TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 62.767,17 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.036,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 56.481,88 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.553,53 Ft (tonna)
Repcemag: 160.863,54 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.962,97 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 641 Ft
Benzin ára: 619 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,46
USD: 361,89
CHF: 409,33
GBP: 460,87
Hirdetés
Büntetővám az amerikai traktorokra

Büntetővám az amerikai traktorokra

Traktorok - 2020.12.01

Az Egyesült Államok tiltott állami támogatásokat juttatott a Boeing amerikai repülőgépgyártónak, és emiatt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélyt adott az Európai Uniónak arra, hogy 4 milliárd dollár értékű amerikai terméket sújthasson büntetővámmal. Az EU által kiválasztott áruk között mezőgazdasági és erdészeti traktorok is szerepelnek.

Az Európai Unió 15 százalékos vámot vet ki az amerikai repülőgépekre és alkatrészeikre, más termékeket pedig 25 százalékos büntetővámmal sújt. Az USA az elnökváltás után várhatóan toleránsabban áll majd az ügyhöz, nem tesz ellenlépéseket. A listán – egyebek mellett – csokoládé, ketchup, rum, vodka, fagyasztott hal és más tengeri élelmiszerek, szárított gyümölcs, dohányáru is szerepelnek, vagyis egy sor olyan termék, amelynek előállítása az agráriumhoz köthető.

Pikáns, hogy az Európában is rendkívül népszerű, elsősorban a német gyártók vetélytársának számító John Deere vállalatot is érzékenyen érinti a döntés. A „feketelista” szerint az alábbi erőgép-kategóriákat sújtják 25 százalékos büntetővámmal:

– mezőgazdasági és erdészeti kerekes traktorok 18 kW teljesítményig,
– a 18 és 37 kW teljesítménytartományba eső traktorok,
– a 37 és 75 kW teljesítménytartományba eső traktorok,
– mezőgazdasági és erdészeti kerekes traktorok 75-től 130 kW-ig terjedő teljesítménnyel.

A 130 kW teljesítmény átszámolva 177 LE-t jelent, így az intézkedés a John Deere kínálatából például az 5M sorozatot, a 6M és 6R széria bizonyos modelljeit, valamint az összes kompakt traktort érinti. A top agrar weboldal kérdést intézett az ügyben az amerikai vállalat sajtóosztályához, ám ott egyelőre csupán meglepetésüknek tudtak hangot adni a WTO döntése kapcsán. Azt viszont pozitívumként értékelték, hogy a 7-es, 8-as és 9-es erőgép-szériáikat nem érinti az intézkedés. A kisebb modellekkel kapcsolatban pedig kijelentették, hogy nem kívánnak a büntetővámok miatt árat emelni. A weboldalnak röviden nyilatkozott a Case IH márkát (is) birtokló CNH Industrial, valamint a Challenger márkáról (is) ismert AGCO, de őket – elmondásuk szerint – nem érinti jelentősen az ügy.


(Fotó: John Deere)



Címkék: műtrágya, kereskedelem, Európai Unió, John Deere, büntetővám, WTO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

TRIKA EXPERT, startolunk és védünk!

Egy termékkel elvégezhető a talajlakó kártevők irtása és a kelés elősegítése