A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Új MTZ traktor, harmadával kisebb fogyasztással

Traktorok - 2018.04.03

Közel egy évtizede csiszolgatja elektromos technikáját a fehérorosz MTZ/Belarus, amely most egy nagyteljesítményű hibrid traktorral rukkol elő. A 3623-as típusjelzésű erőgép közúton 30, szántóföldön 15 százalékkal fogyaszt kevesebb gázolajat.

Új MTZ traktor, harmadával kisebb fogyasztással


Az MTZ/Belarus már a 2009-es Agritechnica kiállításon bemutatta 295 lóerős traktorát, amely nemcsak a kerekek hajtásához generált elegendő elektromos áramot, de az opcionális front TLT működtetéséhez is. Telt-múlt az idő, a gyártó pedig „fű alatt” tovább dolgozott a projekten, s az amerikai-kanadai forgalmazó MTZ Equipment Ltd. idén szeptemberben már piacra is akarja dobni a vállalat első dízel-elektromos erőgépét.

Az új MTZ 3623 típus a szülőhelyén, Minszkben mutatkozott be a sajtó képviselői előtt. A hibrid traktor 270 kW teljesítményű generátorát Stage IV emissziós szintű dízelmotorral házasították össze: utóbbiból egy 360 lóerős Cummins QSL9-es erőforrást, vagy egy kissé izmosabb, 373 „lovas” Mercedes OM470 motort választhatnak a gazdálkodók.

Az MTZ szerint az új gép 15 százalékkal alacsonyabb gázolaj-fogyasztással dolgozik a földeken, míg közúton 30 százaléknyi üzemanyagot képes megspórolni. Opcionálisan egy 55 kW teljesítményű elektromos front TLT is kérhető a traktorhoz, amely 1000 f/perc fordulatszámon dolgozik. Az MTZ 3623-as ára (front TLT-vel) 330 ezer amerikai dollár, vagyis nagyjából 84 millió forint lesz a tengerentúlon. A fehérorosz vállalat tervei szerint hamarosan érkezik majd a 450 lóerős hibrid MTZ/Belarus ET-450МK erőgép, illetve egy 455 LE-s Kirovec is.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, hibrid, Belarus, MTZ, dízel, elektromos