TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Kötelesek letakarítani a felhordott sarat az útról a mezőgazdasági járművek vezetői? Meglepő lesz a válasz

Kötelesek letakarítani a felhordott sarat az útról a mezőgazdasági járművek vezetői? Meglepő lesz a válasz

Hírek - 2023.05.21

Kinek a feladata az úttestre felhordott sár letakarítása? A kérdés fokozottan érdekli egy ilyen esős tavasz során a közlekedőket, és a válasz alighanem sokaknak meglepő lesz.

Hirdetés

Tavasszal olyan érzése van az embernek, mintha a télen gépszínekben, telepeken, udvarokon pihenő mezőgazdasági gépek egyszerre jelennének meg az utakon. Lassan mozgó és kiterjedt járművekként fokozott veszélyforrást jelentek, ami pedig különösen bosszantja a személyautósokat, az a sárfelhordás.

Mellékútról (földútról) a főútra felkanyarodva nagyon könnyű traktorral és pótkocsival sarat vinni az aszfaltra, különösen egy ilyen esős májusban. A szennyeződés aztán napokig ott virít az úton, és nemcsak azért kellemetlen, mert a többi jármű felcsapja magára, de frissen felhordva meglehetősen csúszik is.

A hajdú-bihari Cívishír hírportál a napokban azt kérdezte meg a rendőrségtől, hogy kinek a kötelessége a felhordott sár eltávolítása az utakról, egyáltalán kötelezhető-e bárki erre. Nos, a hatóság válasza sokaknak akár meglepő lehet, hiszen eszerint

kötelesek letakarítani a mezőgazdasági járművek vezetői az általuk felhordott sarat az útról.

A Cívishír azért kereste meg a témában a rendőrséget, mert – Hajdú-Bihar megyei viszonylatban – a 4-es és a 42-es főutakon gyakran közlekednek mezőgazdasági járművek, járműszerelvények, kilométeres kocsisort húzva maguk mögött, ráadásul olyan helyeken is, ahol a közlekedésüket tábla tiltja. Csak hab a tortán, ha ilyenkor sarat is szétszórnak, elkennek az aszfalton.

A rendőrség tájékoztatása szerint a lassú járművek vezetői csak az alábbi szabályok betartása esetén vehetnek részt a közúti közlekedésben:

  • akkor hajthatnak fel a közútra, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg;
  • érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik, és a világító-, a fék-, valamint a jelzőberendezései megfelelően működnek;
  • a túlméretes jármű az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik;
  • a járművek vezetői vagy segítői a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt, valamint az úttestre általuk felhordott szennyeződéseket, valamint az általuk szállított, az úttestre leeső terményt kötelesek letakarítani.
Címkék: mezőgazdaság, jármű, traktor, pótkocsi, sárfelhordás, közút, tisztítás, vezető, rendőrség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mezőgépek veteránjai – Egy cseh földműves, a Zetor 3011

A hatvanas években nagyon elterjedt nálunk a csehszlovákiai Zetor traktorgyár többféle típusa. Egyszerű, ...