TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Lehet egy kicsit jobban?

Lehet egy kicsit jobban?

Vető- és talajművelő gépek - 2017.06.18

A legtöbb gazda felteszi ezt a kérdést a talajműveléssel kapcsolatban, majd vagy talál rá kihívást és megoldást, vagy elintézi azzal, hogy az időjárás úgyis mindent eldönt.

Valóban, az időjárás meghatároz, behatárol, de nem mindent.

Igen, lehet jobban, lehet olcsóbban, s ha figyeljük a világ változását, akár az egyre többet termelő keletet, akár a csökkenteni kívánt nyugati támogatási tendenciákat, itt az idő, hogy a LEHET kérdésből KELL állítás szülessen. A precíziós gazdálkodás és elektronizáció nagy-nagy lehetőséget ad minderre. De van nekünk két elemünk, amelyek egymással érintkezve sok dolgot eldöntenek: a TALAJ és a VAS. Nos, itt van még mit tanulnunk, pedig néhány ezer éve fejlődgetünk.

A FRAMEST-filozófiából három esetet mutatunk be, amelyekben az okosabb talajműveléshez némi gépi segítséget adunk. Nem most – már 10 éve.

LAZÍTSUNK vagy TÚRJUNK?

15 éve ugyanazt kell elmondanunk 
a lazításról:
• 
ne hozzunk a felszínre nagy, elmunkálhatatlan rögöket – ebben segít az egyenes kés,
• 
ne gyúrjuk a talajt nedves állapotban,
• 
ne szaggassuk, hantoljuk a talajt csontszáraz időben,
• 
szárnyak segítségével érjük el a teljes keresztmetszet átrepesztését,
• 
a gép után legyen egy kellő tömörítő hatást kifejtő henger.

A több mint 700 darab eladott FRALAZ lazító komoly segítséget nyújt a fenti problémák megelőzésében és a jó talajállapot létrehozásában. A felszín alatti rend kihat a felszín rendjére is hosszú időn keresztül.

ÚTTÖRŐ szerep? A FRAMEST által képviselt, kimondott újdonság: KÉTRÉTEGŰ TALAJMŰVELÉS

Első megvalósítója a REPTILL volt, amely kicsit meghaladta a korát. Némi fejlesztéssel megszületett ennek a logikának az utódja, a DOUTILL. Ez egy olyan variálható eszköz, amelynél a vevő a talajállapotoknak, talajművelési rendszernek, időjárásnak kitettségnek megfelelően választhatja ki a gép összetételét és változtathatja a későbbiek során az opciók cseréjével.

talajművelés

Mi az a KÉTRÉTEGŰ talajművelés?

Olyan eljárás, amelyben egy gépbe épített művelőelemekkel elérjük, hogy a felső 6–10 cm-es réteg és az alsóbb 10–35 cm-es réteg a helyén maradva legyen megmunkálva, a maga sajátosságának megfelelően. A felső morzsalékos, humuszban és elhullott gyomokban, haszonmagvakban gazdag réteg maradjon fent, mert gyorsabb a beéredése, tömeges lesz az árvakelés kitettebb időjárásnál is (erős növényegészségügyi kockázatnál felülírandó). A kevésbé termékeny mélyebb rétegek maradjanak a helyükön, de kellően átrepesztve, lazítva a jó víz- és levegőháztartáshoz, gyökérfejlődéshez. Ez megelőzi a nemkívánatos gyúrást, hant- és rögképzést, kiszárítást.

Ez a logika igazán a nehezebb talajtípusoknál hoz komoly agronómiai előnyt, hisz a könnyű talajnál a fenti problémák kevésbé fájnak a pénztárcának.

A gép moduljai:

Vonórúd, főváz, szállítókerék.

• 
KÉSVÁZ 1: Reptill késekkel szerelt váz. Ezek a kések egyenes szárúak, NEM forgatják át a mélyebb rétegeket, hanem kondicionálják a talajréteget a kívánt 15–38 cm mélységben. 100, 180, 230, 310, 410 mm széles lúdtalpkapákkal szerelhetők. A kések mélysége egyedileg, csapokkal állítható.
• 
KÉSVÁZ 2: Forgatókésekkel szerelt késváz. Aki forgatni és teljes művelési mélységben átkeverni akarja a talajt, ezek az ívelt kések szárnyakkal vagy anélkül a feladatot jól elvégzik. Jobban átlazítják a talajt, tehát az utána következő elem inkább a hullámos tárcsasor legyen. Kialakításuk és a forgatásemelés miatt 30%-kal nehezebb ezeket a késeket húzni, mint a Reptill késeket.
• 
ELMUNKÁLÓ 1: Rövid tárcsás: A párba szerelt, kis átmérőjű rövid tárcsák aprítják, keverik a kések által meglazított felszínt. Javasolt a Reptill kések utáni használata. A felső 6–10 cm réteget dolgozza át, keveri és aprítja. A kések nem hozzák a felszínre a mélyebb rétegeket, tehát itt valósul meg a rétegenkénti művelés elmélete, amikor a felső 6–10 cm-es és a mélyebb 10–35 cm-es rétegeket úgy műveljük, hogy a helyükön maradnak, betöltve ezzel a felső morzsalékos magágy és az alsó víztározó réteg funkciót.
• 
ELMUNKÁLÓ 2: Dupla hullámos tárcsás: ez a régi, jól bevált hullámos tárcsa nagyon jól aprít és kever, a forgatókések által nagymértékben átmozgatott réteget a maga hantjaival és esetleg nagyobb rögfrakciójával szépen aprítja, keveri és főleg tömöríti. Ezzel kivédhető a forgatókések egyébként durván jelentkező szárító hatása a nyári időszakban.
• 
HENGER 1: a jól ismert VT gumihenger a maga tömegével, rögrendező és felszínalakító képességével kiválóan lezárt és jól használható felszínt hagy maga után.

talajművelés

Energetikailag? 
Pénztárcával kifejezve?

• 
DUOTILL 3000 7 darab késsel, 230-as szárnyakkal, 28 cm mélyen, 12 cm rövidtárcsa-mélységgel, 8 km/óra sebességgel lezárt, vethető talajállapot: mindezt 160 LE–s traktorral a borsodi dombokon.

Ugyanezt az eredményt elérni szántással, simítóval, magágykészítővel?

Innen kezdve ez már csak matek és a számolótáblában a jobb alsó sarok figyelése...

További információkért és ajánlatokért, kérjük keresse az AXIÁL Kft. területi képviselőit!

Címkék: magágykészítő, talajművelés, lazítás, szántás, tárcsa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ki mint vet… Az ágazat helyzete és kilátásai

A mezőgazdaság ezen ágazatáról kevesebb szó esik a híradásokban, holott talán a legfontosabb a vetőmag, amely egy ...