A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Väderstad gépek a talajkímélő, nedvességmegőrző műveléshez

Az ultrasekély talajművelést állította a középpontba idei országjárásán a svéd Väderstad magyarországi leányvállalata. Az AgrárUnió a sorozat utolsó állomásán tekintette meg 
a sokrétű szántóföldi szakmai bemutatót.

Väderstad gépek a talajkímélő, nedvességmegőrző műveléshez


Megyesi Elemér és családja a Hajdú-Bihar megyei Tiszagyulaházán gazdálkodik. Anyajuhokat és charolais húsmarhákat tartanak, illetve szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak. Erre az évre kukoricát, napraforgót, őszi búzát vetettek, valamint káposztarepcét, amelynek utolját éppen az augusztus 3-i ottlétünkkor vágták le. A Väderstad gépek bemutatójára a családi gazdaság kalászostarlóján került sor, szándékoltan az egyik legnagyobb kihívást jelentő földterületen. A 12 aranykoronás tábla 70-hez közelítő Arany-féle kötöttségi számmal rendelkező, kemény, rideg, hideg, nehezen melegedő föld, amely ráadásul nedves is volt, hiszen háromhavi aszály után Medárd elhozta az esőket, augusztus elejéig 370 mm csapadék hullott azon a vidéken.
Az elsőként felvonultatott, tarlómunkákhoz, alapművelések elmunkálásához és magágykészítésre alkalmas, nagy sebességű Carrier rövidtárcsával a Megyesi család is rendelkezik. A szakirodalom által síktárcsás porhanyítónak nevezett munkaeszközt azzal a céllal fejlesztették ki, hogy a tárcsázás során ki tudják iktatni a sok gondot okozó tárcsatalpbetegséget. A hagyományos gömbsüvegforma helyett ezért a Väderstad konkáv tárcsákra váltott, és a „cikcakktárcsaként” is emlegetett CrossCutter Disc tárcsák révén a gép az ultrasekély művelési technológiába is beilleszthető. A magokat és a szármaradványokat mindössze 3-5 cm mélyen keveri össze, így gyorsítja fel az árvakelést.

Az előre szerelt CrossCutter Knife vágóegység által a rövidtárcsa minden korábbinál hatékonyabban végzi a szár­aprítást, így a gép nem temet, hanem kever, aprít és porhanyít. Száraz talajon kiváló magágykészítő, erre teszik alkalmassá a viszonylag kis (450 vagy 470 mm) átmérőjű tárcsalevelek, valamint 
a 12,5 centiméteres osztás. Lezáró elemként idehaza az agresszív profilú Single SteelRunner acélhengert választják leg­gyak­rabban a gazdák. A kínálat pár éve a Carrier XL családdal bővült, amelynél a konkáv tárcsák mérete nagyobb (510 vagy 610 mm), ez teszi alkalmassá őket a mélyebb művelésére, nagyobb mennyiségű szármaradvány bedolgozására.

A Väderstad bemutatta a 30 cm-es késosztással, dupla rugós biztosítással rendelkező Cultus kultivátort is, amely 3/3,5/4 méteres munkaszélességben érhető el. A C formájú kapaszár-kialakítás révén a 20-25 cm mélységben dolgozó gép nem fölfelé dobálja, hanem maga előtt görgeti a szármaradványokat és a földet, így egyenletesebb a keverés, ezáltal pedig gyorsabb a lebomlás és a táp­­anyag-feltáródás. Hatékony munkavégzésre képesek az Opus és TopDown vontatott szántóföldi kultivátorok is, de ezeknél már méterenként 100 LE-s vonóerőre van szükség a tiszagyulaházi táblákon. A két típus tökéletesen egyforma, azzal a különbséggel, hogy a TopDown kapái előtt két sor tárcsa található, ami akkor ideális, ha apróbb (5-8 cm-es) szármaradványokat akarunk bedolgozni. Nevezik multikultivátornak is, mert a sekély tarlóhántáshoz és a 35 cm-es alapműveléshez egyaránt tökéletesen beállítható az elkülönülő szekciók révén.

A szakmai napot a 6–10 méter munkaszélességű NZ Aggressive magágykészítő kombinátor bemutatása zárta, amelyből prototípusként már 12, illetve 14 méteres változat is létezik. Az 5 vagy 6 sorban, 7,5 cm osztásban lévő kapák intenzív talajművelése lehetőséget teremt a menetszám csökkentésére, valamint a talaj nedvességtartalmának megőrzésére. A gép előnye, hogy nincs rajta forgó elem, így nem ragad meg, de akár henger is illeszthető a végére, ha szükség van rögtörésre. A bemutatón a svéd gyártó egyik sikertermékének számító Tempo vetőgépet is kiállították, amely a 2012-es debütálásakor minden korábbinál nagyobb menetsebességgel és precizitással végezte (nyomott levegő segítségével) a szemenkénti vetést.

 

 


Címkék: kultivátor, rövidtárcsa, vetőgép, Väderstad, Tempo, Carrier, magágykészítő kombinátor , Cultus, NZ Aggressive