A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Joker RT rövidtárcsa – gyors, 
intenzív és átvágja magát mindenütt

Joker RT rövidtárcsa – gyors, 
intenzív és átvágja magát mindenütt

A tarlóhántást nagyon fontos azonnal 
a kombájn mögött elvégezni! Hogy milyen minőségben, az erősen függ a munkagéptől és a tarló minőségétől. 
A szalmamenedzsment nem azt jelenti, hogy eladjuk a szalmát, és elköltjük a pénzt (jobb esetben műtrágyára), hanem a szalmát, növényi maradványokat kutya muszáj bedolgozni a talajba.

Joker RT rövidtárcsa – gyors, 
intenzív és átvágja magát mindenütt


A szalmamenedzsment egyik része a tarló állapota, vagyis hogy mekkora tarlót hagyunk a kombájn mögött. Minél alacsonyabb a tarló, annál szebb, jobb munkát tudnak végezni a tarlóhántó eszközök. Ne spóroljunk azzal a plusz liter gázolajjal az aratásnál, amennyivel alacsonyabb tarlót vágunk, mert busásan megtérül!

Egy másik igen fontos dolog a szalma rövid szecskázása: hányszor cserélünk kést, milyen gyakran ellenőrizzük a kések élességét. Reggelinél, ha a bicska nem vágja a szalonnát, azonnal megfenjük, mert ha csak roncsolja a szalonnát, akkor a reggeli sem esik jól. Az optimális szalmaszecskázási hossz 5 cm lenne. Az ilyen hosszú szalmadarabokat tudjuk optimálisan szétteríteni a levágott területen. Ha azt látjuk, hogy a kombájn mögött rendekben áll a szecskázott szalma, akkor nagyon valószínű, hogy a kések már elloptak, hosszú a szalma, és így nem tud visszakerülni 
a helyére. A hosszú szárú szalma lassabban rothad, sok gondot okoz a bekeverése, így sokan joggal állítják, hogy például a repcét nem lehet mulcstechnológiában búza után vetni, meg kell szántani a földet. A szántás igen költséges és rizikós is, a nagy melegben esetleg brutálisan kiszárítjuk a talajt. Mit is kellene csinálni? Egyszerűen picit jobban odafigyelni az aratásra, a szalmamenedzsmentet komolyabban venni.

Joker RT rövidtárcsa

Minden törekvés mellett is vannak azonban olyan növények, amelyeknél a tarlót magasabbra vágjuk. Ilyen a repce, napraforgó. Az ilyen tarlók bedolgozására a Horsch a Joker rövidtárcsához egy aprítóhengert fejlesztett ki. A repcénél 
a tarlódarabolás mellett igen fontos a kihullott magvak ultrasekély bedolgozása is. Miért? A repcemagvak 2-3 cm-re bedolgozva ki fognak csírázni, ha mélyebbre, 5-10 cm-re kerülnek, akkor pedig nem. A daraboló laphenger segítségével már 3 cm mélyen teljes átfedéssel el tudjuk végezni a tarlóhántást.

A Joker RT egy új trendet hozott létre a rövidtárcsák terén azzal, hogy mellső mélységállító kerekekkel és dupla lezáróhengerrel rendelkezik. A tárcsa és henger közé került a futómű, és az így megnövelt távolság következtében a nagy mennyiségű szalma sem okoz gondot.

A Jokerre jellemző még, hogy a tárcsalevelek párosával vannak felszerelve a tartókra, így kétszer nagyobb az áteresztőképessége, valamint a széles gumibakozásnak köszönhetően a tárcsa mindig megtartja a beállított szöget. Ez azért fontos, mert ha változó kötöttségű vagy nagyon kötött talajokon dolgozunk, a tárcsák húzástávolsága mindig megmarad, a második sor nem fog bevándorolni az első nyomába, így biztosítható a tökéletes, sekély, teljes átfedésű tarlóhántás.

Joker RT rövidtárcsa

A Joker RT nagy, 1 t/m munkaszélességű súlyának és a csipkés tárcsáknak köszönhetően a nagyon kemény és kiszáradt talajokon is jól tud dolgozni. A napraforgótarlót ugyancsak jól eldolgozza, 
a laphengerrel a feljött gyomokat is jól leaprítja.

A tavaszi magágy készítésében is sokan használják, mivel a tárcsák nagyon gyorsan pörögnek, így nagy mennyiségű apró morzsás talajt készít.
A Jokert különböző adapterekkel szerelhetjük. Azon termelők számára, akik baktériumot juttatnak ki a talajra, felszerelhető ez a rendszer. A váz elejére kerülnek a fúvókák, a tárcsamező fölött helyezkedik el a tartály. Ha zöldtrágyázni szeretnénk, a MiniDrill tartály kerül a Jokerre, és a vetőmagot a henger elé juttatjuk ki, ütközőlapos szórófejeken keresztül. Azok a termelők, akik használnak Partner tartályt műtrágyázásra, és zöldtrágya-magot szeretnének szórni, elég, ha csak az ütközőlapos szórófejeket szerelik fel a Jokerre elosztótoronnyal. A Partner tartály lehet frontfüggesztésű, 1600 l-es vagy hárompont-függesztésű, 2800 l-es, osztott (60:40) tartály. A második esetben a különböző méretű magvak tökéletesen adagolhatóak, és a levegőáramban összekeverednek. Így precízebb az adagolás.

Ha vetőmagágyat készítünk, akkor 
az előbbi rendszerrel a talajművelést és 
a műtrágyázást egy munkamenetben végezhetjük.

A Joker RT egy univerzális rövidtárcsa, amely nagyban megkönnyíti a termelők munkáját.
Szerző: Szasz


Címkék: rövidtárcsa, tarlóhántás, Joker RT, tarló

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...