A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Traktorújdonságok a nyílt napon

Traktorok - 2016.07.05

Hatodik alkalommal tartotta meg szokásos nyílt napját kaposvári telephelyén a Dorker Kft. A jelentős számú érdeklődőt vonzó június 10-i rendezvényen – egyebek mellett – bemutatták 
a Deutz-Fahr és a Pronar egy-egy traktorújdonságát, 
valamint a legfrissebb pályázati információkról is tájékoztatták 
a gazdálkodókat.

Traktorújdonságok a nyílt napon


Kövesdi László ügyvezető igazgató köszöntője után a Dorker Kft. termékmenedzserei és értékesítői vették át a szót. A cég elsősorban a Deutz-Fahr traktorairól ismert, pedig kombájnokat is árusít a német–olasz SDF-csoport kínálatából. Nem is akármilyeneket: a 250–400 LE-s teljesítménytartományba eső, jellegzetes zöld-feketében pompázó betakarítógépeket Horvátországban gyártják, és a folyamatos fejlesztésért is az ottani mérnökgárda felelős. A Deutz-Fahrnak van teleszkópos rakodója és zöldsora is, idehaza azonban a traktorai a legkeresettebbek, s a széles termékpalettán (39–340 LE) mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.
A nyílt napon a legnagyobb, 340 LE-s Deutz-Fahr Agrotron 9340-es modellt helyezték a középpontba, a január óta gyártott erőgép ugyanis csak nemrég óta szerepel a Dorker Kft. kínálatában. „Az új 9-es széria három modellt foglal magába, a 290 és 310 lóerős változatok mellett ezt a legerősebb, 340 lóerős verziót – mutatta be az Agrotron 9340-est Szudár Zsolt termékmenedzser. – A legmodernebb technológiával felszerelt traktor új lehetőségeket nyit azok számára, akik elkötelezettek a Deutz-Fahr márka iránt. Hathengeres, 7755 köbcentiméteres motorja a legszigorúbb Tier 4 Final emissziós előírásoknak is megfelel, s a ZF TTV fokozatmentes automata váltó is a legmagasabb műszaki színvonalat képviseli. Elsősorban a 200 hektár fölötti területen gazdálkodóknak ajánljuk ezt az univerzális gépet, amely a legnehezebb szántóföldi munkáknál sem hagyja cserben kezelőjét.”
A bemutató másik kiemelt szereplője a 100 LE-s kategóriában „versenyző” Pronar 5340 erőgép volt. Ez új terméknek számít a lengyel gyártó palettáján, hiszen eddig leginkább a (Magyarországon például évek óta piacvezető) pótkocsijai révén volt ismert. Most azonban egy új szegmensben is próbára teszi magát, meglepően magasra téve a mércét.
Az erőteljes és gazdaságos, négyhengeres, 3600 cm3-es, Stage IIIB kibocsátási szintű Deutz motorral ellátott erőgépet a nyugati piacra tervezték, ár-érték arányban viszont nálunk is versenyképes lehet, hiszen a bemutatott, magas felszereltségű változat ára is 10 millió forint alatt marad. A motor mellett a 16/16 sebességű ZF Powershift váltó is a német csúcstechnológiát képviseli, akárcsak a Bosch hidraulikarendszer. Alapfelszereltség az elektromos hárompont-felfüggesztés, s a gép 4200 kg-os emelőkapacitása a 100 LE-s kategóriában meglehetősen egyedinek mondható. A traktor tömege (frontsúllyal) 5,5 tonna, ami garantálja, hogy nehezebb terepen is képes leadni a 100 LE körüli teljesítményt. A Pronar az erőgéppel kompatibilis homlokrakodókat, fronthidraulikát is gyárt.
A Dorker Kft. gazdag kínálatából még az olasz Nardi termékeket kell kiemelnünk, amelyek forgalmazásával lényegében az idei év óta foglalkozik a bajai székhelyű cég. A kaposvári bemutatóra egy 3+1 fejes demóekét hoztak el a 120 éves olasz gyár termékei közül. Az erős és robusztus, kiváló minőségű acélból készült, több pontján is szándékosan túlméretezett megoldásokkal rendelkező eszköz a legmostohább körülmények között is kifogástalan munkát végez. Az ekefejek 25–34 cm között dolgoznak, a fogásszélesség 37–47 cm között állítható. A magyar gazdák elvárásainak is maximálisan megfelelő Nardi ekét (valamint lazítót és talajmaró gépeket) hamarosan szántóföldi bemutatókon is láthatjuk majd.
Ami az aktuálisan futó pályázatokat illeti, a Dorker Kft. elsősorban a Strautmann márkához tartozó takarmánykeverő-kiosztó kocsikat, valamint a különféle bálabontó, silóbontó adaptereket és pótkocsikat ajánlja azoknak, akik az állattartó telepeik korszerűsítését tervezik. A hírek szerint a közeljövőben megjelenhet egy újabb kertészeti pályázat is, amelybe a 100 LE alatti traktorok (a Deutz-Fahr 5-ös szériája, valamint a keskeny nyomtávú, kertészeti-szőlészeti Agroplus erőgépek) szintén beleférhetnek.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: