A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Mekkora a legnagyobb?

A dán Dal-Bo gyár készít vontatott és függesztett tárcsákat, szántóföldi kultivátorokat, magágykészítő kultivátorokat és talajlazítókat is, de leginkább a hengerekről ismert. Ha már egyszer a hengerek specialistájának nevezzük, tekintsük át, mi alapozza meg ezt a címet.

Mekkora a legnagyobb?


Az önmagukban használható, hagyományos jellegű vontatott hengerek kategóriájába a Compact, Compact XL, MaxiRoll és MegaRoll sorozatok tartoznak. A speciális hengerek kategóriájába a magágykészítő Rollo Maximum XL hengerkombináció tartozik.

Hagyományos kialakítású 
 hengerek

A Compact, Compact XL, MaxiRoll, PowerRoll és MegaRoll sorozatú hengerek Cambridge, Crosskill és Cross Combi prizmacsúcsos gyűrűkkel rendelhetőek.

A Cambridge gyűrűk simább felületűek, a felszínt tömörítik, az alatta levő talajréteget lazán hagyják. Szántáselmunkálásra, vetés utáni hengerezésre, kaszálók karbantartására egyaránt használhatók. A finoman hullámosított gyűrűk biztosítják, hogy a henger még laza talajon is mindig forogjon, a simább profil kíméletes a növényekhez. 2015-től a korábbi Cambridge gyűrűk helyett a szabadalmaztatott, hatszor erősebb Snowflake Cambridge gyűrűk kaphatóak, amelyekre a gyár hat év garanciát vállal. Ezek a kövekkel szemben ellenállóbbak, és a tömegük is nagyjából 10%-kal nagyobb. A Crosskill gyűrűk durva felületűek, különösen jó a rögtörő képességük, a mélyebb talajréteget tömörítik, a felszínt morzsalékosan hagyják. A Cross Combi gyűrűk kiváló kettős rögtörő hatásúak, egyrészt a nagy tömeg (kb. 650 kg/m) miatt hatásosan aprítanak, másrészt a megmaradt keményebb rögökön a hegyes csúcsok hajszálrepedéseket idéznek elő, így elősegítve gyors elporlásukat. Az őszi kalászosok tavaszi bokrosító hengerezésére is ideális.

A Cambridge gyűrűk 50, 55 és 60 cm-es átmérővel, a Crosskill gyűrűk 53 és 
60 cm-es átmérővel, a Cross Combi gyűrűk pedig 50 és 55 cm-es átmérővel választhatóak. A nagyobb átmérőjű gyűrűk nagyobb tömeget biztosítanak a rögtöréshez, tömörítéshez, illetve kisebb gördülési ellenállást a laza szerkezetű talaj esetén felmerülő „bedúrási” jelenség elkerüléséhez.

A Dal-Bo Compact és Compact XL sorozat teljesen hidraulikus nyitással, felcsukással rendelkezik. 4,5–18,6 m munkaszélességben készülnek a 3 és 5 hengertagból álló hengerek. Minden henger mechanikus súlykihelyezéssel (két erős rugóval) szerelt, amelyek a középső tagról a szárnyakra helyezik ki a súlyt, így kialakítva azonos talajnyomást az egyes hengertagokon. A DUOFLEX rendszer a hengertagok számára a többitől független talajfelszín-követést biztosít. Egyes típusokra opcióként hidraulikus simító is szerelhető.

A Dal-Bo MaxiRoll, PowerRoll és MegaRoll sorozatok 5,3–24,3 m munkaszélességűek. A hengerek hidraulikusan felcsukhatók, hidraulikus súlykihelyezésűek, ami két munkahenger és egy hidroakkumulátor segítségével még domboldalon is egyenletes súlyelosztást tesz lehetővé a hengertagok között. 
A MaxiRoll hengerek 12,4 m munkaszélességig rugós simítóval szerelhetőek, amelyen a rugók olyan sűrűn helyezkednek el, hogy még durva szántáselmunkálásakor sincs szükség a rugók összezárására. Mivel a simítórugósor paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik a vázhoz, 
a hidraulikus munkamélység állításakor 
a rugók szögállása nem változik, azt külön csavarorsóval lehet állítani. A legnagyobb MegaRoll hengerek 20 m feletti munkaszélességűek és akár 25 tonna saját tömegűek, használatuk nagygazdaságok számára ideális.

Speciális hengerek

A Dal-Bo Rollo Maximum XL egy precíziós magágy-előkészítő kultivátor beépített első és hátsó hengerrel. Hengerek és kultivátorkapák kombinációjaként felépített gép, amellyel a beállított munkamélység precízen tartható, és a magágykészítés egyetlen menetben elvégezhető. Hatalmas területteljesítmény érhető el vele, a munkaminőség pedig kiváló. A gépkombináció simítósorból, rögtörő Crosskill hengerből, 4 kapasorból, majd simítórúdból és végül tömörítőhengerből áll (lemez Crosskill gyűrűk vagy pálcás henger). 
A gép 6,2–12,3 m munkaszélességben rendelhető, és kifejezetten a 250-300 ha feletti gazdaságok a célközönsége, mivel minimum 240 LE a vonóerőigénye.

A Dal-Bo nemhiába nevezhető a hengerek specialistájának. Az elvárásoknak megfelelően könnyedén kiválasztható 
a henger, ráadásul zöldtrágyavetéshez 
a hagyományos hengerek aprómag-vető egységgel is felszerelhetőek.

 

Szerző: Nagy Márk

Címkék: