Hirdetés
Mezőgépgyártás az Irinyi-tervben

Mezőgépgyártás az Irinyi-tervben

Egyéb - 2017.06.17

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (Megosz) üdvözli a kormány határozatát, amely az 1970-es évek nagy mezőgépipari fejlődéséhez hasonló folyamatot indíthat el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított előterjesztés-tervezet hosszas társadalmi egyeztetésen ment át, amelynek alapján a kormány meghozta döntését. Végül a „Kormány 1163/2017. (III. 31.) Korm. határozata a hazai mezőgazdaságigép-gyártás az Irinyi-terv keretében történő fejlesztési lehetőségeiről” címmel jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az Irinyi-terv egy átfogó iparfejlesztési koncepció, amely ígéretes iparágakat, valamint horizontális területeket határoz meg, logikus fejlődési irányokat, kitörési pontokat kijelölve.

Ilyen kiemelt fejlesztési terület a speciális, azon belül a mezőgazdaságigép-gyártás is. Az ágazat fejlesztésével jelentős pozitív hatás érhető el a magyar mezőgazdasági termelésben. Ugyanakkor a mezőgazdaságigép-gyártás az Irinyi-terv több kiemelt területéhez is kapcsolódik, kedvező fejlődési pályákat elindítva, illetve támogatva.

A magyar mezőgazdaságigép-ipar teljesítménye is ígéretes, hiszen értékben több gépet termel, mint a hazai (alkatrészpiac nélküli) mezőgéppiac, így ha kismértékben is, de nettó exportőr. 
A mezőgépgyárak vidéken helyezkednek el, zömében középvállalatok. Számos külföldi cég is rendelkezik Magyarországon gyárral, ahol általában hazai fejlesztéseket is végeznek. A hazai tulajdonosok aránya 60 százalék körüli, ami kedvezőbb az ipar egészében mérhető aránynál. 
A mezőgépgyártás exportaránya magas, 82 százalék körüli, a magyar mezőgazdasági gépek ár-érték aránya pedig kedvező.

A kormány szándéka a magyar mezőgazdaságigép-gyártás komplex, átfogó és fenntartható fejlesztése, a hazai piaci részesedésének növelése. Ennek érdekében az egyik kiemelkedő cél a jó minőségű hazai gépek fejlesztése informatikai, vezérléstechnikai eszközökkel, minél több „intelligens” gép létrehozásának elősegítése. Ezért a Szent István Egyetemen műszaki-informatikai központot terveznek kialakítani, megteremtve az e-termelési rendszer fejlesztésének feltételeit. Pályázati programok indulnak 
a mezőgépek informatikai fejlesztésének elősegítésére, valamint a termelési láncból hiányzó gépek kialakítására. A program átfogó jellegét mutatja, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező hazai vezérgépgyártás lehetőségét is megvizsgálják, és támogatást kap a hazai prototípusok fejlesztővizsgálata, szántóföldi, üzemi tesztelése, bemutatása. A határozat gondot fordít továbbá a bio-műszaki alapkutatások serkentésére, mivel az igazán új fejlesztési eredményekhez szükséges az élő szervezet és a gép kölcsönhatásának biztos ismerete. A program kiemelten és integráltan foglalkozik továbbá a mezőgazdaságigépész-képzés fejlesztésével. Emellett fontos terület a kül- és belpiaci megjelenést támogató, valamint a banki finanszírozás javítását célzó határozat.

A magyar mezőgazdaságigép-gyártást több mint 25 éve képviselő szervezet, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége üdvözli a kormány határozatát, amely az 1970-es évek nagy mezőgépipari fejlődéséhez hasonló folyamatot indíthat el. A Megosz együttműködik a fejlesztést elősegítő szervezetekkel, különösen 
a Földművelésügyi és a Nemzetgazdasági Minisztériumokkal. Várjuk minden, hazánk agrárfejlesztéséért, mezőgépgyártásáért elkötelezett szakember, szervezet segítségét, támogatását!

A Megosz elnöksége

Címkék: MEGOSZ, mezőgazdaságigép, mezőgépgyártás, mezőgazdaságigép-gyártás, mezőgazdaságigépész-képzés
Kiemelt hírek