A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – Väderstad

Mindig a közelgő tavasz és a gazdálkodókra váró munkák előhírnökéül szolgál az AGROmashEXPO–AgrárgépShow szakkiállítás, amelyet idén január 23–26. között rendeztek meg a budapesti Hungexpo területén. Négy nap alatt 48 ezer látogató tekintette meg a 350 kiállító termékeit, köztük partnereink újdonságait, amelyekből az AgrárUnió is válogatást készített. 

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – Väderstad


Väderstad: rekorder szemenkénti vetőgép

A Väderstad Tempo L 12/18 szemenkénti vetőgép gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat kapott a szakkiállítás zsűrijétől. Újdonságát az jelenti, hogy ugyanazzal a vetőgéppel különféle növénykultúrák vethetők, mert a sortáv változtatható. 18 vetőkocsi felszerelésével például 45-50 cm-es sortávra vethető őszi káposztarepce, cukorrépa vagy szója, de ha leveszünk 6 kocsit, és széthúzzuk a sorokat, akkor 12 sorral (vagyis 75-76 cm sortávolságra) már klasszikus kapáskultúrákat tudunk vetni, kukoricát, napraforgót vagy cirkot. A Tempo L család egyébként már három éve bemutatkozott a magyar piacon, sőt 2017 áprilisában világrekordot állított fel Enying határában, hiszen 24 óra alatt 502 hektáron vetett el kukoricát egy 16 soros változat.

A Tempo slágertermék a Väderstadnál, az idei szezonban már több mint 400 gép fog kint dolgozni a magyarországi földeken, közülük 80 darab az idei értékesítés eredménye. A siker titka a széles modellválaszték, a svéd gyártó a legkisebb gazdaságoknak is tud gépet kínálni, a paletta a négysoros, merev vázas modellektől kiindulva egészen a legnagyobb munkaszélességű vontatott változatokig terjed, vagyis a nagy sebességű, minőségi, precíz vetés mindenki számára elérhető.

vaderstad carrier xl

A standon két Carriert (egy klasszikus és egy új, XL változatot) is kiállítottak, szemléltetve a különbséget a normál, a 2000-es évek elején megjelent és azóta is kedvelt rövidtárcsa, valamint a közelmúltban piacra hozott XL típus között. A rövidtárcsák a leguniverzálisabb talajművelő eszközök, mégsem lehet jelenleg olyan típust találni a piacon, amely minden feladatban kiválóan teljesít, éppen ezért mindkét változatnak helye van egyazon gazdaságban is. A klasszikus Carrier a 47 cm-es tárcsalapokkal tarlómunkákban, különféle alapművelések (szántás, lazítás) elmunkálásában és magágykészítésben igazán jó, míg nagyobb mennyiségű szármaradvány bekeverése esetén, ahol szükség van a mélyebb művelésre, már elkél az 51 vagy 61 cm-es lapátmérő. Ilyenkor tehát megfelelőbb választás a Carrier XL, amelynek ráadásul megvan az az előnye, hogy a tárcsaszög is állítható rajta. Az újfajta irányzatnak számító ultrasekély (2-3 cm-es) talajművelésre ugyanakkor a klasszikus Carrier alkalmas, ha a legújabb CrossCutter Disc tárcsával szereljük fel.

vaderstad

Szerző: AgrárUnió, Fotó: Vaderstad, Kormány.hu

Címkék: rövidtárcsa, vetőgép, Väderstad, Carrier, szemenkénti vetőgép, Tempo L