TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Ezzel a traktorral keresi a jövő útját a John Deere

Ezzel a traktorral keresi a jövő útját a John Deere

Traktorok - 2019.10.10

Új, kezelő nélküli traktorkoncepcióval állt elő a John Deere. Ez az elektromos hajtású gép – a korábbi tervekkel ellentétben – már nem a hálózatról nyerné az energiát, hanem hatalmas akkumulátorcsomagokból.

Hirdetés

Spanyolországban, egy valenciai gépforgalmazó-találkozón rukkolt elő a John Deere a legújabb traktorprototípusával. A kezelő nélküli, elektromos hajtású erőgép 500 kilowatt teljesítményre képes, ami nagyjából 680 LE-nek felel meg. A bemutatón felvonultatott, zéró emissziójú masina gumihevederes járószerkezettel volt felszerelve a még talajkímélőbb munkavégzés érdekében.

A tudósítások egyöntetűen kiemelik, hogy a most leleplezett gép szöges ellentétben áll a John Deere korábbi koncepciójával. Annak legfőbb jellegzetesessége ugyanis az orrára szerelt óriási kábeldob volt, amelyen keresztül az áramellátást próbálták megoldani. Az elképzelés szerint a kábel a táblaszéltől távolodva folyamatosan lecsévélődik, a rendszer kialakítása révén azonban mindig párhuzamosan halad a traktor mellett, így nem áll fenn a szakadás, rátaposás veszélye. A túlsó táblaszéli fordulót követően a kábel visszacsévélődik a dobra, így nincs szükség belőle irdatlan hosszúságra (a kísérleti darab 1000 méteres volt).

JD 2

Míg a korábbi traktorkoncepciónak nem volt szüksége akkumulátorokra, hiszen az energiát egyenesen a hálózatról kapta, addig a mostani verzió a vetélytársak megoldásait látszik követni, termetes akkumulátorcsomagokkal a borítás alatt. A John Deere az új gépet nem feltétlenül a nyilvánosságnak szánta, inkább csak a forgalmazóit kívánta tesztelni azzal, hogy számukra melyik megoldási mód tűnik életképesebbnek, és így a jövőbeni fejlesztési iránynak. A traktorkoncepció bemutatása összefüggésben állhat John C. May előtérbe kerülésével is, aki novembertől veszi át a vezérigazgatói teendőket a John Deere vállalatnál, és – az eddigi nemzetközi piacokra való fókuszálás helyett, mellett – újra inkább az amerikai gazdák igényeit próbálja szem előtt tartani.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, John Deere, koncepció, elektromos, akkumulátor, kezelő nélküli
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Az állandó versenyhelyzetnek köszönhetően egyre kényelmesebb, precízebb – és drágább – megoldások és ...