A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A csillagprofilú hengeren túl – Güttler DemoSHOW 2015

Három igazi újdonságot és néhány korábbi fejlesztést vonultatott fel a hazai gazdálkodók előtt a Güttler Kft. szeptember első négy napján az ország négy sarkán. A Güttler DemoSHOW nevű szántóföldi bemutató ismét bebizonyította, hogy a hódmezővásárhelyi telephelyű cég elkötelezett híve a talajjavító, menetszámcsökkentő 
és a hazai viszonyokra alapuló művelési technológiáknak.

A csillagprofilú hengeren túl – Güttler DemoSHOW 2015


Szeptember 1. és 4. között a baranyai Feked, a kisalföldi Rábakecöl, a nyírségi Nagykálló és a békési Kevermes határában nyílt lehetőség arra, hogy az érdeklődők megszemléljék az idehaza már jól ismert Güttler gépek munkáját. Az AgrárUnió szeptember 3-án Nagykállóban csatlakozott a szép számban egybegyűltekhez, hogy Rau András és családja birtokán szemrevételezze az újdonságokat.
A népszerű Offset henger
A homokos tarló (amelyben előveteményként korábban repce volt) meglehetősen kevés csapadékot kapott a nyár második felében, ezért a felső öt-hat centiméter laza, poros volt, mélyebben viszont kőkemény, extrém módon tömörödött, vagyis a rafinált talajviszonyok alaposan próbára tették a munkaeszközöket.
A show rögtön egy újdonsággal indult, a júniusi gyáravatón debütáló Offset henger ugyanis most először mutatkozott be szélesebb közönség előtt. „Két éve lejárt a szabadalma a Güttler csillagprofilnak, amelyet ezután sokan elkezdtek másolni – fűzött magyarázatot az új elrendezésű, öt szekcióra bontott, teljes talajfedést biztosító 6,4 méteres eszközhöz Vörös Endre értékesítési vezető. – A gyárban ezért született meg a Standard henger egyszerűsített változata, amely a kedvező árfekvése révén megfelelő alternatívája a konkurens termékeknek.” A gép csukási módja megváltozott, és máris annyira népszerű a magyar gazdálkodók körében, hogy a megújult, dupla kapacitással működő gyár is alig bírja kielégíteni az igényeket. A henger 3–4 cm-en mélységi tömörítést végez, felül azonban egyenetlenebb, rögösebb felszínt hagy, amely jól átereszti a csapadékot, így alakul ki a tökéletes magágy. A gép tolatva nyit, majd előredöntve kerül munkahelyzetbe, s az elején hidraulikus mélységállítással rendelkező simítók végzik az egyengetést. Az eszköz vonóereje100 LE körüli.


A lehengerlő forgóborona
Hasonló teljesítményigényű volt a következő újdonság is, a forgóborona Güttler henger beépítésével, amely a német cég folyamatos palettabővítésének eredménye. A hódmezővásárhelyi „bázis” környékén élő gazdák már tesztelhették az eszközt, és meggyőződhettek róla, hogy kiváló munkát végeznek együtt, különösen száraz, aszályos időben. Nagyon kötött területeken, ártereken, kertészeti kultúrákban ideális munkagép, hiszen finom, aprómorzsás, jól előkészített talajt hagy maga után.
Érdekessége, hogy 540 f/p kardánfor-dulattal hajtott, ám a munkavégzés va--lamivel 300 f/p fölött történik, vagyis komótosan, de alaposan dolgozik, és akár vetőgéppel is összekapcsolható.

Vörös Endre értékesítési vezetőVörös Endre

érétkesítési vezető

(„A menetszámcsökkentés mindig elsődleges szempont a Güttlernél, elég csak a fronthidraulikus gépeinket megemlítenem – mondta a többszörös eszközkapcsolatokra utalva Vörös Endre. – Ezekkel akár egy menetben is megvalósítható a szántáselmunkálás és vetés, bár ezt inkább csak akkor ajánljuk, ha kellő nedvességi állapotban van a talaj. Sok ember számára talán furcsa lehet, de higgyék el,nem véletlenül ajánljuk ezt a technológiát nedvesebb talajviszonyok esetén,mivel azok a gazdák, akik már ezt használják, igen komoly eredményeket elérnek el általa.")
A sokoldalú SuperMaxx
A Güttler nyári technológiája legfőképp a földben lévő kevés nedvesség megtartására irányul, s ennek elsődleges eszköze az alaposan átdolgozott SuperMaxx sokoldalú szántóföldi kultivátor. A V csukású, ötméteres gép (amelynek létezik három-, illetve hatméteres változata is) szinte gazdakívánalomra lett átalakítva: nemcsak a központi rész újult meg, de hengerbeépítést is kapott, valamint FlatSpring rugós simítórendszerrel látták el, az öt sorban elhelyezkedő kapák pedig minden eddiginél jobb átömlési keresztmetszetet biztosítanak. A kultivátor kiválóan adaptálható a különféle műveletekhez, hiszen könnyen le- és felszerelhetőek az elemei, egyszerűen állítható a mélysége, sőt akár az egész gép súlyát ráterhelhetjük a hengerre. A nyári technológia alkalmazása esetén (például meghántott tarlón) a simítóra nincs szükség, a talajt elég csupán sekély (5–7 cm-es) mélységben „karcolgatni”, mert így is elvégezhető a mechanikus gyomirtás, illetve a szármaradványok bekeverése (ami a földet a kipárolgástól is megvédi), majd ezt követhetik az újabb mélyítő eljárások. 
A téli technológia, vagyis a fagyos művelés még ennél is egyszerűbb, hiszen a terület megnyitása után a természet már elvégzi a szükséges talajmunkát. A bemutatón szóba került a jól ismert Güttler csillag is, amely immár speciális szintetikus anyagból készül, vagyis könnyebb, de legalább ugyanolyan erős, mint a korábbi fém, sőt annak önélező tulajdonságát is megtartotta.


PrimusPlus és Földmester
A show szereplője volt a PrimusPlus 
szántóföldi kultivátor is, amely 90 cm fölötti gerendelymagasságával egyedülállónak számít a piacon. A két sorban elhelyezett kapák mögött a bekeverésről és egyenletes felszínről gondoskodó takarótárcsák találhatók, leghátul pedig a rögtörő Güttler Simplex hengersor, amely a tisztítókések révén eltömődésmentesen képes dolgozni. Ezzel szabályozható (15 és 30 cm között) a munkamélység is, amely jelen esetben 21 cm-re volt beállítva. Az eszköz nemrég gyorscserélő rendszeres kapákat kapott, amelyek le- és felszerelését meggyőző bemutatóval demonstrálták a résztvevőknek: elég volt csupán fél perc és néhány jól irányzott kalapácsütés a művelőelem gyors eltávolításához, majd visszahelyezéséhez. A grubber egyedi és hasznos megoldásai közé tartozik, hogy a tárcsalapok és a henger együttesen is el tudnak mozdulni.
A Güttler utolsóként a Földmester kom-paktor háromméteres változatát húzatta végig a homokos talajon. A 90–100 LE teljesítményigényű gép FlatSpring rugós simítókból, rugós kapákból, valamint Standard hengerből tevődik össze. Elsősorban szántáselmunkálásra és magágykészítésre találták ki, s ha valaki kifejezetten gyomirtásra szeretné használni, akkor érdemes lúdtalpkapákkal felszerelnie. A simító és a kapaszekció mélysége hidraulikusan állítható, ráadásul olyan extrém mértékben, hogy teljesen kiemelve az eszköz lényegében önálló hengerként funkcionál. Ebben az esetben a Güttler azonban ismét az okszerűséget hangsúlyozza: az őszi technológiában nyugodtan használható tömörítésre a henger, tavasszal viszont a gazdáknak érdemes a talajnedvességet figyelembe venniük az alkalmazásánál. Hiba lenne ugyanis „kipréselniük” a levegőt a földből, mert arra a fejlődő növénynek is szüksége van. A folyamatos fejlesztést szem előtt tartó Güttler a novemberi hannoveri Agritechnica gépkiállításra is tartogat néhány újdonságot, amelyről lapunk szintén igyekszik majd hírt adni.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: