Hirdetés
Világcsúcs: két és fél percenként egy hektár (+videó)

Világcsúcs: két és fél percenként egy hektár (+videó)

Vető- és talajművelő gépek - 2019.10.15

Ilyen is van: új rendképző rekordot állított fel a John Deere és a Kuhn. A világ legelső ilyen csúcskísérletén közel 190 hektáron végezte el a munkát a gépkapcsolat 8 óra leforgása alatt.

A John Deere és a Kuhn közösen vállalkozott világrekord felállítására augusztus végén Dániában. A „versenyszám” rendsodrás volt, a résztvevők pedig egy 300 lóerős John Deere 6250R traktor és a mögé szerelt, négy rotoros (14,7 méter munkaszélességű) Kuhn Gyrorake GA 15131 rendképző. Négy különböző táblán összesen 188,9 hektáron végezte el a munkát a gépkapcsolat 8 óra leforgása alatt. Különösebben nem volt nehéz dolguk, hiszen ebben a „műfajban” ez a legelső világcsúcs-felállítás.

A versenyt egy dán tehenészet földjein bonyolították le, és külön érdekességnek számított, hogy a traktor kormánya mögött a családi gazdaság vezetője, Mikael Skeldal ült. A maximális munkasebesség 22 km/h volt, az egy óra alatt elért legnagyobb területteljesítmény pedig 32 hektár. 8 óra átlagában 23,6 hektárra jött ki az egy órára számított területteljesítmény. A rekordfelállítást a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) hitelesítette.

A John Deere kiemelte, hogy a traktor könnyű (9,3 tonnás) tömege, ugyanakkor nagy motorteljesítménye (31 kg/LE a súly-lóerő arány) és „okos” műszaki megoldásai még dombos terepen is kiemelkedő produktivitást eredményeztek. A kezelő elmondása szerint számára a CommandPRO joystick nyújtotta a legnagyobb segítséget, hiszen a kiváló ergonómia és a könnyű kezelhetőség által még az egész napos folyamatos munkavégzés sem volt fárasztó.

https://www.youtube.com/watch?v=GxWE49OFguU

Címkék: traktor, John Deere, Kuhn, világrekord, rendképzés
Kiemelt hírek