A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Teljesítmény, takarékosság, kényelem – Dorker szántóföldi gépbemutató

Traktorok - 2015.10.08

Permetezőgépek, bála- és terményszállító pótkocsik, vetőgép, eke, mulcskultivátor, valamint Deutz-Fahr traktorok és kombájn egyaránt szerepeltek a Dorker Kft. szántóföldi gépbemutatóján, amelyet július legutolsó napján tartottak a tiszagyulaházi határban.

Teljesítmény, takarékosság, kényelem – Dorker szántóföldi gépbemutató„Kemény, kötött, vizes, nehezen melegedő talajok vannak errefelé. Embert és eszközt próbáló, alig tíz aranykoronás terület ez is, ahol ha valaki ötven liter alatt szánt, az csak csikargat” – adott érzékletes leírást a tiszagyulaházi földekről Megyesi Elemér, aki nemcsak házigazdaként szerepelt a rendezvényen, de két fia a gépbemutatókból is derekasan kivette a részét. A száznál is több megjelent érdeklődőt Mikó Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei település polgármestere, valamint Kövesdi László, a Dorker Kft. ügyvezetője is köszöntötte.
A szándékoltan nem ideális körülmények alaposan feladták a leckét a bemutatott nyolcféle gépkapcsolatnak, amelyek azonban becsülettel kiállták a próbát. A megfelelő vonóerőről a Deutz-Fahr traktorok gondoskodtak, ezekből öt típust is elhoztak a szervezők. Az 5105.4 G jelzésű volt közülük a legkisebb, a 100 LE teljesítményű, 4 hengeres, Tier 4 emissziós szintű motorral hajtott erőgépet elsősorban a régi MTZ-k kiváltására ajánlja a Dorker. Az 5110 C modell érdekessége a Stop&Go rendszer, amelynek segítségével a kezelő a fékpedál lenyomásával kapcsolhatja szét a hajtást, vagyis nem kell folyton kup-lun-gol-nia, ami például bálázásnál óriási előnyt jelent. A 6-os traktorszéria darabjai közül bemutatták a 6140-est, amelynek 6 hengeres, 140 LE-s, de meglepően erős nyomatékú hajtóműve egy megtöltött vetőgéppel is jól elboldogul. A 160 „lovas”, 24/24-es váltóval szerelt, 50 km/órás sebességre képes 6160-as erőgép a legnagyobb darabszámban eladott traktorai közé tartozik a cégnek, és nem véletlenül: a Tiszagyulaházán bemutatott példány már 1250 üzemórát teljesített, de a szerelők még csak az időszakos kötelező karbantartásnál látták. A rendezvény legnagyobb traktora, a 190 LE-s, 6 hengeres Deutz motorral és minőségi ZF hajtáslánccal szerelt 6190-es már minden olyan extrával rendelkezik (csendes és er-go-no-mi-kus S-Class2 vezetőfülke, egyedi kabinszűrés, italhűtő, pótülés), amire egy gazdának szüksége lehet.
Ami a munkagépeket illeti, vontatott permetezőkből kétfélét is felvonultattak az érdeklődők előtt. A Hardi Zaturn 2000 (a szám a tartálytérfogatra utal) vegyszerbemosója kiváló keverést biztosít, a gépnek állítható a nyom- és tengelytávja, s elektromosan szakaszolható is, ráadásul a traktorból, így védve a felhasználót. 
A Hardi Commander 3300 permetező légzsákos rendszere precízen adagol és takarékosan bánik a vegyszerrel, a Twin Force rendszer segítségével pedig jelentősen megnövelhető a permetezési idő, hiszen szelesebb időben is lehet dolgozni vele, az elsodródás veszélye nélkül.
A Dorker által forgalmazott Pronar termékek közül ezúttal a T 023-as bálaszállító pótkocsit láthattuk, amely a család legkisebb tagjaként is alkalmas 40-50 km/órás haladásra, egyszerre 28–32 bála vihető vele, az üres súlya pedig 37 mázsa (az erősített kivitelé közel 43 mázsa). 
A terményszállító pótkocsik közül korábban a 6–10 tonnásak voltak a népszerűbbek, ma viszont a 12–13 tonnásak, ezért a rendezvényre is ezekből hoztak el két darabot. A PT 612-es, illetve T 680-as kéttengelyes pótkocsik 3 oldalra billentenek, EURO raklap-kompatibilisek, és együttesen akár 250 mázsa terményt is tudnak szállítani, míg külön-külön egy MTZ is megbirkózik velük.
Az Agrion szemenkénti vetőgép szintén a Dorker népszerűbb termékei közé tartozik. 800 literes tartályába egy Big Bag kényelmesen belefér, és alaptartozék a magyar nyelvű vetésellenőrző monitor. A szintén bemutatott Vogel-Noot 4 fejes váltva forgató eke a réselt kormánylemez révén közel 10%-os üzemanyag-megtakarítást eredményezhet a gazdálkodóknak, míg a TerraFlex 300-as 3 gerendelyes mulcskultivátor a középkötött, valamint laza talajokra lehet ideális választás. 80 cm-es gerendelymagassággal és 30 cm-es késkiosztással rendelkezik, fogazott egyengetőtárcsái pedig nemcsak aprítanak és terelnek, de együtt mozognak a TerraPak hengerrel. A bemutató sztárjának számító Deutz-Fahr C7205 TS kombájn már a házigazda Megyesi család tulajdonát képezte. Az 5 ládás, 5,4 m-es – oldalra is billegtethető, 3 munkahengerrel emelt – asztallal, 8500 literes (60-65 mázsa gabonakapacitású) magtartállyal, egyedi kalászvisszahordóval és 6 m-es ürí-tő-csi-gával rendelkező gép eddig 120 üzemórát teljesített mindenféle probléma nélkül.
Szerző: AgrárUnió ©


Címkék: