TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
AGRITECHNICA 2017 – Szigorodó innovációs nagydíjak

AGRITECHNICA 2017 – Szigorodó innovációs nagydíjak

Egyéb - 2017.11.06

Európa és egyben a világ idei legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítását, a hannoveri AGRITECHNICA 2017 seregszemlét november 14–18. között tekintheti meg több százezernyi érdeklődő, köztük mi is. 53 országból 2900-nál több kiállító vár minket.

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) szakmai zsűrije előtt versengő 24 ország 320 éremesélyes pályázatának egytizedét sem tartották az AGRITECHNICA Innovation Award érmére igazán méltónak (lásd weboldalunkat is). Két arany- és 29 ezüstfokozatú elismerésre került csupán sor, a korábbiak alapján várt 4-5, illetve 40-45 helyett. Lehet, hogy megcsömörlöttek attól, hogy a mindent eluraló elektronika, a meglévő konstrukciós megoldások finomhangolása túlsúlyba került?

Az aranyak

Kézzelfogható innováció a Kemper Maschinenfabrik GmbH & Co. KG rotációs mulcsozója, amelyet a John Deere GmbH & Co. KG céggel együttműködve fejlesztettek ki. Kereken 15 éve ugyanis annak, hogy a kukoricamoly és a kukoricabogár egész Németországban elterjedt, és azóta ezek silókukoricában is a legveszélyesebb kártevők. Mivel lárváik a felszínen maradt szármaradványban telelnek át, a hagyományos lengőkéses szárzúzók-mulcsozók által alig elérhető, ezért felaprítatlanul a felszínen maradó, általában egyharmadnyi szármaradvány biztos búvóhelyet kínál a kártevők következő tavaszi kirajzásáig. A vágószerkezetbe integrált StalkBuster mulcsozó teljesítményigénye – 
4 LE/sor – alacsony, és tömege – 70 
kg/sor – is viszonylag csekély. A szárma-radványok teljes felaprítására – még mi--előtt a járvaszecskázó vagy a szállítókocsi a talajba taposná őket – jelenleg ez az egyetlen elérhető megoldás.

A járvaszecskázó vágószerkezetébe integrált mulcsozó: StalkBuster
A járvaszecskázó vágószerkezetébe integrált mulcsozó: StalkBuster


Mindeddig a kombájnvezető döntött arról, hogy mi a legkedvezőbb kompromisszum a cséplődob sebessége, a csép-lőrés nagysága és a cséplés, illetve a magok minősége között. Ezt a terhet veszi le a kombájnos válláról a munkaminőség és a szemteljesítmény egyidejű optimalizálásával a Claas-Vertriebsgesellschaft mbH Deutschland a szalmarázós és a hibrid kombájnok tangenciális cséplőszerkezetének beállítására szolgáló első automatával. A Cemos Auto Threshing a vezető által előre megadott stratégiai választás szerint optimálisan változtatja a cséplődob fordulatszámát és a cséplési hézag méretét a betakarítási körülményektől függően. Ezt a rendszert minden más automatikától megkülönbözteti az egyes automatizált elemek egymás közötti kommunikációja. A Claas a világon elsőként tette meg a teljesen automatikus, tangenciális cséplőszerkezetű kombájn kialakításához szükséges, igencsak igényes, nagy műszaki ráfordítással járó lépést.

 A CEMOS AUTO THRESHING önvezérlő cséplőszerkezet „agyközpontja”
A CEMOS AUTO THRESHING önvezérlő cséplőszerkezet „agyközpontja”

Szűkmarkúan mért ezüstök

Az ezüstéremmel díjazott 29 újdonság sorából kiemelnénk a GSI Hungary Kft. sikerét, mert magyar cég még nem érdemelt ki ilyen rangos nemzetközi mezőnyben ehhez fogható műszaki fejlesztési elismerést. Gratulálunk!

A lapos fenekű szemestermény-tárolók az azonos magasságú, kifolyótölcséres gabonatárolókkal szemben nagyobb befogadóképességűek, viszont gravitációs úton nem üríthetők le maradéktalanul. A termény teljes kiürítéséhez mobil szállítócsiga és kézi munkaerő kell. Ez a munka a tartály belsejében poros, időrabló és veszélyes. Ezt küszöböli ki a GSI által kigondolt, meghökkentően szellemes, két légpárnás ponyvából álló Flexwave Grain Silo ürítőrendszer. A tárolótorony feltöltése közben a termény a párnákat a padozathoz és a tároló falához simítja. Ürítéskor, amikor a termény az egyik párnát már nem terheli, az kisnyomású levegővel töltődik fel. Ez a maradék terményt a siló közepe felé tolja. Amikor a torony egyik fele már teljesen leürült, a folyamat a másik oldalon megismétlődik.

Légpárnás silótorony-kitermelő: verhetetlen magyar ötlet
Légpárnás silótorony-kitermelő: verhetetlen magyar ötlet

Az ezüstérmesekről többet weboldalunkon, valamint 
a http://tinyurl.hu/XJR1/ címen tudhat meg.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: innováció, Agritechnica, mulcsozó, silótorony-kitermelő, gépkiállítás, önvezérlő cséplőszerkezet, nagydíjak
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

A beszakadt terményárak miatt idén a gazdák igyekezték faragni a gabonaelőállítás önköltségén, ami sok helyen végül ...