A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
A vetésnél már eldől a növény sorsa III.

A vetésnél már eldől a növény sorsa III.

A sikeres vetés a jó magágykészítéssel kezdődik. De ugyanilyen fontos a megfelelő tőtávolság kialakítása is, valamint az egyenletes vetésmélységé, amely elengedhetetlen az egyöntetű, robbanásszerű keléshez.

A vetésnél már eldől a növény sorsa III.


A január végi AGROmashEXPO–Agrár-gépShow kiállításon annak jártunk utána, hogy gépgyártó és gépforgalmazó partnereink milyen eszközöket kínálnak a szakszerű és eredményes vetéshez.

Kukorica ikersorokban is

A Pöttinger vetőgépei közül az AEROSEM PCS típusú, gabona és kukorica vetésére alkalmas pneumatikus, kombinált vetőgépet kell elsősorban kiemelni, amely továbbra is nagy sikert arat a gazdák körében. Univerzális jellege miatt töretlen népszerűséggel bír a kisebb gazdaságok körében, hiszen használata mellett nem kell több gép beszerzésére áldoznia a termelőnek. Mindemellett fontos kiemelni, hogy ezen pneumatikus vetőgép segítségével a kukorica ikersorban is vethető, aminek köszönhetően nő a termés mennyisége, viszont a talajkárosodás csökken.

Pöttinger AEROSEM PCS kombinált vetőgép
Pöttinger AEROSEM PCS kombinált vetőgép

Nagyobb sebességgel

Tél végén a szántott területeket magággyá kell formázni. A SZEGÁNA Kft. erre a feladatra a speciális, Dániában fejlesztett gépeit ajánlja, mint a DAL-BO Rollomaximum, Cultimax vagy CultiLift. Ezek egyáltalán nem vagy csak kevés forgó alkatrésszel rendelkeznek. Ez abból a szempontból lényeges, hogy a tél végi munkánknál a talajfelszín még nedves, és ha a gépeken forgó alkatrészek vannak (például hengerek), akkor ezek ilyen körülmények között könnyen berakódhatnak. A SZEGÁNA vetőgépei az olasz Mascar gyártótól származnak. Az utóbbi időben minden gyártó a nagy sebességű típusok irányában kezdett el fejleszteni, és ők is ilyen gépeket ajánlanak vevőiknek. Az általuk forgalmazott gépeken egyedi elektromos meghajtásúak a vetőelemek, így szélsőséges esetben akár soronként különböző magtávolságokat is be lehet rajtuk állítani. A GPS-rendszerek segítségével pedig ezeknél az elemeknél az automatikus nyitást-zárást is lehet irányítani.

A kiállításra egy újdonsággal érkezett a szegedi központú cég, a Montana nevű pneumatikus vetőgéppel, amelyet háromtól egészen hatméteres munkaszélességig forgalmaznak. A vetést megelőzően műtrágyát is érdemes kijuttatniuk a gazdáknak, ebben nyújtanak számukra segítséget a jól bevált műtrágyaszórók, a dán BOGBALLE gépei. Ezek ár-érték arányban az egyik legjobbnak számítanak a piacon, ráadásul nagyon egyszerű a kezelésük, és kevés eszköz szükséges a beállításukhoz. A BOGBALLE gépeket az 1000 literestől 
a 6000 literes űrtartalmúig forgalmazzák. A nagyobb méret gazdaságosabb, hiszen kevesebb fordulást igényel, és ezzel csökken a kieső idő is.

Mascar Montana pneumatikus vetőgép
Mascar Montana pneumatikus vetőgép

Precizitás és jó időzítés

A szemenkénti vetés alapkövetelménye, hogy precíz legyen, és nagy teljesítményt produkáljon, mert beszűkültek azok az optimumok, amikor a magok földbe helyezése ideális körülmények között történhet. Mindenképpen érdemes kivárni ugyanakkor az optimális időpontot, mert – ahogyan a Väderstad szlogenje is említi – a precizitás és a jó időzítés két olyan gyümölcs, amelyeket a földön állva is elérhetünk.

A svéd gépgyártó szerint a pontos tőtávolság mellett a vetésmélység egyenletessége talán még fontosabb, mivel az nagyobb részben járul hozzá a többlettermés eléréséhez. Ebben a tekintetben egyáltalán nem megengedett a rugalmasság, ugyanis a robbanásszerű, egyöntetű kelés sok utána következő munkafolyamat alapját jelenti. A jó időzítést teszi lehetővé a jó vetőgép, például a Tempo modellek, amelyek szakaszolnak, a sorlezárással pedig műtrágyát, növényvédő szert, vetőmagot takarítanak meg, így a gépre szánt összeg akár egy év alatt megtérülhet. Különösen azáltal, hogy egy vetőgéppel többféle növény is vethető.

Ami az újdonságokat illeti, a tavaly Magyarországon vetési világrekordot felállító Tempo L modellnél születtek frissítések. Immár létezik csak magvetésre alkalmas változata is (a korábbi kombiverzió mellett), mert nem mindenki szeretne műtrágyát kihelyezni a sor mellé vetéskor. A 16 soros után megalkották a 18 soros változatot is, ez 50 cm-es sortávolságra veti a szóját, repcét, cukorrépát, de átszerelhető kukorica és napraforgó vetésére, vagyis 75 cm-es sortávolságúra is. Újdonság az aprómag-vető készlet is, amely a sekélyre vetett növények (repce, cukorrépa) esetében jelent még nagyobb pontosságot.

Vetési világrekord: Väderstad Tempo L
Vetési világrekord: Väderstad Tempo L

Minőség, robusztusság

A Valkon Kft. által forgalmazott szemenkénti vetőgépek Spanyolországból, a Sola gyárából származnak. Együttműködésük még viszonylag friss, a kecskeméti cég ugyanis tavaly hozta be az első gépeket. Persze a márka korábban is jelen volt hazánkban, és részben ezért is esett rájuk a választás, mivel a nehéz, robusztus gépek már nálunk is bizonyítottak. 
A Valkon pedig ragaszkodott a kiemelkedő minőséghez, amely a termékpalettájához illeszthető.

Tavasszal, a vetési időszakban egy országjáró körutat tartanak majd, ahol az új fejlesztésű, elektromos meghajtású szemenkénti vetőgépet is bemutatják a gazdáknak. Érezhetően egyre több gyártó kezd foglalkozni az elektromos meghajtású eszközökkel, ahogy fokról fokra egyre jobb fejlesztések kerülnek a piacra, úgy növekszik a gazdák érdeklődése és vásárlókedve is. Alaphelyzetben a hajtás egyszerűbb, a karbantartás kedvezőbb, illetve ha olyan a gép kialakítása, akár nagyobb vetési sebességre is képes, mint hagyományos meghajtású társai.

Spanyol Sola vetőgép a Valkontól
Spanyol Sola vetőgép a Valkontól

Eltérő méretű vetőmagokhoz

A Gaspardo MTR szemenkénti vetőgépet elsősorban a 100 hektár körüli gazdaságoknak ajánlja a Zetor-Vas Kft. Az eszköz árban igen kedvező, a minőségi követelményeknek maximálisan megfelel, amit a hat év forgalmazási tapasztalat is bizonyít. A szerkezet hatsoros, a sorok 75 centiméteres távolságra helyezkednek el egymástól. 1200 literes műtrágya-, 30 literes mikrogranulátum- és 60 literes magtartállyal rendelkezik. A váz hidraulikusan csukható, szilárdságának és a sokféle konfigurációnak köszönhetően ez a vetőegység a legkülönfélébb munkakörülményekhez igazítható. A pneumatikus magelosztó rendszer rendkívül egyenletes kiszórást tesz lehetővé, még a különböző méretű vetőmagok esetén is.

Szemenkénti vetéshez: Gaspardo MTR
Szemenkénti vetéshez: Gaspardo MTRSzerző: AgrárUnió


Címkék: Pöttinger, vetőgép, vetés, Mascar, GPS, Väderstad, Szegána Kft., Bogballe, Tempo, AEROSEM, Montana, Valkon Kft., Gaspardo, Zetor-Vas Kft., Sola

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...