TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
REINKE center pivot öntözőrendszerek

REINKE center pivot öntözőrendszerek

Gépszemle - 2022.11.20

A Magtár Kft. által forgalmazott amerikai Reinke termékekre gondos tervezés és prémium gyártási minőség jellemző, valamint egyedi megoldásokat alkalmaznak, amelyek évtizedek óta szolgálják sikerrel a gazdálkodókat, a legnehezebb körülmények között is.

A közel hét évtizedes múltra visszatekintő, 1954-ben Richard Reinke által alapított öntözőgépgyártó vállalat a folyamatos fejlesztő munkájának köszönhetően az egyik legkomolyabb világpiaci tényezőnek számít.

REINKE center pivot öntözőrendszerek      REINKE center pivot öntözőrendszerek

A center pivot (körforgó) öntözőrendszer gazdaságos vízfelhasználás mellett eredményez terméshozamtöbbletet. Ezen berendezések különböző hosszúságú szárnytagokból épülnek fel, és egy fix központi torony körül forogva öntözik be a területet. A moduláris kialakításnak köszönhetően könnyen illeszthetőek bármilyen alakú és nagyságú táblára, egyedi kornerkar-technológiájával kiegészítve pedig maximalizálható a beöntözhető terület lefedettsége.

REINKE center pivot öntözőrendszerek

Kisebb méretű gazdaságokban és nagygazdaságokban egyaránt ideális választás lehet, az automatizálhatóság révén minimális az emberi munkaerőigény, alacsony az üzemeltetési költség, és a beruházás fajlagos költsége annál alacsonyabb, minél nagyobb területet lehet lefedni egy-egy berendezéssel.

REINKE center pivot öntözőrendszerek

A szárnytagok a Reinke kínálatában egyedülállóan 5 különböző kialakításban elérhetőek: tűzihorganyzott, alumínium, krómium-nikkel, rozsdamentes acél és „poly-lined” műanyag béléses kivitelben, igazodva a kiöntözni kívánt víz korrozív hatásához.

A Reinke dobott elsőként piacra mindkét irányba járatható, elektromos vezérlésű körforgó öntözőberendezést, és a GPS technológia piaci bevezetésében is úttörő volt.

Az önjáró öntözőberendezések szerkezetére a szárnycsatlakozásokat és a különböző illesztéseket érő terhelés jelenti a legnagyobb veszélyt, amelynek mértéke egyenesen arányos a gép súlyával. A nagy önsúly emellett fokozza a mély keréknyom kialakulásának veszélyét, ami szintén komoly károkat, súlyos esetben szerkezeti törést okozhat.

REINKE center pivot öntözőrendszerek

Ezt felismerve a Reinke fő fejlesztési irányként tűzte ki a berendezések súlyának csökkentését. Hogy továbbra is biztosítani tudják a stabil, extrém körülmények között is üzembiztos felépítést, teljesen átdolgozták öntözőberendezéseiket. Áttervezték a vázszerkezetet, megnövelték a járótornyok fesztávolságát. Erősített acélötvözetet kezdtek el használni, így vékonyabb merevítőpálcákkal is sikerült elérni ugyanazt a szerkezeti szilárdságot.

A szögvas elemekből szerelt járótorony-szerkezetet szintén erősített acélból készített, hengerelt C szelvény profillal helyettesítették, és ennek eredményeként kialakult a Reinke gépekre jellemző „egylábú” járótorony.

REINKE center pivot öntözőrendszerek

A szerkezeti stabilitás növelése érdekében – a piacon egyedülálló módon – a szárnycsatlakozások a szárnyvezetéken belül, annak tengelyében kerültek kialakításra. Független tanulmányok eredményei alapján az ezzel együtt járó súrlódási veszteség elhanyagolható mértékű.

A Reinke öntözőberendezések egyedi végkonzol-kialakítással rendelkeznek, akár 32 méteres szerkezeti hosszúsággal, drótkötelek helyett merevítőrudazattal a maximális stabilitás érdekében.

A Reinke által alkalmazott V gyűrűs tömítés a tökéletes vízzáróság mellett teljes mértékben védett a nap káros UV-sugaraitól, így élettartama messze a leghosszabb a piacon. Mivel a V gyűrű a karimák alatti horonyban tömít, a szárnyvezeték csövei közti karimacsatlakozást nem gyengíti a karimák közé beékelődő tömítés, mint a többi öntözőberendezés esetében. Ezen egyedi technológiára a gyártó 25 éves garanciális időtartamot vállal.

REINKE center pivot öntözőrendszerek

Az időjárásnak kitett toronykapcsoló dobozokon belül a dupla dobozfalnak köszönhetően nem tud kialakulni páraképződés, minden kondenzáció a két fal között csapódik le. A Reinke kapcsolószekrényei így hosszú évtizedes használat után is makulátlan, porszáraz környezetet biztosítanak az érzékeny elektronikának. Az 5 év, elektronikára vonatkozó kiterjesztett garanciával nyugodtan hátradőlhetnek a gazdálkodók.

REINKE center pivot öntözőrendszerek

A kínálatban szerepelnek kornerkaros körforgó berendezések is:

Standard kornerkar – 85 m szerkezeti hossz végszóró fejjel kiegészítve, akár 112 m beöntözött sugár

Super kornerkar – 97 m szerkezeti hossz végszóró fejjel kiegészítve, akár 124 m beöntözött sugár

Akár lineár, akár center pivotokról van szó, a Reinke mindenre tud megoldást nyújtani. Lineárok esetében a tömlős vagy csatornás kialakítású, akár átfordulós vagy átvontatható kivitelek érhetők el, míg a center pivotoknál a már említett szimpla vagy kornerkaros kialakítások.

Magtár Kft. Öntözési iroda

Tel: +36 (56) 510-030

Mobil: +36 (20) 413-6973

Fax: +36 (56) 510-133

E-mail: ontozes@magtarkft.hu

Honlap: www.ontozes-magtarkft.hu

Címkék: magtár kft., reinke, öntözőrendszer, pivot
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges ...

Míg a gazdálkodók új módszereket keresnek a kártevők és kórokozók elleni hatékony védelemre és a környezeti stressz ...