A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Mi ez a kék-fehér Zetor?

Traktorok - 2020.05.03

Görög nemzeti színekre fújt traktort készített a Zetor, amely nem sokkal a II. világháború után vetette meg a lábát a délkelet-európai ország piacán. A cseh erőgépeket arrafelé leginkább a gyümölcsösökben használják.

Mi ez a kék-fehér Zetor?


Kék-fehérre festett Zetor Forterrával tiszteleg a cseh gyártó a kereken 65 éves múltra visszatekintő görög kapcsolatai előtt. A balkáni ország különleges piaci viszonyaira jellemző, hogy ez alatt az idő alatt mindössze egyetlen cég, a 70 tagú forgalmazói hálózattal rendelkező Demeter S.A. árusította az erőgépeket. Hat és fél évtized alatt mintegy 34 ezer Zetor talált gazdára Görögországban.

Az együttműködés 1955-ben kezdődött, amikor a mezőgazdaság gépesítése még gyerekcipőben járt a balkáni térségben. Ugyanakkor az ágazat fontos pillére volt a háború után éledező gazdaságnak, és az egyik legnagyobb munkaadónak számított. Ma már a görögök is a nemzetközi trendet követik ezen a téren, hiszen az emberek mindössze 13 százaléka dolgozik az agráriumban.

A Zetor megbízható, strapabíró és olcsó traktorai már a kezdetektől nagy népszerűségnek örvendtek a helyi gazdák körében. Az első évtizedben (1965-ig) 5560 darab erőgép került forgalomba. A görögök a Zetorokat leginkább a gyümölcsösökben használják, délen az olajfaültetvényekben, északon pedig a barackot, narancsot, almát, dinnyét termesztő gazdaságaikban.
Címkék: mezőgépgyártás, gyümölcsültetvény, Zetor, jubileum, Forterra, Görögország

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...