TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Búzavetés és őszi tapasztalatok

Búzavetés és őszi tapasztalatok

Vető- és talajművelő gépek - 2019.07.31

Hagyományos vs. szemenkénti vetés, eltérő vetésmélységek Mindannyian emlekszunk, hogy 2018 ősze mennyire szaraz volt. Sokfele a repce a zsakban maradt, es majdnem mindenki panaszkodott, hogy a buzavetesnel is mennyire szarazak a talajok. Mit lehet tenni, hogy a vetőmag kikeljen?

Automatikusan mindenki melyebbre, korulbelul 5-6 cm-re vetette a buzat. Sokat beszelgettunk, tanakodtunk rola, hogy ez jo megoldas-e, vagy esetleg megis a 2-3 cm-es, normal esetben optimalis melyseg maradjon. Miert ilemmaztunk? A sekely vetesnel nagyobb, jobb a bokrosodas, a melyre vetett magvak eseten kisebb.

Nagyon jol jott a SAATEN-UNION-nal egyutt elvegzett kiserlet! A kiserletet ketfele vetőmaggal vegeztuk: normal es kalibralt (!) vetőmaggal. A buza csirazasahoz a mag sulyanak korulbelul 60%-aval megegyező mennyisegű vizre van szukseg. Szarazsagban az apro magvak konnyebben kicsiraznak, de akar hamar is kipusztulhatnak. Az igen nagy magnak sok vizre van szuksege, ezenfelul a fiatal noveny sokaig is el a magbol, igy nincs rakenyszerulve a gyokerkepzesre. Azt tapasztaltuk, hogy a kalibralt vetőmag nagyobb aranyban es egyenletesebben kelt.

A vetesmelyseg-kiserlet (2-2,5; 4-4,5; 6-6,5 cm) megmutatta, hogy akar kalibralt vagy nem kalibralt vetőmagrol van szo, minel sekelyebben kerul a foldbe, annal jobb/nagyobb a bokrosodas es a gyokertomeg is!

buzavates

Egy masik kerdes: mivel betiltottak a rovarolő szeres csavazast, mi lesz a korai vetesű novenyekkel? Ajanlott legalabb gombaolős csavazast elvegezni es 1-2 hettel kesőbb vetni a korai veteseket! A jo bokrosodas erdekeben a sor melle/a sorba pedig műtragyat juttassunk ki! Lehet ez apro szemcses starter mikrogranulalt műtragya vagy hagyomanyos NP. A nagy dozist keruljuk, mert ha a noveny a kozvetlen kornyezeteben nagy mennyisegű műtragyat talal, akkor bizony nem fejleszti a gyokereit, ellustul, es stressz eseten nem tud reagalni.

A kovetkező kiserlet a buza szemenkenti vetese! Addig, míg 4-4,5 millio csirat vetunk, nem latszik semmi kulonos, az allomany szep haragoszold. Azonban ha lemegyunk a vetesi normaval 2-2,5 millio csirara, akkor azt tapasztaljuk, hogy talalunk olyan helyeket, ahol a vetőmag csokrosan helyezkedik el a talajban, olyan helyeket, ahol nincs vetőmag, es olyanokat is, ahol jo a tavolsag. Az alacsony csiraval tortenő vetesnel arra kell torekedni, hogy az allomany egyenletes legyen, minel kevesebb legyen a csokros vetes es a kihagyas! Ugyanaz a mennyisegű buzavetőmag szemenkent elvetve korulbelul 20 kg N hatoanyaggal kevesebből tudja elerni azt a termesszintet, amit hagyomanyosan vetettuk volna. Azt is tapasztaltuk, hogyha a vetőmag relativ szűk kalibralasi intervallumban van, akkor normal vetesnel is jobb es egyenletesebb a novenyek kozotti tavolsag.)

buzavates2

1.5 millió mag szemenként vetve

A tavaszi szemlek soran az ősszel latottak es sejtettek beigazolodtak, ugyanis a sekelyen (2-2,5 cm) es szemenkent vetett allomany nez ki a legjobban. A nagy csiraszammal vetett allomany az elejen jobban mutat, de a bokrosodas vegevel es a kalaszolasnal a kulonbseg eltűnik.

buzavates3

1.5 millió mag normál vetésben

Osszefoglalaskent azt mondhatjuk, hogy minel egyontetűbb a vetőmag, annal jobb a vetőgepben a keresztiranyu es hosszanti eloszlas, es a Horsch legujabb SingularSystem csoroszlyajaval tortenő vetessel, ahol a vetőmagot egy extra fogokerek agyazza be a talajba, sokkal stabilabba es biztonsagosabba valt a vetes. Ugyanezen a csoroszlyan keresztul műtragyat is tudunk ugy a talajba, a vetőmag kozvetlen kornyezetebe juttatni, hogy az nincs kontaktusban a vetőmaggal, ez a DoubleShot rendszer!

buzavates4

DoubleShot

Az Axial mint a Horsch gepek forgalmazoja rendelkezik olyan bemutatogepekkel, amelyekben az előbb emlitett felszereltsegeket megtalaljuk, igy barkinek lehetősege lehet az ertekesitő kollegakkal bemutatokat leegyeztetni es a sajat korulmenyei kozott a gepeket kiprobalni!

 

Szász Zoltán
06-30-743-0302

Címkék: búzavetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Winelabel.hu: a digitális tápértékjelölési rendszer

Bevezetésre kerül a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében