A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo

A LEMKEN Karát intenzív grubberek

Habár az idő még nem tart ott, de érdemes elkezdeni gondolkodni, hogy mivel fogjuk a tarlóinkat megművelni aratás után. A tarlóhántás ma már többcélú feladat.

A LEMKEN Karát intenzív grubberekA szármaradványok bedolgozás mellett 
a talajnedvesség megőrzése, a kipárolgás csökkentése, és a gyommagvak kicsírázásának ideális állapot teremtése mind, mind célja ennek a munkaműveletnek. 
A grubberek többcélú eszközként használhatóak, sekély műveléstől (5-10 cm) egészen a 30-35 cm-es mélyművelésig. Sekélyen művelve, első menetben szárnyas-késes kapákkal felszerelve a szármaradványokat tökéletesen a talajba tudjuk dolgozni.

A szárnyaskések kapák teljes szélességben átvágják a talajt, így a gyomnövények sem jelentenek problémát a Karátnak. A mélyebb műveléshez keskeny 6 -8 cm széles kapákat kínál a Lemken amelyek megfordíthatóak, így az élettartamuk megduplázható. A Karát 9 grubberek 3 gerendelyes kivitelben készülnek a kapák 28 cm-es osztással helyezkednek el, így érhető el az intenzív keverő hatás. A munkaeszköz további előnye, hogy a kapák egy gyorskéscserélő megoldás révén pillanatok alatt lecserélhetőek, így a munkanap közbeni átállás sem igényel sok időt. Egy rugós biztosítót eltávolítva szerszám nélkül könnyedén elvégezhető a kapák cseréje. Hétféle kapamegoldással a Karát tényleg széles körű megoldást tud nyújtani akár még a változatos talajadottságú földeken dolgozó gazdák részére is. A gép kompakt kialakítású, 3 métertől 7 méteres munkaszélességig,többféle kivitelben gyártja a Lemken.

A kisebb munkaszélességű gépek alap esetben nyírócsavaros biztosítással szereltek, míg a nagyobbak már automatikus biztosítással érkeznek a gazdákhoz. 
A kapamező után a gép következő lényeges eleme az egyengető tárcsasor. Ezek biztosítják, hogy a talajfelszín minél simább, és egyenletes maradjon, még száraz rögös körülmények között is. 
A Lemken a lezáró hengerek esetén sem ismer kompromisszumot. 17 féle henger kínálatból tudja mindenki a számára legideálisabbat kiválasztani. A munkamélység felszereltségtől függően mechanikusan csapokkal, vagy a traktor fülkéjéből hidraulikusan is állítható.

A féligfüggesztett kivitelű grubberek esetén a Lemken több innovatív megoldást is nyújt. Meg kell említeni a traktor hátsó tengelyének terhelését szabályzó súlyáthelyező rendszer, vagy 
a dombos területeken gazdálkodók számára a ContourTrack-et ami az állandó munkamélységetbiztosítja.

A Karát grubberek nemcsak műszaki megoldásaikkal, de kedvező ár-érték arányukkal is felhívják magukra a figyelmet.

További információ:
Szrnka Péter Kelet-Magyarország 
+36/30-852-5787
Póczik Balázs Nyugat-Magyarország +36/30-748-5380


Címkék: Lemken, tarlóhántás, szárbontás, grubberek, Karat, tarlóművelés, Rubin 9