A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Bátran terjeszkedik az Amazone, megugrott a forgalma

Egyéb - 2018.01.29

Vállalati szinten bő 12 százalékos forgalomnövekedést ért el tavaly a német Amazone. Magyarországon is szépen fogytak a termékei, ezért hazánkban idén legalább 1 millió eurós befektetéssel fejlesztenek.

Bátran terjeszkedik az Amazone, megugrott a forgalma


A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt (ennél a kereskedelmi forgalmat nem veszik figyelembe), ami rekord a cég történetében. Az előző évhez viszonyítva (406 millió euró) mindez 12,6 százalékos forgalomnövekedést jelent.

Az új munkagépek iránti kereslet valamennyi Amazone gépcsoportnál egyenletesen növekedett. A talajművelés és növényvédelem szegmensekben a forgalom átlag felett alakult. A kereken 80 százalékos exporton belül különösen a lengyel, román, ukrán, kazah, dél-afrikai és fehérorosz piacokon könyvelhettek el jelentős forgalomnövekedést. Pozitív volt a forgalom alakulása a német és osztrák piacon is, míg a francia piacon a 2017-es várakozások felett teljesítettek. A magyarországi forgalom is több mint 5 százalékkal növekedett az előző évhez képest. A 2018-as évre az ügyvezetők további forgalomnövekedést terveznek, hiszen a mezőgazdaságban a beruházási környezet jelenleg igen kedvező.

2017-ben összesen 1850 dolgozót foglalkoztatott az Amazone, közöttük 130 ipari tanulót. A kutatás és fejlesztés területbe a vállalat a forgalom több mint 7 százalékát fektette be. A tárgyi eszközök befektetése 15 millió euró fölé nőtt. Az Amazonen-Werke bővítésének legfontosabb eseménye volt 2017 augusztusában az újonnan alapított bramschei székhelyen az új épületek építésének megkezdése. Az összesen 24 hektár területen az Amazone jelenleg első lépésben összeszerelő- és raktárcsarnokokat húz fel összesen 16 ezer négyzetméternyi alapterületen, valamint egy irodaépületet. Az építkezés összértéke kereken 16 millió euró. Az új csarnokokban az Amazone UX szántóföldi permetező végszerelése fog megtörténni.

A hude-altmoorhausen-i székhelyen 2017 áprilisában az új KTL-lakkozóüzem megnyitása szerepelt a programban. A kb. 8000 négyzetméter fedett területen épített berendezés kapacitása évente akár 750 ezer négyzetméter lakkozandó felület is lehet.

Mosonmagyaróváron, ahol az Amazone 2016 őszén megvásárolta a Vogel & Noot cég eke-gyártását, a Cayros ekék gyártása tovább bővül. Magyarországon elsősorban a gyártóberendezések modernizálásába fektetett be a cég, és ez 2018-ban többek között 1 millió eurót meghaladó értékben a feldolgozó-központba történő befektetéssel folytatódik.

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: Amazone, eke, mezőgépgyártás, profit , Mosonmagyaróvár