A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Zuidberg, a sikertörténet

Egyéb - 2015.07.29

Amikor a holland Henk Zuidberg 1982-ben megalapította a fronthidraulikák fejlesztésével 
és gyártásával foglalkozó kis cégét, senki nem gondolhatta, hogy alig 30 év múltán 
a ZUIDBERG világszerte elismert cégcsoporttá növi ki magát! Pedig 1996-ban már 
a 10 000. mellső függesztőművet is eladták – gyári beszállítóként – neves konszerneknek, 
és ez a volumen 2012-re 200 000 darabra nőtt.

Zuidberg, a sikertörténetA sikerhez nagyban hozzájárult, hogy 2006-ban megindult a mellső füg-gesz-tőművek távvezérlésének fejlesztése, amely ma már okostelefonról is működik. A mellső függesztések „árnyékában” született meg 2010-ben a mellső kardánhajtóműveket készítő Zuidberg Transmissions, és egy évvel később a gumihevederes járószerkezeteket gyártó Zuidberg Tracks leányvállalat. Ezeket a gyártóműveket a saját Zuidberg Steel Processing and Assembly acélmű szolgálja ki.


2014 mérlege
Tavaly 16 000 fronthidraulika és 12 500 TLT-hajtómű készült a cégcsoport összesen 239 dolgozójának munkájával, 52,1 millió euró értékben. 30 traktormárka 363 változatához 1070-féle mellső függesztőművet és 1100-féle TLT-hajtóművet készítettek. Saját acélművük 13 000 t acélárut állított elő, ebből 190 km hidraulikacsövet. És ekkor az egyelőre kisebb volument képviselő gumihevederekről még nem is szóltunk!
Az emblematikus termékek eddigi gyártásának összesített, pillanatnyi állása:
• 
245 000 fronthidraulika
• 
115 000 TLT-hajtómű


A fronthidraulika
A rendkívül kompakt, zárt, hegesztett kivitelű mellső függesztőművek emelőképességi palettája 6 kN-tól 60 kN-ig terjed. Ezek nemcsak a nagynevű traktorokkal, hanem a legkülönbözőbb homlokrakodókkal is kompatibilisek. A traktorokon használt frontfüggesztések a munkagépek fel- és lecsatlakoztatását megkönny

 

ítő gyorskapcsoló fejekkel és az emelőkarok végén kapcsoló golyóval vannak ellátva. A gépet, a függesztést és magát a traktort hidraulikus nyomástároló védi túlterhelés ellen. 6 kN és 35 kN közötti emelési teljesítményhez 0,6 literes hidroakkumulátor kell, e felett pedig 2 x 0,6 literes csomag ajánlott. A hidraulikus nyomástároló névleges belső nyomása 40 bar és max. 330 bar értékű túlnyomást is elvisel. A nyomás kijelzésével követhető, hogy egy bizonyos súly hordozásához mekkora nyomás szükséges.
A mellső függesztés talajkövető Easy Float szabályzó egységére akkor van szükség, ha az elölfüggesztett munkagép talajra gyakorolt nyomását alacsony értéken kell tartani. Az állandó, egyenletes művelési szintet garantáló, automatikusan jobb talajkövetés nagyobb munkasebességet, növekvő területteljesítményt eredményez. A talajnyomás visszafogásával a vontatási/tolási teljesítményszükséglet is csökken, ami észrevehető üzemanyag-megtakarítással jár. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy hajtott munkagép esetén a hajtás elemeinek igénybevétele, kopása mérséklődik, azaz maga az eszköz is védett, kevésbé sérülékeny.


Okostelefonról vagy táblagépről is vezérelhető a fronthidraulika. A külső funkciók behívására szolgáló, most bemutatott, új generációs EFC (Electronic Frontlift Control) vezérlés Basic és Pro változatban áll rendelkezésre. A Basic változat standard csomagját a Pro fejlett nyomásszabályzó rendszerrel, mérlegelési funkcióval és a hidroakkumulátor elektromos vezérlésével egészíti ki. A Basic változat később is bővíthető a Pro szolgáltatásaival.
Megtakarítható egy külön, drága vezérlőegység, és az intelligens funkciók segítségével gyorsabb a munkavégzés. A vezeték nélküli kapcsolat fokozza az ergonómiai kényelmet: nincsenek dugók és kábelek a vezetőfülkében. A vezérlés a forgómanagementtel is összhangban van. A traktor meglévő kezelőszervei egyetlen gombnyomásra új funkciókkal gazdagodnak. Javul a hatékonyság: a nyomásszabályzó szelep segítségével csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás, kisebb a belső ellenállás, súrlódás, és növelhető az első tengely terhelése. Fokozott biztonságot jelent az, hogy az aktuális információk mindig kéznél vannak. A jól nyomon követhető pillanatnyi értékek és beállítható, behatárolható paraméterek alapján a frontfüggesztés és a TLT károsodása elkerülhető, az emberi hiba miatti kockázat, a balesetveszély csökken.

Mellső kardánhajtómű
Az olajfürdős, lamellás tengelykapcsoló szabályozható indítási karakterisztikája a hajtáslánc terhelésének enyhe felfutását garantálja, az elektronikából ismert inverter-elvhez hasonlóan.
Ez nemcsak a TLT-hajtóművet kíméli, hanem hozzájárul az elöl függesztett munkagép élettartamának növeléséhez is. Az 540-1000-2000 min-1 fordulatszámú tengelyek forgásiránya az óramutató járásával megegyező vagy azzal ellentétes lehet. Nagy teljesítményű traktorokhoz az Eco és az EcoTwin lehetősége adott. A szabadalmazott ECON-rendszer maximális kényelmet nyújt a kardántengely csatlakoztatásakor, hiszen a tengelycsonk terheletlen állapotban 60 fokkal kézzel is elforgatható. Az olajhűtőnek köszönhetően a Zuidberg mellső kardánhajtómű a magasabb teljesítményosztályokban, valamint nagyon magas hőmérsékletek és különleges körülmények mellett is üzembiztos megoldás. A traktor hidraulika-rendszerétől való független kialakítás fokozza az üzemelési biztonságot. 
Az integrált olajszivattyúval ellátott olajrendszernek köszönhetően a karbantartási idő a hagyományos megoldásokhoz képest jelentősen lerövidült. A fejlett haj-tómű hidegebb időjárási körülmények között is szolgálja a biztonságos munkavégzést: nem engedi, hogy a terheletlen kardáncsonk a hideg olaj erős viszkozitásának hatására önmagától forogni kezdjen.


Gumihevederes járószerkezetek
Nehezen elképzelhető, de igaz: ezek a „gumilánctalpak” a legtöbb erőgépre átalakítás nélkül – esetleg kis módosítással – a megszokott kerekek helyére szerelhetők. A széles, nagy felületen feltámaszkodó bordázott talpak előnye nyilvánvaló: 75%-kal kisebb az egységnyi talajfelületre gyakorolt nyomásuk, a kerekes erőgépekhez képest így sokkal kevésbé tömörítik a talajt, ráadásul nagyobb vonóerő kifejtésére is képesek. A pofonegyszerű megoldás lényege: az eredeti felni helyére a gumihevedert hajtó rácsos kereket kell felszerelni. Ettől kezdve a járószerkezet önálló életre kel, biztonságosan hordozza a rá bízott traktort vagy kombájnt.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: