TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Önvezető Quadtrac: ha ez egyszer elszabadul!

Önvezető Quadtrac: ha ez egyszer elszabadul!

Traktorok - 2018.06.08

Egyre merészebb a Case IH a kezelő nélküli traktorok fejlesztése és tesztelése során. Ezúttal gumihevederes járószerkezetű, önvezető Quadtrac gépeket irányítottak ki a földekre, de – biztos, ami biztos – egyelőre szoros emberi felügyelet mellett.

A Case IH már 2016-ban bemutatta a Magnum modell alapjára épített önjáró (kezelő nélküli) traktorát. A projekttel természetesen azóta sem álltak le, újabb utakat keresnek a technológia megvalósításához. Az USA egyik legnagyobb sárgarépa-termesztő farmjával összefogva most néhány bivalyerős Quadtrac gépet alakítottak át önvezetővé.

A próbáról még nem született hivatalos tájékoztató, de úgy tűnik, a Case IH egyelőre nem meri szabadjára engedni a „szörnyetegeket”, biztosítékként egy kezelő is felügyeli a mini flottában dolgozó erőgépeket. Hírek szerint a gyártócég a talajművelés és a vetés munkafolyamatait próbálgatja a teszt során. Arra kíváncsiak, mennyire megbízhatóan működnek a traktorok eltérő időjárási és talajviszonyok mellett, valamint különböző munkagépekkel összekapcsolva.

A két éve bemutatott önjáró Magnum traktorkoncepciót a kamera és a radar mellett lidarral (lézeralapú képalkotó szenzorral) is felszerelték, amely lefelé is lát, így érzékeli a talaj változásait. Ha a szenzorok bármiféle akadályt észlelnek, riasztják a vezetőt, aki a távirányítóval átveheti a kormányzást.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, precíziós gazdálkodás, Case IH, Quadtrac, Magnum, önvezetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz és ...