A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Az ekék még mindig nem mentek ki a divatból

A forgatás nélküli talajművelés látványos előretörése ellenére továbbra is sok gazda használja még az ekéket. A mezőhegyesi NAK Szántóföldi Napok gyakorlati bemutatóin 4–5–6, sőt 7 fejes gépekkel mérették meg magukat partnereink.

Az ekék még mindig nem mentek ki a divatból


Az Amazone csak pár éve kezdte erősíteni eke termékvonalát, a Cayron munkagépek saját fejlesztésben készülnek, míg a Cayros névre átkeresztelt család a Vogel & Noot mosonmagyaróvári gyárának felvásárlásával került hozzájuk. Az Amazone 50–380 LE-ig kínál ekéket a gazdáknak. A Mezőhegyesen bemutatott Cayros SX hegesztés nélküli vázzal rendelkezik, 150×150×12 mm-es gerendellyel, 82 cm magassággal és 105 cm-es ekefejosztással. Az 5 vasú, réselt kormánylemezes gép előnyei elsősorban homokosabb talajokon mutatkoznak meg, de az eke természetesen teli kormánylemezes változatban is kapható. Kombikereke egyaránt szolgál mélységállításra és szállításra, opciósan pedig kukorica-előhántó, tárcsás csoroszlya, beforgatólemez is kérhető az ekére.

Amazone eke

Ha eke, akkor Lemken – vallják sokan, és a „kék márka” ezúttal sem hazudtolta meg magát. Ezúttal az új fejlesztésű Diamant 16 munkagépet mutatta meg a nagyközönségnek, a robusztus, 7 fejes (egyébként 5–9 vasú változatban elérhető) eke 160×160×10 mm-es gerendely-keresztmetszettel, 90 cm-es magassággal és 120 cm-es ekefejosztással büszkélkedhet. Jelentős mennyiségű szármaradvány esetén is tisztán dolgozik, súlyáthelyező rendszere révén pedig a traktorra helyezi át az eke tömegének nagy részét, így meglepően alacsony vonóerő-igénnyel bír. A Diamant 16 rendelkezik az OPTILINE rendszerrel is, ennél a kabinból beállítható hidraulikus nyomás által a vezető optimalizálhatja az ekére ható nyomást és az erőgép oldalirányú kitérő erejét.

Lemken eke

A Regent Eurostar 600 eke a Valkon Kft. termékkínálatában szerepel. Az 5 fejes, réselt kormánylemezes munkagépet könnyű húzásúnak tartják, amelyben szerepet játszik a 83 cm-es gerendelymagasság és a 100 cm-es ekefejtávolság is. A gerendely-keresztmetszet 180×140 mm, a falvastagság 10 mm. A Regent Eurostar ekék fogásszélessége a 3–5 lyukú állítási lehetőség révén gyorsan és egyszerűen beállítható. A csővázon nincsenek rögzítőfuratok, a fordítószerkezet kúpgörgős csapágyazással ellátott, és a stabilitást növeli a függesztőtorony belsejében található további merevítés is.

Regent eke

A Pap-Agro Kft. által kínált ER.MO SPEM ekék annyira stabilak és robusztusak, hogy a gyártó szerint a 600 LE alatti traktorok képtelenek szétszakítani őket. A Mezőhegyesen bemutatott SPEM 6 változat 6 fejes, réselt lemezes, furatok nélküli, 200×120 mm-es gerendellyel ellátott eszköz, amelynél az ekeszárak Hardox acélból készülnek. Az ER.MO ekék egyébként is nagy szilárdságú és kopásálló acélszerkezetből készülnek egy új eljárással, amely révén erősebbek, miközben a tömegük 20–30%-kal kisebb, mint a hagyományos eljárással készült gépeké. Az ekéken alapkivitelben (a SPEM változatnál) mechanikus, kérésre hidraulikus a munkaszélesség beállítása (ez a SPEV verzió). Az ekefejosztás 100/110/120 cm lehet, míg a gerendelymagasság 85/90 cm.

Ermo eke

A Kubota még 2012-ben vásárolta fel a norvég Kvernelandot, és ezáltal a palettája számos jól bevált munkagéppel bővült. A magyarországi forgalmazó Két-KATA Kft. az RM3000V jelzésű, teli kormánylemezes, 4 fejes ekét mutatta be a NAK Napokon (az eszköz 3, illetve 3+1 fejes változatban is létezik). A masszív, 150×150 mm-es gerendelyhez 80 cm-es magasság tartozik, az ekefejek osztástávolsága 100 cm. A tartósságról a hőkezelt teherviselő elemek és kopóalkatrészek, valamint a nyírócsapos biztosítás gondoskodik.

Kubota eke

Szerző: AgrárUnió

Címkék: Kubota, Amazone, Lemken, eke, talajművelés, NAK, Szántóföldi Napok, Két-Kata Kft. , Pap-Agro Kft., ER.MO, Diamant, Mezőhegyes, Valkon Kft., Cayros, Regent Eurostar , Vogel & Noot