A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Futurisztikus homlokrakodó

Munkagépek - 2019.06.20

Dögös dizájnt kapott a CNH (Case-New Holland) csoporthoz tartozó, metánüzemű homlokrakodó. A Case Construction Equipment által kifejlesztett, a müncheni Bauma szakkiállításon bemutatott prototípus metán hajtóanyaggal üzemel, vagyis csendesebb és tisztább is a dízelüzemű változatoknál.

Futurisztikus homlokrakodó


A Tetra nevű gép lényegében ugyanannak a projektnek a szülötte, amelynek révén a New Holland metánhajtású traktora is létrejött.

A homlokrakodóban dolgozó FPT erőforrás 230 LE maximális teljesítmény leadására képes. A gyártó szerint a motor 50 százalékkal csendesebb a hasonló dízel erőforráshoz viszonyítva, illetve 95 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. A nitrogén-oxid-emisszió 90 százalékkal alacsonyabb, míg a szilárdszennyezőanyag-kibocsátást 99 százalékkal sikerült csökkenteni. 
A Case szerint az egyelőre csak egyetlen példányban létező gép ugyanazon munkák elvégzésére képes, mint gázolaj-meghajtású testvérei. Az üzemanyagot a homlokrakodó végén és két oldalán elhelyezett tartályokban tárolják. A vadonatúj fülkekialakítás 360 fokos panorámakilátást biztosít a kezelőnek, ez az érték 16 százalékkal jobb a hagyományos verziókhoz képest. A tetőpanel is jobb rálátást tesz lehetővé, és a gép különlegessége (az ebben a kategóriában még szokatlan) tolóajtó, amely a szűk helyeken sem akadályozza a kezelőt a ki- és beszállásban.

Az egyéb megoldások révén a Case a jövőbe is előre tekint, ilyen például a biometrikus arcfelismerő rendszer, amely csak annak engedélyezi a gép elindítását, akinek erre jogosultsága van. De még ennél is tovább mennek: egy arcszkenner ajtóra szerelt érzékelője már a rakodóhoz közelítés során felismeri 
a kezelőt, és csak akkor nyitja ki neki a tolóajtót, ha valóban az illetékes személy próbál beszállni a gépbe. A masinához a Michelin fejlesztett ki speciális, levegő nélküli abroncsokat.


Címkék: New Holland, Case, homlokrakodó

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...