rövidtárcsa

Milyen rövidtárcsát vegyek?

Univerzális felhasználás tarlóápolástól a magágykészítésig

A kompakt tárcsáknak is nevezett rövidtárcsák a legsokoldalúbban alkalmazható munkagépek. A tarlómunkáktól a magágykészítésig jó hasznukat vehetik a gazdák, feltéve, hogy valóban a talajadottságaiknak, táblaméreteiknek, a termesztett növénykultúráiknak és a rendelkezésükre álló erőgépeknek megfelelő munkagépet választanak.

A hazai gazdaságok 129,8 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2018 első kilenc hónapjában, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint a beruházások értékének 44 százalékát tették ki a munkagépek, s ezen belül a tárcsás talajművelőkből 17 százalékkal nőtt az értékesítés 2017 azonos időszakához képest. Közel 60 százalékukat (404 eladott darabot) a kompakt tárcsák tették ki, amelyek elsősorban univerzalitásuk miatt népszerűek a termelők körében. Tarlómunkákhoz és különféle alapművelések (szántás, lazítás) elmunkálásához éppúgy alkalmasak, mint magágykészítéshez. A rövidtárcsák feladata, hogy az előre beállított mélységben porhanyítsák, lazítsák a talajt, illetve a szár- és tarlómaradványok aprítását és keverését eltömődésmentesen végezzék. Mindezt úgy, hogy vontatás közben a vál­­­tozó talajellenállás ellenére is tartsák a ha­­ladás irányát, nagy területteljesítményre legyenek képesek, a fogások szélein ne hagyjanak nagy mélységű barázdákat, valamint a barázdafenék csipkézettsége minél kisebb legyen.

Legyen tisztában az igényeivel

A rövidtárcsák viszonylag egyszerű felépítésű, ezért könnyen beállítható munkagépek. Közös jellemzőjük, hogy a tárcsalevelek egyenként vannak csapágyazva és a kerethez kapcsolva, a tárcsasorok párhuzamosan és egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el, s míg ezek az aprításért, keverésért, addig a lezáró hengerek az egyenletes talajfelszín létrehozásáért, illetve a pontos mélységtartásért felelnek. Bár mindegyik rövidtárcsa jól alkalmazkodik a változó és nehéz körülményekhez, a beszerzésükön gondolkodó gazdálkodóknak több szempontot is mérlegelniük kell, mielőtt egy meghatározott típus, modell, márka mellett kötelezik el magukat. Elsődlegesen azt kell eldönteniük, milyen munkákra használnák az eszközt, de természetesen az sem mellékes, hogy milyen talajállapotú, kötöttségű földeken kell dolgozniuk. Nem hagyhatják figyelmen kívül a tábláik méretét, formáját, elhelyezkedését sem, valamint a termesztett növénykultúrákat. A fentiek mellett célszerű a beszerezni kívánt munkagépet a meglévő traktor teljesítményéhez igazítani, hiszen a kompakt tárcsák húzásához néha elegendő 150–160 LE, a nagyobbak viszont ennek akár a dupláját is megkívánják vonóerőben. Nem hallgathatunk a rövidtárcsák hátrányairól sem, bár kétségkívül ennél sokkal több előnnyel képesek szolgálni. Nyirkos, nedves talajon a használatuk mellőzése javasolt, hiszen (a tárcsázás mélységétől függően) a 6–18 cm alatti rétegekben a tárcsatalp-tömörödés nem kívánt jelenségét okozhatják. Korábbi tanulmányok pedig azt igazolják, hogy az évelő gyomok hatékony irtására a tárcsák nem alkalmasak: ezekkel néhány leveles állapotukban, fejletlen gyökérzet esetén jól elboldogulnak, ám a fejlett gyomoknak 10–15 százaléka is sértetlen maradhat akár a második tárcsamenet után is.

Hurikan minden talajtípusra

Rövidtárcsákból a Kőrös-Welt Kft. a Satex cég Hurikan típusnevű munkagépeit kínálja, amelyekből létezik 2,5 és 3 méteres függesztett változat, a vontatottból pedig 4 és 6 méter közötti verziók 50 cm-es osztásokban, illetve egy 8 méteres kompakt tárcsa. „Az 510 mm átmérőjű csipkés tárcsalapok minőségi, hosszú élettartamú, gondozásmentes FKL csapágyazással vannak ellátva. Kiváló megoldás, hogy a leveleket tartó, hőkezelt, gumitorziós felfogatású tagok két irányban meg vannak hajtva, s az így kialakított dőlésszögből adódóan a gép nagy mennyiségű földet képes megmozgatni” – ismertette a fontosabb tudnivalókat Jancsovics Pál ügyvezető. A Satex Hurikan tárcsák 25 cm-es laptávolsága nem nevezhető különlegesnek, az viszont már igen, hogy az első és a hátsó tárcsasor összevágása fokozatmentesen állítható, igazodva a különféle talajtípusokhoz. Sok esetben problémát jelenthet, ha a két tárcsasor túl közel helyezkedik el egymáshoz, itt azonban szét vannak húzva 105 cm-re, így a nagy mennyiségű megmozgatott föld és szármaradvány sem okozhat eltömődést, akár még kukorica után is normál sebességgel lehet dolgozni. A gép ezáltal a Magyarországon megtalálható összes talajtípuson megállja a helyét, a repcét és kukoricát termesztő gazdák pedig különösen szeretik, mert – visszajelzéseik szerint – a tárcsák a speciális dőlésszög révén olyan szögben vágnak alá a növénynek, hogy még a kukoricatorzsa sem marad a talajban.

Satey Hurikan

Satex Hurikan a Kőrös-Welttől

A Hurikant elsősorban dupla ékgyűrűs hengerrel szerelik, míg a masszív, széles szállítókerekek mögöttük kaptak helyet. A gép sima futását normál munkasebesség mellett ez a kialakítás nem nehezíti, ugyanis a tárcsasorok közötti megnövelt távolság csökkenti az „elpattogásra” való hajlamot. A rövidtárcsa a gyári adatok szerint 3–14 cm-es munkamélységben képes dolgozni, a mélységállítás fokozatonként, csapokkal történik a rögtörő hengeren. A legnagyobb, 8 méteres változathoz egy közel 300 LE-s traktor szükséges, a gépek megfelelő beállításában pedig szívesen segítenek a Kőrös-Welt munkatársai, hogy a gazdák kiaknázhassák az eszközben rejlő lehetőségeket. Alapfelszereltségként minden rövidtárcsán rajta van a közúti világítás, míg a nagyobb méretekhez opcióban kérhető a légfékkel ellátott, fékezett tengely.

Masszív és pontos a DiscMaster

A finn Multiva mezőgépgyártó DiscMaster néven forgalmazza rövidtárcsáit. A függesztett modellek 3-3,5-4 méteres verziókban elérhetők, míg a vontatottak 4-5-6 méteresek, és a gépeknek mérettől függően 110-től 250–300 LE-ig terjed a vonóerőigényük. „A többcélú felhasználás fontos előnye a kompakt tárcsáknak, amelyeket elsősorban az őszi tarlóápolások, őszi magágykészítés során használnak a gazdák. A szerepük felértékelődik a tavalyihoz hasonló években, amikor lényegében egyik pillanatról a másikra lett tavasz, illetve nyár, s a talajok hirtelen kiszáradtak. A kötött földeken dolgozó partnereink közül sokan csak a DiscMasterrel tudtak magágyat készíteni, legalábbis az első menetben, hogy aztán a következőben az Optima T kombinátorral finomabb, morzsalékos talajt hozzanak létre” – idézte fel Mező Sándor, a Multiva Magyarország Kft. közép- és kelet-magyarországi értékesítési képviselője. A finn munkagépeket robusztusság, erős vázkeret jellemzi, s egyediségük, hogy a dupla sornyi tárcsák két szekcióban helyezkednek el, majd utánuk következik a szállítókerék, végül pedig a rögtörő, tömörítő acéllemez hengerek három szekcióban. A tágas felépítésű rövidtárcsa ezáltal rendkívüli stabilitással bír, vagyis nem kell attól tartani, hogy „hullámos” talajt készít. Az 520 mm-es tárcsalapok munkamélysége 1-től 15 cm-ig hidraulikusan állítható (hihetetlen precizitással akár 4,5 vagy 6,5 cm-re is), az egymástól való távolságuk pedig 24 cm, vagyis a gép 12 cm-enként ellentétes irányban vág, kever és aprít. A strapabírásról masszív tárcsatartó karok, és zárt, gondozásmentes csapágyak gondoskodnak. Az agresszív dőlésszögű tárcsák érdekessége, hogy nem a tipikus gömbsüveg formájúak, hanem enyhén íveltek, apró csipkékkel ellátottak, ez pedig sekélyebb munkákhoz is kiváló. Az integrált futómű elhelyezése révén a tárcsasor és a hengersor között elég nagy távolság van ahhoz, hogy a gép 8–12 km/h munkasebesség mellett eltömődésmentesen dolgozhasson. A masszív váz ugyanakkor a 14-15 km/h-s tempót is lehetővé teszi, s mialatt a tárcsák 40–70 cm-re hajítják hátra a földet, közben mégsem „etetik” a hengert, így az valóban csak tör és tömörít.

DiscMaster

Multiva DiscMaster

A DiscMastert úgy tervezték meg a finn mérnökök, hogy mindenféle körülmények közt helytálljon. A taréj-, illetve vállprofilú acéllemez hengerek egy négyszög tengelyre vannak felfűzve, amelyhez a csatlakozási pontjuk relatíve közel esik, ezáltal lazább közegben (például a szabolcsi homokon) is át tud folyni a talaj, míg ha fentebb helyezkednének el, akkor a hengerek egyszerűen megtúrnának. A Multiva rövidtárcsái kukorica utáni tarlóápolásra talán nem annyira alkalmasak (ahhoz nagyobb átmérőjű, nagyobb csipkés lapú gömbsüveg tárcsák az ideálisak), de kalászosokban, repcében, napraforgóban és másodvetéseknél igen hasznosak. „Rendkívül kötött területeken, például Tiszaroff környékén korábban három-négy menetben művelték a talajt, míg a DiscMastert elég volt két alkalommal végighúzni a megfelelő végeredményhez” – említette Mező Sándor.

Diskator: biztos nem tömődik el

A 2016 óta hivatalos hazai képviselettel is rendelkező francia Quivogne kínálatából a Diskator 610-es rövidtárcsát emelte ki Gazsi Zsolt, a Quivogne Magyarország Kft. cégvezetője. A tarlóhántásra, tarlóápolásra, de magágykészítésre és szántáselmunkálásra is alkalmas munkagép legszembeötlőbb jellegzetessége a hatalmas átömlési keresztmetszet. A nem is annyira kompakt tárcsa két tárcsasora közötti mintegy 1,5 méteres távolság garantálja, hogy még extrém mennyiségű szármaradvány sem okoz eltömődést. Mivel a második tárcsasor és a hengersor között is van körülbelül 2 méter, ezáltal a tárcsák nem tudják egymásra, illetve a hengerre dobni a szármaradványt, földet. A típusjelben szereplő 610-es szám a milliméterben kifejezett lapátmérőre utal, és ennek – valamint a jelentős átömlési keresztmetszetnek – köszönhetően a gép nagyobb, akár 15-18 cm-es mélységben is tud dolgozni (az alsó határ 3 cm).
A csak vontatott kialakításban elérhető, 3–6 m munkaszélességű rövidtárcsa 25 cm-es levélkiosztással, 12,5 cm-es átfedéssel rendelkezik.

Diskator

Quivogne Diskator 610

Többféle lezáróhengerrel elérhető, bár Magyarországon az ékgyűrűs henger és a tandem U henger a legnépszerűbb. A méterenkénti 950–1000 kg-os, komoly tömeggel bíró gép kötött területeken is jól alkalmazható. Ha a 610-essel mélyebben akarunk dolgozni, akkor a 4 m-es változathoz legalább 160 LE-s traktor szükséges, míg az 5 m-es 200–220 LE, a 6 m-es pedig 250 LE vonóerőt igényel. 12 km/h munkasebességnél a Diskator 610-es méterenként 1 hektár művelésére alkalmas óránként, a legnagyobb változatnak számító 6 méteressel tehát akár 6 hektárral is végezhetünk. A Quivogne a szállítókereket a váz közepére helyezte el, ami nyugodt futást garantál, a hengerek mögé szerelt kerekek ugyanis néha meg-megemelhetik a tárcsa elejét, itt azonban nagyobb munkatempónál is elkerülhető a bepattogás. A Diskator valódi erősségei kétségkívül a 610 mm átmérőjű, 6 mm vastagságú tárcsalapok, amelyek a nagy szármaradványú kukoricában is sikeresen használhatók.

Feladatspecialisták a Carrierek

A Väderstad kétféle, egymástól vala­me­lyest eltérő koncepciójú kompakt tár­­­­csát is a piacon tart, s ezeket egymás mellett mutatták be a január végi AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon. „Bár a rövidtárcsák valóban a legsokoldalúbb munkagépek közé tartoznak, nem lehet egyetlen olyan gépet kifejleszteni, amely minden feladatban kiválóan teljesít. Ezért véljük úgy, hogy mindkét Carrier modellcsalád rövidtárcsáinak, a klasszikus, és az új, XL változatnak is helye lehet ugyanabban a gazdaságban” – emelte ki dr. Kalmár Tibor, a Väderstad Kft. ügyvezető igazgatója. Magyarországon a svéd gyártó vezette be elsőként a közel síklapú tárcsával szerelt rövidtárcsákat, s a 2000-es évek elején megjelent klasszikus változat a maga 47 cm-es tárcsalapjaival tarlómunkákban, különféle alapművelések (szántás, lazítás) elmunkálásában és magágykészítésben igazán jó. Ugyanakkor nagyobb mennyiségű szármaradvány bekeverése esetén, ahol szükség van a mélyebb művelésre (például kukorica- vagy napraforgó-elővetemények tarlóján) már 51 vagy 61 cm-es lapátmérőre van szükség, ilyenkor tehát a Carrier XL a megfelelőbb választás. A nevével a nagyobb lapátmérőre utaló kompakt tárcsa jobban megbirkózik a jelentősebb mennyiségű szármaradvánnyal (amelynél nagyobb munkamélységben kell dolgoznunk az egyenletes bekeveréshez), ráadásul megvan az az előnye, hogy a tárcsaszög is állítható rajta. A Väderstad mindkét tárcsacsalád tagjait konkáv (kúpos) formájú tárcsával szereli, amely szemben a gömbsüveg alakú tárcsákkal igazoltan a legkisebb kártétellel használható a talajon, amikor szélsőségessé – extrém szárazzá vagy éppen csapadékossá – válik az időjárás.

Carrier XL

Väderstad Carrier XL

A klasszikus Carrier az újfajta irányzatnak számító ultrasekély (2-3 cm-es) ta­­lajművelésre is alkalmas a hannoveri Agritechnica kiállításon mutatkozott be CrossCutter Disc tárcsákkal felszerelve. A „cikcakktárcsának” is nevezett eszközt a Väderstad eleinte repcetarlóra találta ki, ahol fontos a repceárvakelés maradéktalan keltetése, majd gyérítése, hogy később ne köszönjön vissza gyomnövényként. Idővel kiderült, hogy a speciális tárcsatípus lényegében bármilyen tarlóra, szántáselmunkálásra is alkalmas, és rendkívül intenzív sekély műveléses technológia valósítható meg vele, különösen a CrossCutter Knife művelőeszközzel, a munkagép frontjára szerelt forgókéses hengerrel kiegészítve.

A különböző gyártók által kínált rövidtárcsák felépítésükben, koncepciójukban viszonylag jelentős eltéréseket mutathatnak, közös viszont bennük az, hogy a klímaváltozás által kikényszerített talajkímélő gazdál­kodásban is megvan és a jövőben is meglesz a szerepük. Sekély művelési képességük, precíz állítási lehetőségeik révén nemcsak kiválóak keverik, de rögtön vissza is zárják a talajt, így gondoskodnak a földben lévő nedvesség és talajélet megóvásáról. 

A kompakt tárcsák fennmaradását, to­­vábbélését a jelentős mennyiségű szártömeg eltüntetésének igénye is garantálja, amely a lebontás, a humuszanyagok létrejöttének, végső soron tehát a termékeny talaj kialakításának elengedhetetlen feltétele.

 

Közös bennük, hogy a klímaváltozás által kikényszerített talajkímélő gazdálkodásban is megvan és a jövőben is meglesz a szerepük.

Szerző: AgrárUnió

Tags: rövidtárcsa, magágykészítés, Carrier, DiscMaster, tarlóápolás, Diskator, Satex Hurikan

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom