Hirdetés
Futurisztikus homlokrakodó

Futurisztikus homlokrakodó

Munkagépek - 2019.06.20

Dögös dizájnt kapott a CNH (Case-New Holland) csoporthoz tartozó, metánüzemű homlokrakodó. A Case Construction Equipment által kifejlesztett, a müncheni Bauma szakkiállításon bemutatott prototípus metán hajtóanyaggal üzemel, vagyis csendesebb és tisztább is a dízelüzemű változatoknál.

A Tetra nevű gép lényegében ugyanannak a projektnek a szülötte, amelynek révén a New Holland metánhajtású traktora is létrejött.

A homlokrakodóban dolgozó FPT erőforrás 230 LE maximális teljesítmény leadására képes. A gyártó szerint a motor 50 százalékkal csendesebb a hasonló dízel erőforráshoz viszonyítva, illetve 95 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. A nitrogén-oxid-emisszió 90 százalékkal alacsonyabb, míg a szilárdszennyezőanyag-kibocsátást 99 százalékkal sikerült csökkenteni. 
A Case szerint az egyelőre csak egyetlen példányban létező gép ugyanazon munkák elvégzésére képes, mint gázolaj-meghajtású testvérei. Az üzemanyagot a homlokrakodó végén és két oldalán elhelyezett tartályokban tárolják. A vadonatúj fülkekialakítás 360 fokos panorámakilátást biztosít a kezelőnek, ez az érték 16 százalékkal jobb a hagyományos verziókhoz képest. A tetőpanel is jobb rálátást tesz lehetővé, és a gép különlegessége (az ebben a kategóriában még szokatlan) tolóajtó, amely a szűk helyeken sem akadályozza a kezelőt a ki- és beszállásban.

Az egyéb megoldások révén a Case a jövőbe is előre tekint, ilyen például a biometrikus arcfelismerő rendszer, amely csak annak engedélyezi a gép elindítását, akinek erre jogosultsága van. De még ennél is tovább mennek: egy arcszkenner ajtóra szerelt érzékelője már a rakodóhoz közelítés során felismeri 
a kezelőt, és csak akkor nyitja ki neki a tolóajtót, ha valóban az illetékes személy próbál beszállni a gépbe. A masinához a Michelin fejlesztett ki speciális, levegő nélküli abroncsokat.

Címkék: New Holland, Case, homlokrakodó
Kiemelt hírek