A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Kell hozzá a vas is!

Sor- és sorközművelés 
Horsch ProfiBio gépekkel A termény betakarítását már mindenütt befejezték, és lassan
 a gépek téliesítésével is elkészülnek a gazdák. A zöldítő vagy takarónövényeket sokan már bedolgozták a földbe, mások pedig helyben hagyják tavaszig. A Horsch a hagyományos talajművelő és vetőgépek mellé az elmúlt években kifejlesztette 
a ProfiBio nevű termékcsaládot.

Kell hozzá a vas is!


Régebben kapáltuk a kukoricát, répát, napraforgót, aztán a gépesítéssel a sorközt műveltük. Az utóbbi időben megjelentek azok a sorközművelők, amelyek nemcsak a sorok között dolgoznak, hanem a sorba is benyúlnak.

Sorközművelés 
25 cm-es sortávtól

A Horsch sokat és sokáig figyelte a biotermelőket, mit hogyan csinálnak, hogy lehet vegyszer nélkül tisztán tartani a földeket. Miként lehetne a hagyományos és biotermesztést összeboronálni? Ennek az összehangolásnak az eredménye a hibrid mezőgazdaság, és természetesen kell hozzá az a vas is.

A gépek közül az első volt a sorközművelő kapa, a Transformer. Nem is a Horsch-ról lenne szó, ha egyből nem nagy munkaszélességgel kezdett volna: az első tesztgépek 12 méter szélességgel és 24 (25) sorral jöttek ki. A Transformer érdekessége, hogy 25 cm sortávolságtól felfelé bármilyen sortávolságba be tudjuk illeszteni. Ez azért érdekes, mert a 25 cm sortávolságra vetett gabonát is meg lehet így művelni. A kapás növények esetében több kiegészítő eszközt találunk a gépen, mint sorvédő tárcsát, amit akkor használunk, amikor kicsi a növény, vagy a sorba benyúló ujjas tisztítót, amellyel a kapálás is megvalósul, ugyanis a védőtávolságon belül sem marad gyom. Az ujjas sorköztisztítóval egy második munkamenetben akár töltögetni is lehet.

A Transformert azonban még egy dolog kiemeli vetélytársai közül: igen robusztus, a váz alulról teljesen sima, úgy oldották meg az elemek felfogatását, hogy nem sérül a kultúrnövény. A Transformer középső vázába integrálták a sorkövetéshez a mozgatórendszert, ezáltal közel van a traktor három pontjához, pontosabban lehet vezetni, és nem billegteti a traktort. A kocsik akár SectionControllal is elláthatóak, így a forgón nincs kapálatlan háromszög vagy felesleges kár. Alapkivitelben rugó húzza be a kocsikat a talajba, opcionálisan kettős működésű munkahengerrel is lehet szerelni, így még biztonságosabb a talajba hatolás.
A Transformer 6, 9 és 12 méter munkaszélességben kerül forgalomba. Opcionálisan lehetőség van folyékony vagy szilárd műtrágya fronttartályból történő kijuttatásra is.

1 transformer 12 vf rowlift

Gyomfésűk több célra

A bio- vagy hibrid mezőgazdaság másik gépe a gyomfésű. Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a biogazdaságok használják, hanem a hagyományos technológiában gazdálkodók is. De vajon miért éri meg egy konvencionális farmnak a gyomfésűt igénybe vennie?
A gyomfésű használata egyszerű, ellenben nagyon oda kell figyelni, hogy mit mikor csinálunk, mert akár tetemes kárt is okozhatunk vele. Ha nem megfelelő időben végezzük ezt a munkamenetet, a növény még kicsi, a gyökere nincs megerősödve, akkor nagyon sok kultúrnövényt is kiszedünk a gyomokkal együtt.

A Horsch Cura 12, 15, 24 méteres, és nagyon egyszerűen állítható. A gyomfésűfogak egyenként spirálrugóval vannak kifeszítve, a fogra ható erőt fokozatmentesen, hidraulikusan tudjuk állítani. Ennek akkor van óriási előnye, ha például a kukorica vagy a napraforgó vakboronálását végezzük. A fogakra ható erő 0,5–5 kg között állítható, így a mélyebbre vetett vetőmag felett, 2-3 cm mélyen el tudjuk végezni gyomirtást vagy a vegyszer bekeverését. A fésűfogak húzástávolsága 28 mm, és opcióban keményfém kopóbetéttel is rendelhetőek. 
Az olyan tavaszon, mint az idei, a kelés előtti vegyszeres gyomirtás nem nagyon hatásos, mivel nem volt bemosó csapadék. A gyomfésűvel be is tudjuk dolgozni a vegyszert a talajba, illetve akár egy menetben is ki tudjuk juttatni és bedolgozni.

A mulcsos talajokon is nagyon jól elboldogul a tavaszi gabona gyomfésülése során. Azokon a talajokon, ahol a téli csapadék letömörítette a talajfelszínt, a gyomfésülés után 
a kiszórt műtrágya nagyon gyorsan aktiválódik, és az állomány robbanásszerűen elindul.

A ProfiBio termékcsaláddal a Horsch egy sor olyan gépet készített a termelők számára, amelyekkel a kapás kultúrákban még tökéletesebben lehet elvégezni a sorköz és a sor művelését, a mechanikus gyomirtást pedig magasabb szintre emelte.

Szász Zoltán
30-743-0302


Címkék: Horsch, gyomfésű, sorközművelés, ProfiBio