Hirdetés
Bobcat TL38.70HF AGRI: 
felemelő élmény

Bobcat TL38.70HF AGRI: 
felemelő élmény

Munkagépek - 2019.12.10

Mindent tud a rakodásról, amire egy gazdaságban szükség van A mezőgazdasági üzemek, telepek elmaradhatatlan „munkatársai” a teleszkópos rakodók, amelyek sokoldalúságukkal könnyítik meg a gazdálkodók munkáját. Tökéletesen alkalmasak például terményszárítók kiszolgálására, mint azt 
az általunk meglátogatott helyen is tervbe vették.

A kompakt építésű, minőségi és innovatív Bobcat mezőgazdasági teleszkópos rakodókat arra teremtették, hogy megbízható, takarékos, strapabíró és hatékony segítőtársai legyenek a gazdálkodóknak. 
A szigetszentmiklósi székhelyű DM-KER Zrt. 2011 óta forgalmazza Magyarországon ezeket a gépeket, amelyek közül egy a Kond-Coop Kft. Körösladány és Gyomaendrőd közötti (Békés megyei) telepén dolgozik. Az agrárvállalkozás 1700-1800 hektárnyi saját és bérelt területen foglalkozik csemege- és hibrid kukorica, valamint napraforgó és olajretek termesztésével, s éppen a szeptember eleji látogatásunk idején folyt az új terményszárítójuk összeszerelése, beüzemelése. Elsősorban ennek kiszolgálására vásároltak tavaly nyár végén – előrelátó módon – egy Bobcat TL38.70HF AGRI teleszkópos rakodógépet, hogy azzal végezzék majd a terményrakodást, terménytolást, valamint némi bála- és műtrágyarakodást. 
A szárítóépítésnél is jó hasznát vették, 
a 3800 kg-os maximális emelési kapacitás és a közel 7 méteres gémkinyúlás (ezt jelzi a típusszám) tökéletesen alkalmassá tette erre a célra is. A Kond-Coop biztosra ment a beszerzésnél, hiszen régi kapcsolatot ápol a DM-KER-rel, korábban már vásároltak tőlük egy hasonló Bobcat teleszkópos gépet, valamint két csúszókerekes rakodót, és természetesen az alkatrészeket is mindig tőlük szerezték be, a szervizt pedig a szigetszentmiklósi cég munkatársai végezték.

bc2

Felkészülve az új helyzetekre

bcLadanyi sandorLadányi Sándor

 

A TL38.70HF AGRI modellt úgy választották ki, hogy optimálisan illeszkedjen 
a gazdaságban előforduló összes igényhez, persze némi felültervezéssel, gondolva a jövőbeni, ma még nem látható feladatokra. „A nagyból mindig lehet engedni” – utalt erre Ladányi Sándor műszaki vezető is, aki elmondta, hogy legújabb teleszkópos rakodójukhoz bálatüske, raklapvilla, trágyavilla, gabonakanál, sőt még betonkeverő kanál is van. Ezek nem mind friss beszerzések, a régebbi gépeik adapterei ugyanis kompatibilisek az új rakodóval. Az adaptercsere nem ördöngösség, lényegében fél perc alatt lehet egyik eszközről a másikra váltani (ha a hidraulikus csatlakozókat is össze kell illeszteni, akkor ez valamivel hosszabb időt vesz igénybe), és a telepen ki is használják 
a könnyű cserélhetőség kínálta lehetőségeket. Néha órákon át dolgoznak a géppel, máskor viszont csak 5-10 perceket, váltogatva a feladatokat, de ez egyáltalán nem megterhelő a kezelő számára, és a gépet sem veszik igénybe a gyakori leállások és újraindítások. A rakodó 
a tervek szerint kizárólag a telepen fog dolgozni, a betonon végzett rendszeres munka pedig az átlagosnál jobban megviseli majd az abroncsokat, ám ennek egyelőre semmi nyoma, hiszen a gép nagyjából 14 hónap alatt mindössze 503 üzemórát teljesített. Tegyük hozzá: problémamentesen, a kötelező szervizen kívül más teendő még nem volt vele, ha azonban elkészül a szárító, akkor ennél több és rendszeresebb igénybevétel vár majd rá.


Hogy könnyebben 
menjen a munka

bcHorvath LajosHorváth Lajos

 

„Csak bele kell ülni, és dolgozni kell vele” – ezt már Horváth Lajos gépkezelő mondta, akitől azt is megtudtuk, hogy a Bobcatet általában négykerék-kormányzással üzemeltetik, csak a ritka közúti vonuláskor váltanak át kétkerék-kormányzásra. 
A TL38.70HF AGRI emellett oldalazó mozgásra is képes, ám a telepen mindenhol van elég tér, így ezt a lehetőséget nem igazán szokták kihasználni. A rakodó belső fordulási sugara egyébként 1092 mm (a külső 3714 mm), ami valóban könnyű manőverezést tesz lehetővé a szűkebb helyeken is. Hasznos megoldás az SMS sebességszabályozó rendszer, amellyel a csatlakoztatott adapter használatához legideálisabb motorfordulatszámot és menetsebességet lehet beállítani, ezáltal pedig olyan munkaeszközökkel is hatékonyan lehet dolgozni, amelyek lassú és állandó menetsebességet, ugyanakkor magas motorfordulatszámot igényelnek. A burkolat alatt egyébként négyhengeres, 3,4 literes, 130 lóerős, turbófeltöltéses, közös nyomócsöves (common rail) Bobcat D34 motor duruzsol, amelyet 
a gyártó tájékoztatása szerint megnövelt teljesítmény, kivételes megbízhatóság, alacsony fogyasztás és költséghatékony karbantartás jellemez. Az erőforrás szabadalmaztatott DOC technika, EGR, SCR és AdBlue használatával, ugyanakkor dízel-részecskeszűrő (DPF) nélkül teljesíti a Stage IV emissziós előírásokat. 
A Kond-Coop telepén nem fog extrém poros környezetben dolgozni, de a beépített ciklonlevegő-előszűrők akár a por 95 százalékát is képesek leválasztani, így hosszabbítják meg a motor élettartamát. A radiátorok és a légbeömlő rács tisztítására egyetlen gombnyomással megfordítható a légáram, de ez a funkció akár automatikusan is aktiválható a kijelzőn előre beállított ciklusnak megfelelően. 
Az állítható forgóventilátor a hűtési igényeknek megfelelően állítja be a sebességét a zaj csökkentése és az optimális üzemanyag-fogyasztás érdekében.

bc1


A kezelő kényelme 
a legfontosabb

A rakodó hatékonyságát növeli, hogy egyszerre három művelet is végezhető vele: az emelés, a gém kitolása és az adapter mozgatása, a piacon lévő gépek közül 
az egyik leggyorsabb, a terhelésérzékelő szivattyú nagy teljesítményének köszönhetően. A kényelmes fogású, multifunkciós joystickkal könnyű a koordinálás, és kialakításánál fogva a véletlenszerű váltások is elkerülhetők vele. Az irányváltó kapcsoló szintén a joystickon található, ami még egyszerűbbé teszi a kezelést. A rakodó gyors munkáját, a gém nagy sebességű mozgatását a Bobcat szabadalmaztatott Power Lift emelési rendszere teszi lehetővé, ennek is köszönhető a mindössze 4,7 mp-es maximális kitolási idő. Segítséget jelent a nagy teherbírású, hidrosztatikus váltó is, amely gyorsan növeli a teljesítményt, ha szükség van erre, és nagy nyomatékot ad az ásáshoz és a kitoláshoz. A légkondicionált, hűthető-fűthető panorámafülke magas szintű komfortot nyújt, ugyanakkor az oszlop nélküli hátsó ablak révén 360 fokban tökéletes kilátást biztosít a kezelőnek. Az üvegtető a kitolt gémmel végzett munkát könnyíti meg, és még a rajta lévő védőrács sem mondható zavarónak. Munkalámpák nemcsak elöl és hátul találhatók, de a gémnél is, ami nagy előny az estébe nyúló, hosszabb munkanapokon. A légrugós ülés és a kettős felfüggesztés a kezelői kényelmet szolgálják, az elektronikus műszerfalon az adatok egyetlen gombnyomással leolvashatók.

bcfulke

A TL38.70HF AGRI magassága 2290 mm, ezzel pedig a Kond-Coop telepén bármilyen bejáraton és helyiségben akadály nélkül tud mozogni és dolgozni. A rakodó 2870 mm-es tengelytávja nagy stabilitást garantál. A 346 mm-es hasmagasság szintén megfelelőnek mondható, ráadásul az alváz teljes hossza mentén védőpáncél található. A Bobcat TL sorozat gépein a gémtől a váz hegesztésén át a végső összeszerelésig minden munkafolyamat magas szintű technológiai környezetben zajlik a franciaországi Pontchâteau-ban. A teleszkópos rakodókra 3 éves (vagy 3000 üzemórára szóló) gyári garanciát nyújtanak. A Kond-Coop telepén télen fedett színben vagy a műhelyben tárolják a gépet, ezzel is hozzájárulnak a minél hosszabb ideig tartó, problémamentes üzemeltetéshez.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: rakodógép, teleszkópos rakodógép, rakodás, Bobcat
Kiemelt hírek