A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Celli talajmaró

Organikus gazdálkodáshoz tervezve A talajvédelem egyre fontosabb szerepet kap a mezőgazdaságban. Jelenleg 23,4 millió hektáron folytatnak a világon organikus gazdálkodást, ami évente 80 millió euró hasznot hoz.

Celli talajmaró


Ez állt a Biofach „The World of Organic Agriculture” című cikkében. A Celli már korábban meglátta a lehetőséget ebben a piaci szegmensben, ezért igen korán elkezdte fejleszteni gépeit, melyek a lehető legkisebb káros hatással vannak a környezetre.

A legfrissebb fejlesztések a Celli Tiger sorozatú talajmarók organikus verziói, melyeket a Fieragricolán 2018-ban mutatták be. Ez a modell nagyon érdekes megoldásokat foglal magában, amelyek ideálissá teszik az organikus gazdaságokban.


Kétszer annyi kerék, 
kétszer akkora pontosság

A Celli az évek során komoly tapasztalatra tett szert a talajmarók gyártásában, így a mérnökök úgy tudták alakítani 
a hagyományos Celli Tiger tulajdonságait, hogy az új, organikus kialakítású gép 
a lehető legkisebb hatással legyen a talaj szerkezetére. Összességében egy organikus gazdaságban használt talajmarónak két elengedhetetlen tulajdonsággal kell rendelkeznie: a talajt a lehető legkisebb mértékben szabad feldolgozni és 
az organikus anyagokat bele kell keverni a talajba, valamint egy menetben elő kell készíteni a magágyat. A talaj beszennye­zését mindenáron el kell kerülni az organikus gazdálkodáskor: ezért a talajmarót kultiválási maradványokon kell használni, amelyek gyakran tartalmaznak növényeket, amelyeket csak mechanikus módszerekkel lehet kiirtani. A művelési mélységnek egységesnek és pontosnak kell lennie annak érdekében, hogy biztosítsa az optimális átdolgozást. A munkamélységnek 3 és 9 cm között kell lennie. Ez el­­­­­­engedhetetlen a feldolgozott talaj és a növénymaradványok összekeveréséhez, így a maradványok lebomolhatnak, és előkészül a talajt a vetésre. A Celli Tiger Bio esetében az iker első kerekek követik a talajfelszínt, ezzel biztosítva a precíz munkamélységtartást, míg a hagyományos modellnél csak egy kerék követi 
a ta­­­­lajfelszínt. Annak érdekében, hogy 
az ikerkerekek megfelelő távolságra legyenek a traktor kerekeitől, a hárompont-felfüggesztés karjai hosszabbak, mint amik jellemzően a piacon megtalálhatóak.

Celli talajmaró

A talajmarás művészete

Egy talajmaró rotorja munka közben jellemzően 250 fordulatot végez percenként. Ezen a fordulatszámon a talajmaró könnyedén össze tudja keverni a talajt és a növénymaradványokat anélkül, hogy szükség lenne bármilyen következő lépésre.

Ez nem volt elég a Cellinek. A Tiger Bio rotorja a Frangor modellből való fogaskerekeket és csapágyakat tartalmazza: ez egy különleges verzió fogazott vagy egyenes kapákkal, amit a talaj apróra törésére használnak. Ráadásul még egy hátsó simítóhengerrel is felszerelt.

Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a talajmaró nagyobb igénybevételt is elviseljen a hajtás sérülése nélkül. Ennek köszönhetően a rotor teljesen biztonságosan elérheti a 320-as percenkénti fordulatszámot. Az ilyen részletekre való odafigyelés eredménye a munka végén szemmel látható. A gyomnövényeket és gyökereiket tisztán és precízen vágja át, ezzel biztosítva, hogy ne sarjadhassanak ki újra. A kapák belépési szöge agresszívabb a standard modellekénél, hogy megelőzze a talaj összetömörítését. Ez nagyon fontos a talaj átdolgozása során.

Nem csak kis változtatások

Első látásra a Tiger Bio modell nagyon ha­­sonlónak tűnhet a hagyományos Tigerhez, de ha közelebbről megnézi, tisztán látszik a különbség. Számos különleges tulajdonsággal rendelkezik ez a modell, ami teljesen alkalmassá teszi a környezetbarát talajművelésre. A hátsó burkolaton ez azonnal szembetűnik, mivel nagyobb nyílással rendelkezik, mint a hagyományos modell. A nyitást és zárást közvetlenül a traktor fülkéjéből lehet hidraulikusan vezérelni. Ennek a rendszernek az előnye, hogy a hagyományos kisebb hátsó nyílással szemben a talajmaró által feldolgozott maradványok nem ütődnek a hátfalnak. A természetes anyagok így egyben maradnak, ezzel csökkentve a tömörödés lehetőségét és megőrizve a talajélet természetes lebontási folyamatát.


Méretek és súlyok? 
Semmi probléma

A méretekkel kapcsolatban: a Celli Tiger Bio csökkentett mérettel büszkélkedhet, amely megfelel a legutóbbi nemzetközi előírásoknak, ami maximum 3 méter szélességet enged a közúti közlekedés során. Fix verziók is elérhetőek 2,55–3,10 m munkaszélességgel, míg a hidraulikusan felcsukható verziók 4,0–6,0 m munkaszélességgel rendelkeznek. Relatíve kisebb teljesítményű traktorokkal is üzemeltethető a talajmaró: 120 LE a 2,55 méteres verzióhoz és 240 LE a 6,00 méteres verzióhoz az ajánlott traktorméret. 80x8 mm-es, szögletes alakú kapák vannak 
a rotoron, felfogatásonként 6 db, melyek éle befelé néz. A kapák száma változhat 60 és 138 között a munkaszélességnek megfelelően.

A CelliTiger Bio talajmarókat keresse 
a SZEGÁNA Kft kínálatában.

Nagy Márk, 
SZEGÁNA Kft.


Címkék: talajmaró, Szegána Kft., organikus gazdálkodás, Celli, talajmarás