A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

„Így csináljuk mi” 1

Egyéb - 2017.05.13

Az AgrárUnió „Így csináljuk mi” címmel új sorozatot indít, amelyben a gazdák aktuális tennivalóikról, az ezeket segítő eszközeikről, technológiákról vagy éppen saját módszereikről nyilatkoznak. Elmondják tapasztalataikat a mezőgazdaságigép-gyártókkal, -forgalmazókkal, -szervizekkel és azon cégekkel – vetőmag-előállítókkal, növényvédő szerek gyártóival, hatóságokkal stb. – kialakított együttműködésről, amelyek a tervezéstől az értékesítésig végigkísérik, segítik munkájukat.

„Így csináljuk mi” 1


A sorozatot ennek megfelelően lapunk is egész évre tervezi. Célunk kettős: minél több gazdának lehetőséget adni tapasztalataik, követésre méltó módszereik közreadására és hasznos tanácsokat adni másoknak.

Ennek jegyében kerestük meg Tóth Zsolt gádorosi gazdálkodót és Varga Ferenc apátfalvai mezőgazdasági gépi szolgáltatót.

Versenyfutás az idővel

Tóth ZsoltTóth Zsolt (Gádoros) Csongrád és Békés megyében gazdálkodik 400 hektárnyi területen, amelynek egy részét saját, másik részét bérelt földek alkotják. A talajok középkötöttek. Döntően búzát, kukoricát, repcét, napraforgót termelnek. Olykor verseny fut az idővel, hogy minden rendben menjen.

„A talajokat már lezártuk, a gabonákra a tervezett szükséges nitrogént kijuttattuk folyékony formában (Nitrosol), amelyhez stabilizátort (N-Lock) használtunk, ezt a műveletet John Deere 724-es permetezővel végeztük – mondta Tóth Zsolt. – A megtermelt termények egy részét előre lekötött szerződéssel, másik részét betakarítás után értékesítjük megbízható partnereknek. Ami a vetésszerkezetünket illeti, 80 hektár repcét, 120 ha búzát, 160 ha kukoricát és 40 ha napraforgót termelünk. Vetésforgónkat a négy felsorolt növény határozza meg a piaci árak arányában.

A soron következő munkálatok március végén, április elején esedékesek, a magágykészítést
kompaktorral végezzük a minél egyenletesebb magágy kialakítása érdekében – folytatta. – A tavaszi vetéseket
napraforgóval kezdjük, majd kukoricával folytatjuk. Ezt április első hetétől előreláthatólag április 25-ig bezárólag be
szeretnénk fejezni. A szükséges tápanyagot vetéssel egy menetben juttatjuk ki.Ahol kell, a vetésforgó miatt talajfertőtlenítést alkalmazunk. Ezen időszakban, ha az időjárás és a kártevők szükségessé teszik, a repce rovarölős permetezése is lehetséges. Május elején a kalászosok gyomirtása és gombaölő szeres kezelése történik. A tavaszi vetések fejlődésével arányban ezek gyomirtása is elkezdődik.”

Tóth Zsolt munkában a gádorosi határban
Tóth Zsolt munkában a gádorosi határban

Mint elmondta, gépesítettségük jó közepes, gyakorlatilag mindenféle gépük van: John Deere 8245 R vezérgép, mellette John Deere 6830, Landini Vision 95 és a jó öreg MTZ 80-as, amely most már csak a könnyebb munkákat végzi. A betakarítás Claas Lexion 650-essel történik. A munkagépek között megtalálható az altalajlazítótól a modern szántóföldi kultivátorig minden változat. A talajművelésben alkalmazzák a forgatásos és a forgatás nélküli technológiát is.

„Gépparkunk szervizhátterét az AXIÁL Kft. (a közeli Orosházán 2016 őszén adták át a cég korszerűsített szolgáltató központját, amely teljes körű ellátást nyújt – szerk.) és a KITE Zrt. biztosítja folyamatos átalánydíjas szerződésekkel, ami biztonságot, kiszámíthatóságot ad a munkák elvégzéséhez. Az együttműködés részeként az AXIÁL Kft.-től tervezzük egy traktor plusz vetőgép bérlését a vetés mihamarabbi elvégzéséhez” – mondta el Tóth Zsolt Békés megyei gazdálkodó.

Mozgalmas tavasz

Varga Ferenc (Apátfalva, Csongrád megye) mezőgazdasági gépi szolgáltató 23 éve végez bérmunkát. Számára a tavasz a nagy munkák kezdete.

„Március derekán elsősorban a talajok lezárása folyt, mivel Délkelet-Magyarországon november óta nem volt jelentős mennyiségű csapadék – kezdte Varga Ferenc. – Ezzel egy időben vetettük a petrezselyemgyökeret bakhátban és sík vetéssel Monosem aprómagvető gépekkel. Ami a további tennivalókat illeti, a petrezselyemgyökeret már elvetettük, maradt a fűszerpaprika vetése. A paprika vetésével még várni kell április első-második hetéig, mert a vetőmagnak magasabb talajhőmérséklet kell, különben megfázik, és rosszul csírázik. Április elején kezdjük a napraforgó- és a kukoricamagágy előkészítését. A napraforgó és kukorica vetésével még várunk, mert én egyedül nem tudtam volna elvégezni a vetést, de ha minden jól megy, egy-két év múlva már ezt is tudjuk vállalni. Májustól meg készítjük elő a kombájnokat az egész éves aratásra.

Fontosnak tartom, hogy naprakész legyek a szakmában, ezért sokfelől tájékozódom, a legkönnyebben az internetről,
a szaklapokból – sorolta. – Minden este megnézem az aktuális gépújdonságokat, az AGROmashEXPO-ra a fiaimmal együtt konkrét célokkal indultunk el otthonról, megterveztük, hogy milyen gépeket, újításokat nézünk meg a iállításon. Már kapunyitáskor ott voltunk, és villanyoltásig tárgyaltunk az üzletkötőkkel. Vevőtalálkozókra is eljárunk, ott a gépüzemeltetőkkel folytatott személyes tapasztalatcsere adja a legjobb információt.”

Varga Ferenc és fiai
Varga Ferenc, Varga László, Varga Tamás

A gazdasági év tervezése eléggé nehéz, mivel a mezőgazdaság az időjárásnak kitett ágazat, ezért a vállalkozónak a lehető leggyorsabban és legprecízebben kell elvégeznie a gazdáknál a munkát. Mivel Varga Ferenc már huszonhárom éve végez bérmunkát, jól ismeri a gazdák elvárásait, és ők is tudják, hogy milyen minőségű munkát kapnak tőle, így jól össze tudják hangolni az egyes munkafázisokat. „Gépi szolgáltatóként számomra különösen fontos a gépek minősége, tudása, megbízhatósága – emelte ki Varga Ferenc. – Nagyon jó partnereim vannak, az AXIÁL-t,
a KITE-t és a helyi HANKI-KER-t említhetem. Az AXIÁL-tól vettem az első vetőgépet még 1999-ben, azóta több gépet is vásároltam ott. A használtgép- és az alkatrészüzletáguk is kiváló, a logisztikai rendszerük révén perceken belül megtaláljuk, hogy melyik telephelyükön van a keresett alkatrész, és rövid időn belül megkapjuk. Most jó bálázót keresünk, a nagyobbik fiam tárgyal velük, hadd szokja az önállóságot.”

Fiai a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában tanulnak, Varga László idén végez – nem mellékesen márciusban a fedeles fogathajtó országos bajnokság döntőjében egyesfogat-kategóriában ő első, testvére, Varga Tamás pedig második lett.

Így csinálja a Varga család!

Mint az AXIÁL honlapján olvasható, Varga Ferenc régóta partnere a cégnek, ahol nagyon alapos, nagy tapasztalattal rendelkező szakembernek tartják. Ha valami kicsit is nem tetszik neki, mindjárt áttervezi. Nem volt ez másképpen a Monosem tömörítőkerék-tartójával és tömörítőkerekével sem, mivel abban az évben az adott talajviszonyok mellett, azon a bakháton ez működött. Jelentős mennyiségű bérmunkát vállal a géppel, és a jó minőségnek köszönhetően a további lehetőségek is megtalálják. Varga Ferencnek van egy speciális, szimpla (nem iker) 15 soros vetőgépe, amellyel síkba vet, ennek segítségével a legtöbb helyen már a talajt is ő készíti elő.

Mint a bevezetőben jeleztük, célunk lehetőséget adni a gazdáknak tapasztalataik, módszereik közreadására. Ezért várjuk gazdálkodók, mintagazdaságok jelentkezését, illetve azzal a kéréssel fordulunk olvasóinkhoz, hogy ajánljanak olyan gazdálkodókat, akik jó gyakorlattal szolgálhatnak mások számára is. A legnépszerűbb gazdálkodókhoz az AgrárUnió is ellátogat. Jelentkezésüket a www.agrarunio.hu címre vagy az 52/751682 és az 52/751692 telefonon várjuk.

Szerző: S. F.

Címkék: így csináljuk mi