A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A vetésnél már eldől a növény sorsa III.

A sikeres vetés a jó magágykészítéssel kezdődik. De ugyanilyen fontos a megfelelő tőtávolság kialakítása is, valamint az egyenletes vetésmélységé, amely elengedhetetlen az egyöntetű, robbanásszerű keléshez.

A vetésnél már eldől a növény sorsa III.


A január végi AGROmashEXPO–Agrár-gépShow kiállításon annak jártunk utána, hogy gépgyártó és gépforgalmazó partnereink milyen eszközöket kínálnak a szakszerű és eredményes vetéshez.

Kukorica ikersorokban is

A Pöttinger vetőgépei közül az AEROSEM PCS típusú, gabona és kukorica vetésére alkalmas pneumatikus, kombinált vetőgépet kell elsősorban kiemelni, amely továbbra is nagy sikert arat a gazdák körében. Univerzális jellege miatt töretlen népszerűséggel bír a kisebb gazdaságok körében, hiszen használata mellett nem kell több gép beszerzésére áldoznia a termelőnek. Mindemellett fontos kiemelni, hogy ezen pneumatikus vetőgép segítségével a kukorica ikersorban is vethető, aminek köszönhetően nő a termés mennyisége, viszont a talajkárosodás csökken.

Pöttinger AEROSEM PCS kombinált vetőgép
Pöttinger AEROSEM PCS kombinált vetőgép

Nagyobb sebességgel

Tél végén a szántott területeket magággyá kell formázni. A SZEGÁNA Kft. erre a feladatra a speciális, Dániában fejlesztett gépeit ajánlja, mint a DAL-BO Rollomaximum, Cultimax vagy CultiLift. Ezek egyáltalán nem vagy csak kevés forgó alkatrésszel rendelkeznek. Ez abból a szempontból lényeges, hogy a tél végi munkánknál a talajfelszín még nedves, és ha a gépeken forgó alkatrészek vannak (például hengerek), akkor ezek ilyen körülmények között könnyen berakódhatnak. A SZEGÁNA vetőgépei az olasz Mascar gyártótól származnak. Az utóbbi időben minden gyártó a nagy sebességű típusok irányában kezdett el fejleszteni, és ők is ilyen gépeket ajánlanak vevőiknek. Az általuk forgalmazott gépeken egyedi elektromos meghajtásúak a vetőelemek, így szélsőséges esetben akár soronként különböző magtávolságokat is be lehet rajtuk állítani. A GPS-rendszerek segítségével pedig ezeknél az elemeknél az automatikus nyitást-zárást is lehet irányítani.

A kiállításra egy újdonsággal érkezett a szegedi központú cég, a Montana nevű pneumatikus vetőgéppel, amelyet háromtól egészen hatméteres munkaszélességig forgalmaznak. A vetést megelőzően műtrágyát is érdemes kijuttatniuk a gazdáknak, ebben nyújtanak számukra segítséget a jól bevált műtrágyaszórók, a dán BOGBALLE gépei. Ezek ár-érték arányban az egyik legjobbnak számítanak a piacon, ráadásul nagyon egyszerű a kezelésük, és kevés eszköz szükséges a beállításukhoz. A BOGBALLE gépeket az 1000 literestől 
a 6000 literes űrtartalmúig forgalmazzák. A nagyobb méret gazdaságosabb, hiszen kevesebb fordulást igényel, és ezzel csökken a kieső idő is.

Mascar Montana pneumatikus vetőgép
Mascar Montana pneumatikus vetőgép

Precizitás és jó időzítés

A szemenkénti vetés alapkövetelménye, hogy precíz legyen, és nagy teljesítményt produkáljon, mert beszűkültek azok az optimumok, amikor a magok földbe helyezése ideális körülmények között történhet. Mindenképpen érdemes kivárni ugyanakkor az optimális időpontot, mert – ahogyan a Väderstad szlogenje is említi – a precizitás és a jó időzítés két olyan gyümölcs, amelyeket a földön állva is elérhetünk.

A svéd gépgyártó szerint a pontos tőtávolság mellett a vetésmélység egyenletessége talán még fontosabb, mivel az nagyobb részben járul hozzá a többlettermés eléréséhez. Ebben a tekintetben egyáltalán nem megengedett a rugalmasság, ugyanis a robbanásszerű, egyöntetű kelés sok utána következő munkafolyamat alapját jelenti. A jó időzítést teszi lehetővé a jó vetőgép, például a Tempo modellek, amelyek szakaszolnak, a sorlezárással pedig műtrágyát, növényvédő szert, vetőmagot takarítanak meg, így a gépre szánt összeg akár egy év alatt megtérülhet. Különösen azáltal, hogy egy vetőgéppel többféle növény is vethető.

Ami az újdonságokat illeti, a tavaly Magyarországon vetési világrekordot felállító Tempo L modellnél születtek frissítések. Immár létezik csak magvetésre alkalmas változata is (a korábbi kombiverzió mellett), mert nem mindenki szeretne műtrágyát kihelyezni a sor mellé vetéskor. A 16 soros után megalkották a 18 soros változatot is, ez 50 cm-es sortávolságra veti a szóját, repcét, cukorrépát, de átszerelhető kukorica és napraforgó vetésére, vagyis 75 cm-es sortávolságúra is. Újdonság az aprómag-vető készlet is, amely a sekélyre vetett növények (repce, cukorrépa) esetében jelent még nagyobb pontosságot.

Vetési világrekord: Väderstad Tempo L
Vetési világrekord: Väderstad Tempo L

Minőség, robusztusság

A Valkon Kft. által forgalmazott szemenkénti vetőgépek Spanyolországból, a Sola gyárából származnak. Együttműködésük még viszonylag friss, a kecskeméti cég ugyanis tavaly hozta be az első gépeket. Persze a márka korábban is jelen volt hazánkban, és részben ezért is esett rájuk a választás, mivel a nehéz, robusztus gépek már nálunk is bizonyítottak. 
A Valkon pedig ragaszkodott a kiemelkedő minőséghez, amely a termékpalettájához illeszthető.

Tavasszal, a vetési időszakban egy országjáró körutat tartanak majd, ahol az új fejlesztésű, elektromos meghajtású szemenkénti vetőgépet is bemutatják a gazdáknak. Érezhetően egyre több gyártó kezd foglalkozni az elektromos meghajtású eszközökkel, ahogy fokról fokra egyre jobb fejlesztések kerülnek a piacra, úgy növekszik a gazdák érdeklődése és vásárlókedve is. Alaphelyzetben a hajtás egyszerűbb, a karbantartás kedvezőbb, illetve ha olyan a gép kialakítása, akár nagyobb vetési sebességre is képes, mint hagyományos meghajtású társai.

Spanyol Sola vetőgép a Valkontól
Spanyol Sola vetőgép a Valkontól

Eltérő méretű vetőmagokhoz

A Gaspardo MTR szemenkénti vetőgépet elsősorban a 100 hektár körüli gazdaságoknak ajánlja a Zetor-Vas Kft. Az eszköz árban igen kedvező, a minőségi követelményeknek maximálisan megfelel, amit a hat év forgalmazási tapasztalat is bizonyít. A szerkezet hatsoros, a sorok 75 centiméteres távolságra helyezkednek el egymástól. 1200 literes műtrágya-, 30 literes mikrogranulátum- és 60 literes magtartállyal rendelkezik. A váz hidraulikusan csukható, szilárdságának és a sokféle konfigurációnak köszönhetően ez a vetőegység a legkülönfélébb munkakörülményekhez igazítható. A pneumatikus magelosztó rendszer rendkívül egyenletes kiszórást tesz lehetővé, még a különböző méretű vetőmagok esetén is.

Szemenkénti vetéshez: Gaspardo MTR
Szemenkénti vetéshez: Gaspardo MTR
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Pöttinger, vetőgép, vetés, Mascar, GPS, Väderstad, Szegána Kft., Bogballe, Tempo, AEROSEM, Montana, Valkon Kft., Gaspardo, Zetor-Vas Kft., Sola