TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Metánüzemű traktorral támad a New Holland, létrejön a jövő tökéletes farmja

Metánüzemű traktorral támad a New Holland, létrejön a jövő tökéletes farmja

Traktorok - 2018.08.04

Egy kísérleti gazdaság rothadt gyümölcseiből, zöldségeiből és egyéb szerves hulladékaiból készített biogázzal hajtják azokat a kamionokat, amelyek az ép élelmiszereket juttatják el a vásárlókhoz. Biometán hajtja a farmon dolgozó traktorokat is – ilyen lenne a zéró kibocsátású fenntartható termelés?

Hirdetés

A biometánt a biogáz átalakításával hozzák létre, és fűtésre, valamint üzemanyagként egyaránt felhasználható. Franciaországban most egy teljes termelési láncot próbálnak erre a – hulladékra alapozott – energiaforrásra felépíteni. A projektben a New Holland, valamint testvércégei, az Iveco és az FPT Industrial is részt vesznek.

A fenntarthatósági kísérlet központja a Bordeaux városához közeli Cestas település Délnyugat-Franciaországban. A kör a Planète Végétal nevű farmon kezdődik, ahol elsősorban körtét és sárgarépát termesztenek. Itt működik az a rendszer is, amely évi 20 ezer tonna biomasszát képes biometánná átalakítani, alapanyagul a gazdaságból kikerülő természetes hulladék szolgál.

A biometánból a GRDF vállalat készít olyan tisztaságú terméket, amely üzemanyagként alkalmazható. Máris akkora kapacitással működik, hogy a helyi töltőállomáson naponta 100 ipari gép és busz tankolható tele, vagyis működtethető tiszta energiával. A CNH Industrial csoporthoz tartozó Iveco 2012 óta dolgozik együtt a francia Carrefour áruházlánccal, és a kooperációjuk révén egyre több szállítókamiont hajtanak metánnal.

A szén-dioxid-kibocsátás lényegében a nullához közelít ebben a láncban, különösen azért, mert a projektben szintén résztvevő New Holland cég T6.180 Methane Power (vagyis metánüzemű) traktorát egyre szélesebb körben kívánják használni a lánc kiindulópontjának számító Planète Végétal farmon.

Az olasz Fiat vállalathoz tartozó FPT Industrial jelenléte pedig azért fontos a kísérletben, mert ők készítik az Iveco buszok és kamionok, valamint a New Holland mezőgazdasági erőgépek motorjait. Több mint két évtized alatt nagyjából 35 ezer gázüzemű erőforrást szereltek be különféle gépekbe, vagyis jelentős tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, New Holland, biogáz, környezetvédelem, fenntarthatóság, Iveco, FPT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajmegőrző gazdálkodás – A hagyományos műveléstől a no-till ...

A német gazdák „megint fellázadtak” – vajon máshol minden rendben van? Néhány héttel ezelőtt még ...