A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Önvezető Quadtrac: ha ez egyszer elszabadul!

Traktorok - 2018.06.08

Egyre merészebb a Case IH a kezelő nélküli traktorok fejlesztése és tesztelése során. Ezúttal gumihevederes járószerkezetű, önvezető Quadtrac gépeket irányítottak ki a földekre, de – biztos, ami biztos – egyelőre szoros emberi felügyelet mellett.

Önvezető Quadtrac: ha ez egyszer elszabadul!


A Case IH már 2016-ban bemutatta a Magnum modell alapjára épített önjáró (kezelő nélküli) traktorát. A projekttel természetesen azóta sem álltak le, újabb utakat keresnek a technológia megvalósításához. Az USA egyik legnagyobb sárgarépa-termesztő farmjával összefogva most néhány bivalyerős Quadtrac gépet alakítottak át önvezetővé.

A próbáról még nem született hivatalos tájékoztató, de úgy tűnik, a Case IH egyelőre nem meri szabadjára engedni a „szörnyetegeket”, biztosítékként egy kezelő is felügyeli a mini flottában dolgozó erőgépeket. Hírek szerint a gyártócég a talajművelés és a vetés munkafolyamatait próbálgatja a teszt során. Arra kíváncsiak, mennyire megbízhatóan működnek a traktorok eltérő időjárási és talajviszonyok mellett, valamint különböző munkagépekkel összekapcsolva.

A két éve bemutatott önjáró Magnum traktorkoncepciót a kamera és a radar mellett lidarral (lézeralapú képalkotó szenzorral) is felszerelték, amely lefelé is lát, így érzékeli a talaj változásait. Ha a szenzorok bármiféle akadályt észlelnek, riasztják a vezetőt, aki a távirányítóval átveheti a kormányzást.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: traktor, precíziós gazdálkodás, Case IH, Quadtrac, Magnum, önvezetés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...