TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Horsch – sekély és intenzív talajművelés

Horsch – sekély és intenzív talajművelés

Vető- és talajművelő gépek - 2019.04.17

A tarlóhántás, tarlóápolás általában tárcsával vagy szántóföldi kultivátorral történik. A tavaszi magágykészítést szántott talajokon szokták könnyű rugós kapás kombinátorral végezni.

A mulcsos talajművelés a szalmamenedzsmenten áll vagy bukik. A hosszú szárú szalma lassabban rothad el, nehéz a talajba bekeverni, ezért már az aratásnál oda kell figyelni, hogy mit hagyunk magunk mögött. Általában a hosszú szárú szalmát vagy igen magas tarlót tárcsával dolgozzák be a talajba. Az árvakelés bedolgozása optimális esetben szántóföldi kultivátorral történik, amikor az alapművelést is elvégezzük. Hogy a vetés előtt kell-e még műveletet végezni, az attól függ, hogy milyen az időjárás, mekkora mennyiségű növény fog még kikelni, milyen intenzitással. Amennyiben a vetőgép, például a Pronto el tudja tüntetni az újra kikelt növényeket, úgy nem kell még egy talajművelési menet, ellenben két lehetőség közül választhatunk: vegyszereres totális vagy mechanikus gyomirtás.

Horsch

A Cruiser és a szalmamenedzsment

A mulcsos technológiában a tavaszi magágynyitás vagy műtrágya-bekeverés a hagyományos könnyű kombinátorokkal nem tökéletes. Jobb lenne egy erősebb rugós kapát használni, amellyel akár mélyebben is tudunk dolgozni, de továbbra is apró morzsás talajt hagy maga után.

A Horsch legújabb fejlesztése a sekély talajművelés terén a Cruiser kultivátor. A Cruiser 150 kg-ra előfeszített rugós kapákkal rendelkezik, így mélyebben is tud dolgozni úgy, hogy a kapa bent maradjon a talajban. A tarlóhántásnál vagy tarlóápolásnál a hatgerendelyes felépítésnek köszönhetően a szalmát tökéletesen teríti szét és dolgozza be a talajba.

Horsch

Az előfeszített kapa biztosítja az intenzív talajművelést

A biogazdaságok számára egy tökéletes feketén tartó eszköz, ugyanis ebben az esetben a tárcsa csak szaporítja a gyomokat, a Cruiser segítségével viszont kihúzzuk és irtjuk azokat. Azáltal, hogy a föld sokáig bent van a gépben, a Cruiser kivasalja a felszínt, amely sokkal egyenesebb lesz, ezek után a vetőgép vetésimélység-tartása is jobb.

Azon vetési technológiáknál, ahol a vetőgépben nincs munkaeszköz, az utolsó talajművelést, magágynyitást előnyös kapás géppel végezni, mivel ha lúdtalpkapával szereljük, teljes átfedés mellett dolgozik, és tényleg kivág mindent! Abban az esetben, ha késő ősszel nedves a talaj, meg tudjuk szellőztetni azt, és néhány óra elteltével jöhet a vetőgép.

Horsch

Cruiser 12 XL, magágykészítés

A szántásokat is el lehet művelni, a hatgerendelyes kapaelrendezés tökéletesen elegyengeti a föld felszínét, és a száraz és nedves talajt intenzíven összekeveri, így a száraz, poros helyek/foltok jóval kisebb arányban lesznek fellelhetők.

A Cruisert különböző hengerekkel lehet szerelni. Tavasszal 
a dupla RingFlex hengert ajánlott használni, nyáron és ősszel 
a keményebb talajokon a SteelFlex hengert.

Horsch

A függesztett Cruiser 6 XL tavaszi magágykészítés közben

A Horsch Cruiser egy olyan új sekély szántóföldi kultivátor, amellyel a szalmát oda tesszük, ahová kerülnie kell, kivasaljuk a felszínt, és apró morzsás talajt hagyunk magunk mögött!

 

Szász Zoltán
06307430302Címkék: magágykészítés, talajművelés, tarlóhántás, kombinátor, Horsch, Cruiser, szántóföldi kultivátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nyári ellenőrzés: drónos növényvédőket értek tetten

A 2023-as megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés során a drónos növényvédelmi szolgáltatókat és az ...