A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Tarlóhántás és alapművelés

Güttler PrimusPlus szántóföldi és SuperMaxx univerzális kultivátor Elterjedt technológia a Güttler hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében.

Tarlóhántás és alapművelésA Güttler most ezekkel a kultivátorokkal nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön menetben lehetett elvégezni.

Ejtsünk néhány szót először a PrimusPlus szántóföldi kultivátorról! A Güttler PrimusPlus egy berendezésben ötvözi a tarlóhántó szántóföldi kultivátort és 
a lezáróhengert.
Ezzel a nehéz kultivátorral 15 cm-től 33 cm mélységig dolgozhatunk attól függően, hogy épp tarlóhántást vagy alapművelést végzünk-e. A kultivátor széles kapákkal rendelkezik, így a talajt teljes munkaszélességben átvágja, míg a kapák szögállása akkora, hogy éppen megfelelő mértékben emeli a talajszelvényt az optimális átlazítás érdekében. Ennek megfelelően a kapák nem mozgatnak feleslegesen földet, így energetikai szempontból előnyös a gép vontatása. A kultivátorkapák mögött takarótárcsák gondoskodnak a tarlómaradvány bekeveréséről, illetve az egyenletes talajfelszínről.

A gép legutolsó művelőeleme természetesen egy Güttler Simplex hengersor, amely az egyenletes, nagyobb rögöktől mentes, megfelelően tömör, zárt talajfelszínért felel. Ezzel a technológiával vékony rétegű, de a felszínen található talaj-szármaradvány keveréket kapunk. Ez az úgynevezett mulcsréteg felel a talajnedvesség megőrzéséért, segít a nyomosodás megelőzésében és visszajuttatja a szerves anyagot a talajba, így növeli annak humusztartalmát is.

A másik Güttler kultivátor a SuperMaxx. Mint azt bemutatóinkon már láthatták, ez a hagyományos kombinátorokhoz hasonló gép nemcsak magágykészítésre alkalmas, hanem könnyebb művelésű talajokon tarlóhántásra is.

Megerősített, lándzsás kapáinak köszönhetően az olyan kemény, durva szántásokon is alkalmas szántáselmunkálásra, ahol a hagyományos, könnyű kultivátorok már nem képesek megfelelő munkát végezni. Ez a kultivátor már 12 méteres munkaszélességben is a gazdálkodók rendelkezésére áll a még hatékonyabb talajmunka érdekében.


Címkék: kultivátor, Güttler , tarlóhántás, kombinátor, talajmunka