TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Talajművelés és műtrágyázás 
egy menetben – Horsch Terrano GX

Talajművelés és műtrágyázás 
egy menetben – Horsch Terrano GX

Vető- és talajművelő gépek - 2018.07.14

A termesztési költségek egyik legnagyobb hányadát a műtrágyázás teszi ki. El sem tudnánk képzelni a kapás növényeket vetéssel egy menetben történő műtrágyázás nélkül.

Nagyon sokan már az apró magvakat is olyan vetőgéppel vetik, amely egy menetben tud műtrágyázni is, ilyen például a Horsch Sprinter, Pronto vagy Focus.

Mi a helyzet az alapműtrágyázással? Hagyományosan a föld felszínére kerül és leszántják. Azon termelők, akik nem szántanak vagy csak részben, kultivátorral dolgozzák be.

 Horsch Terrano GX

Mi történik a műtrágyával? Optimális körülmények mellett, pH-semleges talajokon mindegy, hogy milyen formában juttatjuk ki az alapműtrágyát (PK). Azonban igen savanyú talajokon nagyon hamar 
az a helyzet állhat elő, hogy különböző tápanyagok nagyon nehezen felvehető vagy teljesen felvehetetlen állapotba kerülnek. Kiszórtuk a műtrágyát a kukorica alá, és a nagy része lehet, hogy csak 
a következő kultúrában fog hasznosulni.

A szánóföldi kultivátorral elvégezzük 
a tarlóhántást, abban az esetben, ha igen nagy a szalma tömege, kijuttathatunk szárbontó baktériumot vagy kevés N-t, amivel serkenthetjük a lebomlást, mindezt sekélyen bekeverve a talajba.

 Horsch Terrano GX

Az alapművelésnél a traktor három pontjára feltesszük a Partner HT 2800 l-es osztott tartályt és ebből adagoljuk a műtrágyát. Mivel a tartály osztott, így kétféle műtrágyát is kijuttathatunk egyszerre, olyan mennyiségben, amilyenben éppen szeretnénk. Az adagolás a már jól bevált Horsch adagolóval történik, amelyeket táblatörzskönyv szerinti kijuttatással is lehet vezérelni, így tényleg minden négyzetméterre a kívánt mennyiség kerül kijuttatásra.

A három- vagy négygerendelyes Terrano GX minden körülmény között tud dolgozni. Ezt a kitűnő tulajdonságát 
a legújabb fejlesztésű SteelFlex hengernek köszönheti. Ez a dupla henger egy sor SteelDisc (SD) és egy sor RingFlex (laprugós) hengerből áll. A száraz talajt az SD henger mélyre tömöríti, és a RingFlex a felszínen képez apró morzsás talajt. Igen nedves körülmények közepette az SD hengert ki tudjuk hagyni, és csak a nagyobb osztású RingFlex hengeren támaszkodik 
a Terrano. Igen nedves körülmények között a RingFlex minden második elemét ki tudjuk venni, így már csak a traktor a szűk keresztmetszet a késő őszi talajművelésben.

 Horsch Terrano GX

 Az alapműtrágya a kapára felszerelt kijuttatón keresztül háromféleképpen jut a talajba. Lehet csak sekélyre (5–10 cm), mélyre (25 cm) vagy fele-fele osztásban.

A tapasztalat azt mutatja, hogy repce előtt akkor van a legnagyobb hatása 
az így kijuttatott műtrágyának, ha fele-fele arányban kerül mélyre és sekélyre, tavaszi kapás növények elé a mély kijuttatás bizonyult a legjobbnak, az őszi kalászosok esetében pedig a sekély kijuttatás a legjobb.

A Partner és Terrano kombinációval 
a műtrágyát a növények számára legoptimálisabb helyre tudjuk kijuttatni, és ezenfelül ha két monoműtrágyát keverünk össze még költséget is tudunk spórolni!

 Horsch Terrano GX

Azon termelők részére, akik AKG-ban vállalták a szántás nélküli talajművelést, nagyon jó lehetőség ez a technológia, hogy a műtrágyát minél nagyobb mennyiségben a növények gyökérzónájába depózzák le!
Szerző: Szász

Címkék: talajművelés, műtrágyázás, Horsch, Pronto , Terrano GX, Sprinter, Focus, RingFlex, SteelFlex, SteelDisc
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajból támadó új kórokozók

A talaj fizikai, kémiai és biológiai közeg, növényvédelmi szempontból különös fontosságú. A talaj a legtöbb ...