A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo

A hamis traktorok és a visszaesés éve lesz 2019?

Traktorok - 2018.11.30

A mezőgépgyártók az utóbbi egy-két évben nem panaszkodhattak a piac pörgésére, de a John Deere most megkongatta a vészharangot. Az amerikai óriásvállalatnak ráadásul a traktorhamisítás – nem is annyira új – problémájával is szembe kell néznie.

A hamis traktorok és a visszaesés éve lesz 2019?


A John Deere szerint a 2019-es év nehezebb lesz a korábbinál a mezőgépgyártók számára, hiszen az amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint a világpiaci kereslet lanyhulása együtt és külön-külön is jelentős forgalomcsökkenést okozhat. Egyelőre még nincs nagy baj, az amerikai óriásvállalat például jövőre 7 százalékos emelkedést jósol magának az eladásokban, ami viszont kétségkívül szerényebb az idei 29 százalékos ugráshoz mérten.

A visszaesés okaiban elsődlegesnek számít az USA és Kína közt folyó kereskedelmi huzavona, ami Amerikában lehúzta a terményárakat, és ezzel a gazdák kedvét is elvette a beruházásoktól. Az ázsiai nagyhatalom ráadásul az Egyesült Államok legnagyobb vásárlója, tavaly például 32 millió tonna szójababot importált, idén viszont szinte nullára csökkentette amerikai terménybeszerzését.

Az amerikai-kínai vámháborúról bővebben ITT olvashat.

JD traktor

A John Deere 3,6 milliárd dollár nettó árbevételre számít 2019-ben. Legnagyobb mezőgazdasági piacán, Észak-Amerikában 5 százalékos visszaeséssel kalkulál, szemben a 2018-as 10 százalékos bővüléssel. A világ többi részére még mindig 3 százalékos emelkedést jósolnak, miközben idén 15 százalékos megugrásnak örülhettek.

A kínaiak nemcsak a vámháború révén törnek borsot az amerikai vállalat orra alá. Nyílt titok, hogy az ázsiai piacon régóta jelen vannak olyan mezőgépek, amelyek a „szarvasos” márka „koppintásainak” tűnnek. A közelmúltban például egy wuhani kereskedelmi vásáron sikerült lefotózni egy JotoDeer JT2104A traktort, amely forma- és színvilágát, sőt nevét és logóját tekintve is a John Deere kínai utánzatának látszik.

A 150 LE-s erőgép nem egyedülálló az ázsiai piacon, tavaly a weifangi székhelyű Ensign Heavy Industries vállalat is lebukott egy „Fendt-szerű” traktorral. Tudósítók szerint az idei CIAME (Kínai Nemzetközi Mezőgép-kiállítás) is bővelkedett Claas, Amazone, Kubota, Goldoni és egyéb hasonmásokban.


Szerző: AgrárUnió


Címkék: traktor, John Deere, Kína, profit , hamisítás, vámháború