A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Mulcsvetőgép kétféle maghoz és műtrágyához

Osztott tartályának, valamint külön elhelyezett adagolójának és elosztójának köszönhetően a Kuhn új mulcsvetőgépe műtrágya-kijuttatásra, illetve kétféle mag egyidejű vetésére is alkalmas. Az összecsukható ESPRO 4000 RC a kisebb (4 méteres) testvére a tavaly bemutatott 6000 RC-nek.

Mulcsvetőgép kétféle maghoz és műtrágyához


A francia Kuhn hazai környezetben, a párizsi SIMA szakkiállításon mutatta be 6 méteres munkaszélességű, hidraulikusan összecsukható ESPRO 6000 RC mulcsvetőgépét 2017-ben. Most a család a – szintén kombi, vagyis műtrágya-kijuttatásra is alkalmas – 4 méteres ESPRO 4000 RC modellel gazdagodott. A mag és műtrágya azonos időben történő lehelyezésével elkerülhető a növények megégése. A gép további előnye, hogy kettős elosztórendszere révén egyidejűleg kétféle növény eltérő mélységű vetésére is használható.

Az ESPRO 4000 RC tartálya 4000 liter kapacitású, és 60/40 százalékos arányban osztott. A nagyméretű, 900 mm átmérőjű kerekek offset (eltolt) elrendezésűek, és speciális mintázatot kaptak, hogy kíméljék a talajt, illetve a vetőgép kisebb vonóerő-igényű legyen. Az ESPRO család az összecsukható 4000 RC és 6000 RC kombi modellek mellett a 3 méteres, merev vázas 3000-esből, valamint az összecsukható (4, illetve 6 méteres) 4000 R és 6000 R „normál” vetőgépekből áll.

Az új ESPRO 4000 RC természetesen már a Kuhn korábban bemutatott CROSSFLEX vetőegységével van felszerelve. Ezt nagy, akár 17 km/h munkasebességre és pontos mélységtartásra tervezték, a vetőcsoroszlyák előfeszített gumibakon keresztül csatlakoznak a vetőgéphez, a csoroszlyanyomás pedig hidraulikusan szabályozható a gép monitorján keresztül. A vetési sortávolság 15,48 cm, a mulcsvetőgép tömege 6000 kg.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: műtrágya, növénytermesztés, vetés, Kuhn, mulcsvetőgép