TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,89000
USD: 367,51000
CHF: 409,80000
GBP: 467,66000
Hirdetés
Így válasszon traktorgumit, ha nem akar befürödni vele – vigyázat, sok a csaló!

Így válasszon traktorgumit, ha nem akar befürödni vele – vigyázat, sok a csaló!

Gépesítés - 2023.03.27

Az ellenőrizetlen forrásból vásárolt gumiabroncsoknál előfordulhat, hogy hamarabb törnek, kopnak, és gyakran még a profilmélységükből is elcsalnak. Néhány jó tanács, hogy ne fürödjünk be gumiválasztásnál.

Mezőgazdasági abroncsot csak nagy körültekintéssel érdemes választani, már csak azért is, mert egy új szett költsége akár a traktor árának 8–12 százalékát is kiteheti. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelő gumi nagyobb szlipet, az pedig magasabb fogyasztást, illetve megnövekedett taposási kárt eredményezhet – olvasható az AGROTEC Magyarország Kft. rendszeres kiadványában.

A New Holland márka magyarországi forgalmazójaként ismert cég emiatt hasznos tanácsokkal látta el a gazdákat azzal kapcsolatban, hogyan lehetnek igazán felelősek és körültekintőek az abroncsvásárlásnál.

A traktor a futóművei segítségével adja le a teljesítményét a talajra, ebben semmi újdonság nincs, az viszont sokak számára meglepő lehet, hogy a járószerkezeti veszteségek a gördülési ellenállás miatt még akkor is elérik az 50 százalékot, ha jól választottunk gumit és felnit.Hogyan válasszunk tehát szakszerűen iker- vagy művelőkereket, traktorfelnit és mezőgazdasági abroncsot a traktorra? Először is: érdemes egyeztetni a márkakereskedővel vagy a szervizzel, hiszen azok már óriási tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan tudnak nekünk tanácsot adni. Nem feltétlenül a legolcsóbb termék a legjobb választás, ne féljünk tehát egy kicsit többet költeni.

Ikerkerék-gumiabroncs választásánál pontosan ismernünk kell a főkerék paramétereit, mert csak azzal egyező méretű abroncsot szerelhetünk fel mellé. Méretprobléma esetén csökken a vonóerő, kóvályoghat az ikerkerék, eltérő mértékben kophatnak a gumik, törhetnek a kapcsok a felninél.

A traktorhoz előírt átmérővel vásároljunk művelőkerekeket is, illetve bármilyen felnit. Ha rossz az átmérő, az lecsökkenti a hasmagasságot, és nem lesz képes elvégezni a traktor azt a műveletet, amiért a művelőkereket egyáltalán beszereztük.

Nem túlzás, hogy akár a váltót vagy a hajtást is tönkre tehetjük egy rossz abronccsal. A gumiabroncs profilmélysége, a terhelt sugár, a gördülőfelület mind számít. Ezeket is érdemes megfontolni, mielőtt beleugrunk egy rossz vásárba.

Végezetül: ha olyan gumiabroncsokat keresünk, amelyekkel sebességtől függetlenül minimalizálható a taposási kár, jól terhelhetőek, erős a szerkezetük, akkor válasszunk alacsony nyomású IF/VF abroncsokat.

Amennyiben külföldről, kevésbé ellenőrzött forrásból vásárolunk abroncsot, fennállhat a veszély, hogy gyorsabban rideggé válik, törik, tönkremegy a szerkezeti és anyagproblémák miatt, ami ránézésre nem állapítható meg. Az olcsóbb termékeknél sokszor elcsalnak a profilmélységből, ezért hamarabb elkopnak. Nagy az esély arra is, hogy probléma esetén idehaza nem találunk hozzájuk megfelelő szervizt.

Az AGROTEC Magyarország Kft. kiadványa ITT olvasható. KATT!

Címkék: gumiabroncs, traktor, választás, tanácsok, agrotec, művelőkerék, ikerkerék, felni
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...