A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Intelligens permetezés – Maximális teljesítmény minimális használattal: fókuszban a Leeb GS

Permetezéstechnika - 2015.07.04

Országjáró körútra indult májusban a Horsch Leeb 6 GS vontatott permetezője, így a januári budapesti bemutató után az érdeklődők terepen, működés közben is megszemlélhették, sőt ki is próbálhatták az egyedi keretvezérléssel ellátott eszközt. Szerkesztőségünk a mezőkövesdi találkozón vette górcső alá a gépet.

Intelligens permetezés – Maximális teljesítmény minimális használattal: fókuszban a Leeb GSAhhoz, hogy egy agrárvállalkozó ma pénzügyileg is eredményesen működhessen és a versenyképességét is megőrizze, egyre profibb gépekre, eszközökre van szüksége. Általános elvárás, hogy kevesebb géppel, rövidebb idő alatt nagyobb teljesítményt érjenek el a gazdák. A permetezők fejlesztésénél a feltétel nélküli teljesítményoptimalizálás mellett kiemelten fontos a környezet és a felhasznált erőforrások védelme is. A mérnökök tehát új kihívásokkal szembesülnek: hogyan lehet a maximális teljesítményt minimális géphasználattal elérni? A Horsch szakemberei szerint a kérdésre a 6000, 7000 és 8000 literes tartállyal gyártott Leeb GS vontatott profi permetezők jelentik a választ.


Kifejezetten kezelőbarát
A kifejezetten kezelőbarát egytengelyes légrugós járószerkezetű permetező nagyon kompakt felépítésű, stabil futású, fordulékony. A becsukható szórókeretnek köszönhetően jól szállítható, a szórókeret nem tornyosodik ki előre a traktorfülke fölé, nem okoz kárt a fülke tetejében, és nem csöpög permetlé a traktor hátsó részére. A GS tele tartállyal is képes a 40 km/h-ás szállítási sebességre. Könnyen vontatható az optimálisan kiegyensúlyozott súlyelosztásnak köszönhetően: a hashúzós bekötésen keresztül optimális terhelést ad a traktor tengelyére.
A gépen található extrák, újdonságok végső soron egyetlen fontos célt szolgálnak: a kijuttatott permet pontosan a célfelületre kerüljön. Fontos követelmény, hogy a permetcsepp (optimális esetben) 3 másodperces élettartama alatt a permet lejusson az állományba és rákerüljön a növényre.
Az országjáró körút mezőkövesdi állomásán a Horsch cég képviseletében Szász Zoltán gépészmérnök irányításával zajlott a gép bemutatása. A szakember a gép egyik nagy előnyeként emelte ki, hogy az egyedülálló szórókeret-felfüggesztésnek köszönhetően a fúvókák alacsonyan, 35 cm-es magasságban helyezkednek el az állomány felett, ennek eredményeként nincs elsodródás, a kijuttatott vegyszer közel 95 százaléka oda kerül, ahová kell, vagyis a növényre, ezáltal a kipermetezett anyag hatásfoka nagyobb. A Leeb GS esetében a permetlé nagy intenzitással jön ki a 80 fokos dupla rézsűs fúvókákból, így biztosan lejut a célfelületre és rákerül a növényre. A hatékonyabban kijuttatott vegyszernek köszönhetően egészségesebb növényállományunk lesz, amely jelentősen befolyásolja a termést, végső soron pedig a vállalkozás eredményességét.
A légrugós szórókeret-felfüggesztés--nek köszönhetően a gép nagy, 16-17 km/h-es haladási sebességre képes az állomány permetezése közben is. A Horsch permetezőjén a szórókeret aktívan leköveti a terepet 2 érzékelő segítségével, a vezérlőegység ultrahangos szenzorok segítségével állítja be a magasságot, és ha akadályt észlel, a szárnyakat egyenlően emeli, és eközben a központi részt elfordítja, billenti is a vezérlőegység. A Horsch megoldása így kétszer olyan gyorsan reagál a talajegyenlőtlenségekre, mint a hagyományos rendszerek.


Kis és pontos távolság

Horsch
A pontos szórókeret-vezetésért az elektronikus Boom Control felel, amely akár dombos területen, nagyobb sebesség mellett is kis és pontos távolságra tartja a permetezőkeretet az állománytól. A szórókeret paralelogramma felfüggesztésű, hidraulikusan rugózott és csillapított, a torziós felfüggesztés igen nagy stabilitást eredményez. A szórókeret vezérlése giroszkóp segítségével történik, a Horsch számára kifejlesztett szoftver nézi, mennyire billeg a hordozó kocsi, és valós időben, egytized másodperc alatt reagál, míg 2 levegős aktív munkahenger ellenhat a kilengéseknek. Ennek köszönhető, hogy a Leeb GS vontatott permetezőknél a talajegyenlőtlenség nem továbbítódik szórókeretre.

Oliver Hahnenkamm, a kéthelyi Hubertus Agráripari Bt. vezetője három ok miatt részesítette előnyben a Horsch vontatott permetezőit a konkurencia gépeivel szemben. Véleménye szerint egyedülálló a piacon a Horsch nemesacél tartálya, amely bár nehezebb, mint a műanyag, de a folyékony műtrágya használata esetén sem korrodálódik. Hahnenkamm úgy véli, egyik konkurens sem tudja azt a biztos és stabil szórókeret-vezetést 25 centiméteren, mint a Leeb GS Boom Control automatikus vezérlése, illetve más gépek traktorkövetése, nyombiztos utánfutása messze elmarad a Horschétól.

A permetezés munkafolyamata során nem mellékes, hogy az adott gép mennyire kíméli a kezelés alatt álló növényt. A Leeb GS növénykímélő sima alvázzal rendelkezik, nincsenek durva élek és sarkak a gép hasán, továbbá hidraulikusan felcsukható, és teljesen zárt a kitámasztó láb. A többi Leeb géphez hasonlóan a GS család tartálya is rozsdamentes acélból készült, aminek két nagy előnye is van: nincs lerakódás, és egyszerű a tisztítása. Hat felső és két alsó fúvóka szolgál az örvényszerű bemosó vízáram kialakítására, a sók és por állagú/granulált vegyszerek gyors bemosatásához.


Fontos a kényelem
A hatékonyság és a precizitás mellett ma 
már a kényelem is fontos elvárás a mező-gazdasági gépekkel szemben. A Horsch vontatott permetezője ennek a kívánalomnak is megfelel, hiszen a szé-ria-fel-szerelésként beépített CCS (Folyamatos Tisztító Rendszer) rendszernek köszönhetően anélkül végezhetjük el gyorsan a permetező tisztítását, hogy kiszállnánk a fülkéből. A teljes művelet vezérlése a traktorfülkéből zajlik, és nem utolsó szempont az sem, hogy a gyorsaság mellett alaposság és víztakarékosság jellemzi a folyamatot. A rendszer működési elve a hígítás helyett a kimosás/kijuttatás. Egy tisztító szivattyú tiszta vizet pumpál a csőrendszerbe, a permetező pumpa ezt elszívja, és a maradék permetlét a fúvókákon keresztül kinyomja a rendszerből.
A permetezőszivattyú egy centrifugális szivattyú, így a 6000 literes tartály feltöltése a 3 colos szívóágon keresztül mindössze 6 percet vesz igénybe. A megoldás pozitívuma, hogy gyakorlatilag nem igényel karbantartást és hosszú élettartamú. 
A csapokat és az elosztó rendszert úgy tervezték, hogy a csőhosszokat a minimálisra lehessen csökkenteni, ezáltal a maradék permetlé mennyisége is minimalizálható.
A Leeb GS tulajdonosainak nem jelenthet problémát az sem, ha éppen alkonyatkor vagy az éjjeli órákban kell a munkát elvégezniük, az innovatív led technológiának köszönhetően erősen koncentrált fény világítja meg az összes permetlésugarat, így maximálisan ellenőrizhető 
a munkafolyamat sötétben is.

Tóth Krisztina

Még csak néhány hete érkezett a gép a somogyszobi Claessens Group-hoz, és a közelmúltbeli nagy esőzések miatt csak keveset tudták használni, de az eddigi tapasztalataik nagyon pozitívak. Kövesi János szántóföldiágazat-vezető elmondta: a gépnek nagyon jó a keretstabilitása, a 25 centiméterenként elhelyezkedő fúvókák jobb lefedettséget biztosítanak. „Nagyon sok jól átgondolt funkcióval rendelkezik a gép, ami segíti a gyorsabb, megállás nélküli munkavégzést, mint például a nyomószűrők minden fordulóban történő automatikus visszamosása, a munkalámpákra szerelt mosófejek vagy akár a szélmérő” – tette hozzá.


Címkék: