Hirdetés
Kis hírek a nagyvilágból

Kis hírek a nagyvilágból

Egyéb - 2017.04.14

Precíziós gazdálkodás 40 ezer hektáron Negyvenezer hektáron már teljes egészében, 150-200 ezer hektáron pedig részben precíziós gazdálkodás folyik – mondta Fórián Zoltán agrárgazdasági szakértő.

Hozzátette: fontos, hogy 
a magyar mezőgazdaság ezt a fejlődési ütemet meg is tudja őrizni. A mezőgazdasági precíziós gazdálkodás azt jelenti, hogy a gazdák műszaki, informatikai, információtechnológiai és termesztéstechnológiai módszerekkel növelik a termelés hatékonyságát. A fejlesztésekkel együtt jár a pontosabb, precízebb vetés, talajművelés, növényvédelem és tápanyag-gazdálkodás is – mondta Fórián Zoltán.

Precíziós gazdálkodás

Kubota M7001: iF Design díj

Több mint 5500 pályamű érkezett 59 országból, hogy elnyerje 
a rangos designkitüntetést, és az 58 független tagból álló zsűri a Kubota 170 lóerőig elérhető M7001 szériájának ítélte a díjat. 
A hannoveri székhelyű iF Nemzetközi Design szervezet több mint 60 éve minden évben kihirdeti az „iF Design Award” díjat, amely a legfontosabb formatervezési elismerés világszerte.

„Nagy megtiszteltetés, hogy elnyertük a világszínvonalú, kiváló dizájn szimbólumának számító iF Design Awardot. 
Az M7-es traktor megalkotása volt az első lépés a Kubota globális márkává fejlődéséhez. Az innovatív tervezés hozzájárul a márka fokozatos erősödéséhez a piacon, és a színvonalas terméknek köszönhetően egyre több gazda fog bizalmat szavazni 
a Kubotának” – nyilatkozott Hisato Kato, a Kubota formatervezési osztály vezetője.

Kubota traktor

AGRYA a nemzedékváltásról

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA a magyar agrárium egyik kiemelt problémájának tartja a nemzedékváltást. 
Az elkövetkező, nem is távoli időszakban a rendszerváltáskor indult gazdaságok alapítói generációja eléri azt az életkort, amikor természetes módon felmerül a gazdaságok átadása 
a fiataloknak. A gazdaságokon belüli nemzedékváltásnak nincsenek meg a hazai hagyományai, bejáratott rendje. Emellett 
az érintettek részéről nemritkán szemérmes hallgatás is körülveszi ezt a kérdést, kihívást.

Az AGRYA megtesz mindent annak érdekében, hogy a nemzedékváltás a napi szakmai közbeszéd része legyen és maradjon. Ezért már az idei Fiatal Gazda Konferencia egyik kiemelt témája volt a nemzedékváltás. Másrészről az AGRYA a maga eszközeivel igyekszik hozzájárulni a gazdaságátadások zökkenőktől mentes lebonyolításához. Az ehhez szükséges helyzetértékelést szolgálja a most elindított online kérdőíves felmérés is. Az anonim módon kitölthető kérdőív eredményei segítséget jelenthetnek többek között a gazdaságátadást nehezítő körülmények azonosításához és kezeléséhez. A kérdőív kitöltését március 26-ig várja az AGRYA. A felmérés értékelése várhatóan április második felére készül el.

Elismerés a Legyél Te is mezőgépész! programnak

szakképzési díjA Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és tagvállalatai az alapítás óta kiemelt figyelmet fordítanak a szakmailag magas színvonalú, hasznos tudást közvetítő és gyakorlatorientált szakképzés támogatására. A DUIHK Szakképzési Díja a fenti elvek szerint szervezett képzés kiemelkedő szerepét méltatja a fiatalok szakmai életútjának beteljesülésében. E díj azon kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket méltatja, amelyek jelentős mértékben és példaértékű módon segítik elő a gyakorlatorientált szakképzést Magyarországon. A díj célja, hogy ösztönözze a magyarországi szakképzési rendszer fejlesztését.

Idén a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) ismét pályázott „kooperáció” kategóriában a „Legyél Te is mezőgépész!” programjával. Ebben a kategóriában 13 pályázó közül jutott be a szövetség a legjobbak közé. 
A szervezet több mint 150 céget, 60 szakiskolát, minisztériumokat és kamarákat összefogó, 11 pontból álló képzési és karrierprogramja évek óta bizonyítja, hogy nemcsak a szakember-utánpótlás biztosítását kívánják elérni, hanem a szakma presztízsének növekedését, a vidéki foglalkoztatottság javítását és a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének növelését is. Ezt az összefogást a DUIHK idén is elismerésben részesítette!

A MEGFOSZ ezúton szeretné megköszönni mindazon szervezetek, vállalatok, szakiskolák támogatását, amelyek a programjukban folyamatosan részt vesznek és a további előrelépés érdekében segítik a munkájukat!

Viczián Ágnes – MEGFOSZ
Fotó: kormany.hu

Címkék: precíziós gazdálkodás, Kubota, AGRYA, mezőgépész
Kiemelt hírek