TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Új elektromos traktor egy német startup-tól: a Tadus

Új elektromos traktor egy német startup-tól: a Tadus

Traktorok - 2023.12.19

A Tadus egy olyan új elektromos traktort mutatott be, amely különleges tulajdonságokkal rendelkezik. A traktor ugyanis teljesen elektromos meghajtású, és akár 200 kW teljesítményt is képes leadni köszönhetően a 100 kWh kapacitású akkumulátorának, ami ráadásul alig 2 óra alatt teljesen feltölthető. Ha pedig nem volna elég a meggyőző adatokból: a hatótávolsága 8 óra - ami ezáltal elegendő kapacitást biztosít akár egy teljes dolgos munkanapra.

A Tadus traktor kialakítása és funkciói

A Tadus kialakítása mindemellett igen egyedi és innovatív: a karosszériája könnyű és erős szerkezetű szénszálas kompozitból készül. A traktor összsúlya ennek köszönhetően alig 2,5 tonna, ami képes jelentősen mérsékelni a talajtömörödést.

Kerekei, amelyek egymástól függetlenül forgathatók nagyobb manőverező képességet és jobb stabilitást biztosíthatnak a traktornak. Kormányzása nem hagyományos kormánykerékkel, hanem egy joystickkal történik, ami lényegében egyszerűbb és kényelmesebb kezelést biztosít a gép vezetőjének.

A Tadus emellett számos olyan hasznos funkcióval is rendelkezik, amelyek megkönnyítik a gazdálkodók munkáját: rendelkezik GPS-szel, kamerákkal, radarokkal és szenzorokkal, amelyek egyaránt hatékonyan segíthetnek a navigációban, a távolságmérésben, valamint a területmérésben és a környezetfigyelésben.

A traktor képes önállóan működni, egész pontosan távolról is vezérelhető egy átlagos okostelefon vagy tablet segítségével. A traktor ugyanakkor, ha arra van szükség képes kommunikálni más gépekkel és eszközökkel, például vetőgépekkel, permetezőgépekkel, pótkocsikkal és drónokkal is. Innovatív funkciói a mindennapi használat során kiváló vezetési élményt biztosítanak.

A Tadus traktor előnyei és hátrányai

A Tadus traktor mellett számos pozitívum szól: környezetbarát, hatékony, kényelmes és persze intelligens. Sőt, az sem utolsó, hogy nem bocsát ki káros anyagokat, a gazdaságban való alkalmazásával pedig csökkenthető a mindenkori üzemanyag- és energiafogyasztás ugyanis a Tadus képes azonnal alkalmazkodni a változó körülményekhez, és azoknak megfelelve optimalizálni a mindenkori művelési módot.

A traktor ezáltal jelentősen növelheti a termelékenységet, valamint szükség esetén csökkentheti a munkaerő-igényt is.

A Tadus legfőbb hátrányaként azonban mindenképp megemlítendő, hogy egyelőre még elég költséges „mulatság”; ára 250 000 euró körül mozog, ami sokkal magasabb, mint a hagyományos traktoroké.

Továbbá bizonyos szempontból törékenyebb is, mint hagyományos kivitelű, fajsúlyos társai, könnyű súlyához ugyanis egy viszonylag gyengébb szerkezet társul; karosszériája könnyebben megsérülhet a mindennapi rendeltetésszerű használat közbeni kőfelverődéstől, valamint kevésbé ellenálló a tűzzel, ütközéssel szemben.

A traktor sajnos az elektromos hálózattól is függ, így ha nincs a közelben egy elérhető töltőállomás, akkor a Tadus bizony jobban „kimerülhet” egy dolgos nap végére, mint az, aki vezette.

Fotó: Tadus

Címkék: traktor, elektromos, elektromos traktor, Tadus
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan teljesíthető, az AKG pályázattal a zöldtrágyanövény ...

Ebben az évben véget ér a VP4-10-1.1.21. kódszám alatt nyilvántartott VP AKG támogatási időszak, amely a 2022. január ...