A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Gyors, precíz, gazdaságos – Új innovációs eredmények a permetezőgépek fejlesztésében

Permetezéstechnika - 2015.03.26

Ma az élet minden területét átszövi a fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés igénye. 
A növénytermesztésben is egyre fontosabb szempont, hogy csak a szükséges mennyiségben és környezetkímélő módon juttassunk ki növényvédő szereket. Az idei AGROmashEXPO-n megrendezett konferencián a permetezést érintő legújabb innovációkról, újdonságokról és technológiákról számoltak be a téma szakértői a nagyközönségnek.

Gyors, precíz, gazdaságos – Új innovációs eredmények a permetezőgépek fejlesztésébenAz elmúlt évtizedek környezetvédelmi intézkedéseinek egyik fontos eleme volt a mezőgazdaságban használt vegyszerek mennyiségének korlátozása, keretek közé szorítása. Az érem másik oldala ugyanakkor az, hogy vegyszeres növényvédelem nélkül nem oldható meg a Föld dinamikusan növekvő, 2050-re a kilencmilliárd főt is elérő lakosságának élelmiszer-ellátása. E kettősség feloldását szolgálják a folyamatos fejlesztések, innovációk, amelyek nyomán precízebben, hatékonyabban és csak a szükséges mértékben kerülnek permetszerek a környezetbe.
Gyomtérkép-készítés
Miután a vegyszeres növényvédelem szorosan összefügg a gépesítéssel, a gépesítés fejlettségével, így a legkorszerűbb gépek fejlesztésénél kiemelt figyelmet kap a felesleges vegyszerfelhasználás visszaszorítása, és cél a nagy teljesítményű, vegyszertakarékos és környezetkímélő gépek előállítása.
A hatékony növényvédelemhez megfelelő gépekre és technológiákra van szükség. A termesztett növények úgy védhe
tők meg eredményesen a kártevők, kórokozók és a gyomnövények terméscsökkentő, minőségrontó hatásától, ha a jól kiválasztott növényvédő szerek optimális időben, a szükséges mennyiségben egyenletesen kerülnek ki a nagyon pontosan megcélzott felületre. A téma fontosságát mutatja, hogy külön mini konferenciát tartottak 
a 2015-ös AGROmashEXPO-n Új innovációs eredmények a permetezőgépek fejlesztésében címmel a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézete és az MTA Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága közös szervezésében. A tanácskozást Kerényi György, a GTE Mezőgépipari Szakosztályának elnöke nyitotta meg.
A dinamikusan fejlődő mezőgazdaság számára a hagyományos mintavételi eljárások már nem biztosítanak megfelelő információt, ezért olyan technológiára van szükség, amely gyors, precíz, gazdaságos, nagy területekre kiterjeszthető, és nagy mennyiségű adatot és információt tud biztosítani. A gyomtérkép-készítés új módszerét ismertető Szalai Kornél (NAIK MGI) szerint a modern távérzékelési módszerek kifejezetten alkalmasak erre. Távérzékelésnek minősül minden olyan vizsgálat, amely a földfelszín vizsgálatára irányul. A vizsgált felszín és a szenzor közötti egyetlen kontaktus az elektromágneses hullám. Az optikai távérzékelés legmodernebb technikája, a legújabb, felszínborítást vizsgáló eljárás a hiperspektrális távérzékelés, amely új utakat nyit meg a precíziós mezőgazdaságban és az állapotfelmérésekben. Az új módszernek köszönhetően táblaszinten olyan felvételek készíthetők, amelyek operatív módon felhasználhatók a precíziós növénytermelés területén a talaj- és gyomtérképek készítésére.
Vegyszeradagolás
A hazai fejlesztésű, új szántóföldi permetezőgépeket ismertette előadásában Dimitrievics György (NAIK MGI). A szakember beszámolt az uniós támogatással kifejlesztett új rendszerű, anyagtakarékos, környezetkímélő, közvetlen vegyszer-beadagolású permetezőgépről. Az új fejlesztésű gép esetében a vegyszer és víz elkeverése nagy teljesítményű keverőkamrában történik, majd a permetlé a szórófejekhez jut. A gépen két, különböző teljesítményű vegyszeradagoló szivattyú van, melyek szállítási teljesítménye elektronikus szabályzóberendezés segítségével fokozat nélkül változtatható. Az új megoldásnak köszönhetően lehetőség van a kijuttatott permetlé mennyiségének, töménységének menet közbeni változtatására, illetve két különböző vegyszer adagolására, egymástól függetlenül és eltérő koncentrációban. A két vegyszeradagoló szivattyú egymástól eltérő szállítási kapacitása révén több nagyságrendű hígítási tartomány elérésére van mód.
A gépen elektronikus vezérlő- és szabályzórendszer található, mely az adagolószivattyúk szabályzásán túl biztosítja a sebességarányos permetezést, azaz a haladási sebesség függvényében szabályozza a kiszórt mennyiséget. A géppel környezetkímélő és vegyszertakarékos permetezési eljárás valósítható meg, 
a precíz adagolórendszer a teljes üzemidő alatt biztosítja a beállított koncentrációjú, homogén permetlé előállítását és kiszórását.
Egyre gyorsabban
A gépek fejlesztésénél a szakembereknek követniük kell azt az igényt, hogy a piac az egyre gyorsabban haladó permetező berendezések irányába megy el. A korábbi 8 km/h helyett ma már 25 km/h-s sebességnél is ugyanazt a munkaminőséget kell produkálni. Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. tulajdonos-ügyvezetője arról beszélt, hogy a szórókeretek és fúvókák fejlesztése során hogyan próbálnak megfelelni ezeknek az új elvárásoknak, illetve hogyan csökkenthetők az elsodródási problémák. A növekvő sebesség miatt nagyon fontos a szórókeret stabilizálása, az aktív lengéscsillapítás, amely a vezérlőberendezések segítségével minden káros túllengés esetén korrigál, és amelynek eredményeként szinte úszó gépként közlekedik a berendezés.
Fontos a megfelelő szórófej vagy fúvóka kiválasztása is, de a szakember szerint egyetlen fúvókával nem igazán lehet megoldani, hogy az 8 km/h-s és 25 km/h-s sebességnél is ugyanúgy működjön. Huszár Jenő a probléma kezelésére több megoldást is felvázolt: növelhető a fúvókák mérete, lehetőség van ikerszórófejek elhelyezésére, illetve létezik egy drágább megoldás is, a csoportos szórófejek létesítése. Ez utóbbihoz a vasúti gyomirtás adta az ötletet, amelynél a sebesség növekedésével folyamatosan kapcsolódnak be egymás után a fúvókák.
Önjáró permetezők
A szakmai rendezvényen lehetőséget kaptak a hazai gépforgalmazók is, hogy ismertessék továbbfejlesztett önjáró permetezőgépeik műszaki újdonságait. Szabó Gábor az Axiál Kft. képviseletében az Agrifac egyik újdonságát mutatta be. A Condor önjáró permetezőgéphez kifejlesztett új alváz nagy előnye, hogy könnyedén, erőfeszítés nélkül képes haladni az egyenetlen felületeken. Az új alváz és a pneumatikus felfüggesztés együttesen gondoskodik arról, hogy a permetezőgép stabilan és kényelmesen haladhasson a szántóföldeken és az utakon egyaránt, miközben további előnyöket biztosít 
a szórókeret számára is mind a vízszintes, mind pedig a függőleges stabilitást illetően. A Condor felszereltségei közé tartozik a fokozatmentesen állítható nyomtáv is. A négy leggyakrabban használt nyomtávot automatikusan tárolja a gép, és a megfelelő nyomtávot egy gombnyomással választhatja ki a gépkezelő az EcoTronicPlus terminálon.

 

 

 

 

 

2015 magyar mezőgépe
A tanácskozás nyitásaként a GTE Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kft. kiosztotta Az Év Magyar Mezőgépe díjat. Az elismerést – amellyel a lokális, magyar igényekhez kifejlesztett talajművelő, vető, permetező, gabonakezelő gépek és adapterek fejlesztéseit díjazzák – immár harmadik alkalommal ítélték oda. A bírálóbizottság 29 hazai fejlesztésű mezőgazdasági gép közül választotta ki a díjazottat. 
A 2015-ös év legjobbja és a díj tulajdonosa a hét tagú zsűri döntése alapján a Busa Bt. KS 12 típusú forgókapás sorközművelő kultivátorcsaládja lett. A zsűri emellett két említésre méltó fejlesztést is kiemelt a díjátadón: az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. DETK 1416 típusú traktorvontatású takarmányszállító tartálykocsiját, valamint a Framest Hungary Kft. Kreator 8000 jelű, 8 m munkaszélességű, őszi és tavaszi szántáselmunkálásra és magágykészítésre szolgáló gépét.

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Tóth Krisztina

Címkék: