Hirdetés
Kröger AGROLINER MUK 303 és 402 acélteknős billencsek

Kröger AGROLINER MUK 303 és 402 acélteknős billencsek

Gépszemle - 2023.02.13

Az 1958-ban alapított, bő hat évtizedes múltra visszatekintő Kröger a német pótkocsipiac meghatározó szereplője, amely AGROLINER néven forgalmazza mezőgazdasági célú termékeit. Fél évtizede Magyarországon is jelen vannak, a kínálatukban a két- és háromtengelyes, forgózsámolyos pótkocsiktól a teknős billencseken, letolókocsikon és bálaszállítókon át a dollykig minden megtalálható.

A Kröger pótkocsik igazi csúcsminőséget képviselnek, sokoldalúak, rendkívül időtállóak, robusztusak, és a vastag alváznak és kiváló anyagminőségnek köszönhetően nagy terhelhetőségűek.

Sokat kell tolatni? Többnyire hátrafelé billenteni? Nehezen leömlő rakományt szállít? Nedves és nehéz talajviszonyok között kell közlekednie? Akkor a MUK teknős billencsek jelentik az ideális megoldást. 15–50 köbméteres teknőméretek, akár egybefüggő acéllemezből vagy magasítóval, oldalbillentési lehetőséggel, két- vagy háromtengelyes változatban.

MUK 303 kéttengelyes teknős billencs

18–42 köbméteres kapacitás. A rövid kialakítású változat lehetővé teszi egy második kocsi vontatását, míg a hosszú változat nagy raktérkapacitással rendelkezik. A hajlított acéllemezből készült oldalfalak lehetővé teszik a teknő méreteinek többféle kivitelezését. Ezzel a hajlítási technikával az önsúly lényegesen alacsonyabb, ezáltal megnő a szállítási kapacitás.

MUK 402 háromtengelyes teknős billencs

A raktérkapacitás 27 köbméternél kezdődik, de akár 50 köbméter is lehet a megengedett 34 tonnás össztömegnél. A szériafelszereltségű mechanikus parabolarugózás kiváltásaként hidraulikus vagy légrugós futómű is elérhető. Alapkivitelben az első két tengely fix, a harmadik pedig talajkormányzott. Gyártóként ajánljuk az első és a hátsó tengely kényszerkormányzott változatát.

A MUK pótkocsiknál a két vagy három oldalra billentő teknő növeli a hatékonyságot és az alkalmazási lehetőséget. A jármű nemcsak hátrabillentésre alkalmas, hanem az oldalra való kiürítésre is. A váltáshoz csupán a billentőszeg áthelyezése szükséges. A hátsó ajtó és az oldalsó libegőajtó nem befolyásolják egymás működését.

Egyedi kivitelezésű oldalfal, 1500-tól 2200 mm-ig terjedő, magasítás nélküli, egybefüggő oldallemez.

A hagyományos tekerőponyva helyettesíthető hidraulikus takarószerkezettel.

Opcionálisan hidraulikus rugózással és kényszerkormányzással.

A vonórúd állítható és hidraulikusan rugózott.

Kétkörös légfékrendszer.

Központilag felfüggesztett, nagy teljesítményű, teleszkópos billentő munkahenger. Hátrabillentésnél a billentési szög 50 fok. Menet közben a gumiágyak csökkentik a zajt a teknő és az alváz között, csillapítják az ütődéseket, ezáltal kímélik a teljes alvázat.

A rakomány gyors leömlését a teknők kúpszerű (kónikus) kialakítása teszi lehetővé hátrabillentésnél. A plató és az oldalfalak különböző vastagságú acéllemezből készülhetnek, de Hardox lemez is választható.

A hidraulikusan nyíló hátsó ajtó szerkezete a teknő oldalfalában helyezkedik el, így növelve az ajtó nyitásszögét. A hidraulikus munkahenger és a hozzá tartozó hidraulikacsövek védve vannak az ajtóemelő karok által. A hidraulikus ajtózár automatikusan kinyit az ajtó megemelése előtt, és bezárja az ajtót annak lecsukódása után. A gyár saját fejlesztése, hogy csukott ponyvánál is nyitható a hátsó ajtó.

Az ajtó közepén nagyméretű kiömlőnyílás helyezkedik el, amelyre különböző kapacitású átrakócsiga szerelhető.

A masszív, felhajtható hátsó aláfutásgátló és a hátsó világítás megfelel a közúti előírásoknak. Létra és kémlelőnyílás.

Opcionálisan automata vonófej választható egy második kocsi vontatásához.

Kiegészítő felszereltség:

2,4 m magasságú, egyetlen acéllemezből készült teknő, oldalfal-magasítás nélkül

Lehajtható oldalfal-magasítás, akár csupán az egyik oldalra

Lehajtható oldalfal a berakodási magasság csökkentése érdekében

Plató-oldalhosszabbítás, amely az alsó központi zárhoz van szerelve, és nyitáskor automatikusan lenyílik, záráskor pedig felcsukódik

Krumplifogó háló

Silózónyílás, amely hidraulikusan le- és felhajtható

Hidraulikusan vezérelt automata raktérlefedés (hálós vagy ponyvás változatban)

Ponyvakezelő állvány, a feljutást alumíniumlétra könnyíti meg

Opciók:

Kétféle változatú fedélzeti hidraulika (kardántengelyes vagy olajszivattyú-meghajtású)

Magasságban állítható, gumiágyon rugózó vonórúd a fix vonórúd helyett

Hidraulikus támasztóláb

K 80-as vonó gömbfej a DIN 40-es vonószem helyett

Kényszerkormányzás

Hidraulikus rugózás a menetstabilitás, az oldalkilengés és az optimális fékerőelosztás jelentette kihívásokra válaszolva

Központi zsírzó

Digitális mérleg

Alacsony nyomású gumik, akár 30,5 colos kerekek

Címkék: kröger agroliner, muk, acélteknős, billencsek
Kiemelt hírek