A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Metánüzemű traktorral támad a New Holland, létrejön a jövő tökéletes farmja

Traktorok - 2018.08.04

Egy kísérleti gazdaság rothadt gyümölcseiből, zöldségeiből és egyéb szerves hulladékaiból készített biogázzal hajtják azokat a kamionokat, amelyek az ép élelmiszereket juttatják el a vásárlókhoz. Biometán hajtja a farmon dolgozó traktorokat is – ilyen lenne a zéró kibocsátású fenntartható termelés?

Metánüzemű traktorral támad a New Holland, létrejön a jövő tökéletes farmja


A biometánt a biogáz átalakításával hozzák létre, és fűtésre, valamint üzemanyagként egyaránt felhasználható. Franciaországban most egy teljes termelési láncot próbálnak erre a – hulladékra alapozott – energiaforrásra felépíteni. A projektben a New Holland, valamint testvércégei, az Iveco és az FPT Industrial is részt vesznek.

A fenntarthatósági kísérlet központja a Bordeaux városához közeli Cestas település Délnyugat-Franciaországban. A kör a Planète Végétal nevű farmon kezdődik, ahol elsősorban körtét és sárgarépát termesztenek. Itt működik az a rendszer is, amely évi 20 ezer tonna biomasszát képes biometánná átalakítani, alapanyagul a gazdaságból kikerülő természetes hulladék szolgál.

A biometánból a GRDF vállalat készít olyan tisztaságú terméket, amely üzemanyagként alkalmazható. Máris akkora kapacitással működik, hogy a helyi töltőállomáson naponta 100 ipari gép és busz tankolható tele, vagyis működtethető tiszta energiával. A CNH Industrial csoporthoz tartozó Iveco 2012 óta dolgozik együtt a francia Carrefour áruházlánccal, és a kooperációjuk révén egyre több szállítókamiont hajtanak metánnal.

A szén-dioxid-kibocsátás lényegében a nullához közelít ebben a láncban, különösen azért, mert a projektben szintén résztvevő New Holland cég T6.180 Methane Power (vagyis metánüzemű) traktorát egyre szélesebb körben kívánják használni a lánc kiindulópontjának számító Planète Végétal farmon.

Az olasz Fiat vállalathoz tartozó FPT Industrial jelenléte pedig azért fontos a kísérletben, mert ők készítik az Iveco buszok és kamionok, valamint a New Holland mezőgazdasági erőgépek motorjait. Több mint két évtized alatt nagyjából 35 ezer gázüzemű erőforrást szereltek be különféle gépekbe, vagyis jelentős tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: traktor, New Holland, biogáz, környezetvédelem, fenntarthatóság, Iveco, FPT