AGROmashEXPO–
AgrárgépShow 2017 II.

Több száz kiállító, közel félszázezer látogató és persze gépek minden mennyiségben: 
2017. január 25–28. között ismét megrendezik a hazai agráripar csúcsrendezvényét 
a Hungexpo vásárközpontban. Partnereink kínálatából válogattunk.

LD-Agro sorvezetők: Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

agr1Az agrárelektronikai mérőműszerekkel és szoftverekkel foglalkozó cég mindig kiemelten fontosnak tartotta a személyes kapcsolatot a gazdákkal, így a visszajelzések alapján történik az LD-Agro sorvezetők fejlesztése is. Ennek eredményeképpen számos hasznos funkcióval bővült a GPS-es sorvezetők szoftvere. Magyarország egyik legnépszerűbb sorvezetője, amelyet már több mint 1000 gazdaságban használnak, az LD-Agro Mg Navigátor V2. Újdonságai közül az egyik legfontosabb a 25%-kal folyamatosabb képernyőmozgás, valamint a menüpontok közötti gyorsabb lépegetés és betöltés. Mindezt a szoftver kódjának optimalizálásával sikerült elérni úgy, hogy kevesebb erőforrást használ a program. További fontos innováció az új gépprofilmenü, amelynek segítségével sokkal részletesebben adható meg az erőgép és munkagép kapcsolata, így pontosabb a gépkapcsolat mozgásának modellezése, valamint beállítható akár az aszimmetrikus munkagép is. Az adatok exportálása már USB pendrive-ra történik, így sokkal könnyebb adatokat, térképeket kinyerni a sorvezetőből. A jövőben lehetőség nyílik az USB-ről történő szoftverfrissítésre is, így ebben az esetben nem szükséges visszaküldeni az eszközt a szervizbe. A változások nagy része a legtöbb LD-Agro sorvezetőt érinti, a részletekről tehát érdemes érdeklődni a cég termékszakértő kollégáinál. A sorvezetőkön kívül az Agrogazda.hu mérőműszerek Kft. kínálatában továbbra is megtalálhatók a gabonanedvesség-mérők, beltartalmi elemzők, halomhőmérő pálcák, mintatisztító rostagépek, illetve a mobil dízel- és AdBlue-tartályok.

www. agrogazda.hu

New Holland traktorok és kombájnok: AGROTEC Magyarország Kft.

agrt2A cseh AGROTEC Group hazai leányvállalata 2013-ban kezdte meg működését. Hivatalos hazai importőre a New Holland márkájú traktoroknak, kombájnoknak, silózóknak, bálázóknak, teleszkópos rakodóknak, valamint a gyümölcs- és növénytermesztésben használt gépeknek. Az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon több megújult traktorsorozatot és kombájnszériát is bemutatnak. A T5 Tier4B erőgépek 99, 107 és 117 LE-s változatai (T5.100, T5.110 és T5.120) 3,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes motorokkal vannak felszerelve, amelyek immár a Tier 4B emissziós előírásoknak is megfelelnek. A hatékony ECOBlue Hi-eSCR technológia révén akár 10%-os üzemanyag-megtakarítás is elérhető általuk. Néhány éve már a T5 szériánál is elérhető az Electro Command váltómű, amelynél a joystick karon lévő két nyomógombbal a gépkezelőnek lehetősége nyílik terhelés alatt 8 sebesség között fel-le váltani, míg a harmadik gombbal a csoportváltás valósítható meg. A T6 Tier 4B szintén kibővült modellválasztéka a 115–145 LE-s teljesítménytartományba esik, ám itt a motorfedelek alatt már 4,5 literes, négyhengeres erőművek dolgoznak (a T6.180 változatnál 6,7 literes), és kétféle sebességváltó áll rendelkezésre: az Electro Command fél-Powershift-váltó mellett bizonyos traktoroknál a fokozatmentes Auto Command változat is választható. Képviselteti magát az új CX8 kombájnszéria is, amelynél nemcsak a termelékenység nőtt meg, de az átszerelésük is könnyebb lett. A standardként szekcionált dobkosárral felszerelt gépeknél négydobos cséplő- és leválasztórendszer garantálja a kíméletes, ám alapos cséplést és leválasztást. A 490 LE-s motorteljesítmény és a megnövelt, akár 12 500 literes gabonatartály szintén a betakarítás hatékonyságát javítja.
www.agrotec.hu

Alacsony nyomású gumiabroncsok: Bohnenkamp s.r.o.

boh3Az Alliance márka forgalmazójaként is--mert cég elsősorban az alacsony nyomású IF és VF (Increased Flexion és Very High Flexion, vagyis megnövelt behajlási technológiával készült) gumiabroncsokat ajánlja a gazdálkodók figyelmébe. A fejlesztés eredménye leginkább az oldalfalak rugalmasságában és terhelhetőségében rejlik. A rugalmas oldalfalú karkasz és a speciális kialakítású perem által tartott nagy futófelület megbízható vonóerő-átvitelt garantál, és kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztás is. A konstrukció valamivel drágább ugyan a hagyományosnál, de ez képviseli a jövőt, hiszen az új megoldás kiküszöböli a talajnyomásból eredő negatív hatások jó részét. Az új abroncs – egy adott méreten belül – kisebb nyomás mellett képes ugyanazt a terhelhetőségi súlyt elérni, mint a normál, és a rugalmasabb oldalfal révén elért alacsonyabb nyomás kisebb talajtömörítést jelent. Ma még a végfelhasználók zöme máshogy próbálja kezelni az ezzel kapcsolatos problémát: ha rámegy a földre, leengedi a nyomást, ha pedig lejön a földről, visszafújja az abroncsot. Az IF/VF technológia segítségével ez szükségtelenné válik, ráadásul úgy, hogy az újfajta abroncsok élettartama legalább olyan hosszú, mint a hagyományosaké. Az alacsony nyomású technológia már a keskeny abroncsoknál is létezik, ez a 354 Agriflex széria. A Bohnenkampnak immár Magyarországon, Tatán is működik egy fióktelepe, így „fizikailag” is közelebb kerültek a hazai ügyfelekhez.
www.bohnenkamp.hu

Deutz-Fahr-traktorújdonságok: Dorker Kft.

dor4Januárban két új erőgépszériát mutat be a bajai központú cég a magyar gazdálkodóknak. Az új 6-os Deutz-Fahr-sorozat kategóriájának legmodernebb technológiájával van felvértezve. 12 modellt foglal magában a 156–226 LE közti teljesítménytartományban (6155, 6165, 6175, 6185, 6205, 6215), háromféle erőátvitellel (Powershift, RCshift, TTV), kétféle kabinkialakítással, különböző komfortfelszerelésekkel és az eddigieknél több választható opcióval. A gazdaságos Deutz 6.1 Stage 4 (Tier4 Final) motorokkal felszerelt traktorok új integrált elsőhíd-rugózással rendelkeznek, valamint proporcionális hidraulikavezérléssel és egyedi fékrendszerrel (külső fékekkel). Az univerzális 6-os széria nagy-, közép- és kisvállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak, helyi hatóságoknak egyaránt ajánlható talajmunkák, szállítási feladatok, aratási munkálatok vagy kommunális munkák elvégzésére.

A szintén kivételes német technológiát képviselő, új 7-es Deutz-Fahr-szériát a nagygazdaságok és szolgáltatók igényeinek megfelelve fejlesztették ki, akiknek fontos, hogy az idénymunkák költség- és energiahatékony módon legyenek elvégezve. Két modellje, a 7230 TTV és a 7250 TTV (226 és 246 LE) az új szabványoknak megfelelő MaxiVision 2 kabinnal van felszerelve, a burkolat alatt a 6-os sorozatnál is alkalmazott, gazdaságos Deutz 6.1 Stage 4 (Tier4 Final) motor dübörög. A TTV fokozatmentes erőátviteli rendszer a leghatékonyabb ebben a kategóriában. A csúcstechnikát jelenti az egyedi rugózás és fékrendszer, a magas szintű hidraulikus technológia és a proporcionális szelepvezérlés is.
www.dorker.hu

Kertészeti gépek széles palettája: Invest Kft.

inv5Az Invest Gépkereskedelmi Kft. a CASE IH mezőgazdasági gépek magyarországi vezérképviseleteként és importőreként az évezred elején, 2002-ben alakult. Tíz év alatt országos szintű saját értékesítői és szervizhálózatot építettek ki, így ma már 7 területi központban szolgálják ki partnereiket. Az Invest Kft. kertészeti gépek széles palettáját ajánlja a gazdálkodók figyelmébe. Az erőgépek közül a szőlőskertek, gyümölcsösök műveléséhez a Case IH Quantum széria különböző kialakításait kínálják. A gépek teljesítménye és mérete kifejezetten a szűk, erősen kötött talajú és jelentős szintkülönbségű ültetvények műveléséhez igazodik. A kabinba szerelt aktív szénszűrő a növényvédelmi munkák során a legmagasabb szintű védelmet nyújtja a gépkezelőnek, a kényelmes fülkekialakítás pedig lehetővé teszi a problémamentes nyújtott műszakot is. Alapfelszereltség a klíma, a légfékberendezés és a pótsúlyozás is. Ha a terület adottságai nem igénylik a kisebb méreteket, az Invest Kft. a Farmall gépcsalád különböző típusait ajánlja ügyfeleinek. Az alapkiviteltől egészen a csúcsfelszereltségű, rugózott, hidas és kabinos, powershiftes változatig. A munkagépek közül a HARDI permetezőkkel és ködképzőkkel kompromisszumok nélkül végezhetők el az ültetvények növényvédelmi munkái. A permetezőgépek kiszolgálásához a DETK vontatott tartálykocsik többféle változatát, a szőlőskertek, gyümölcsösök „zöld” munkáinak gépesítéséhez pedig a Braun és az ERO cégek teljes kínálatát ajánlják. A szállítási feladatokhoz a Wielton pótkocsik stabil és robusztus modelljei jelentik a tökéletes megoldást.
www.investkft.hu

Új eke, saját fejlesztésű permetezőgép: Lemken Hungária Kft.

lemk6A váltvaforgató ekék terén piacvezető Lemken bővítette függesztett ekéinek választékát. A Juwel 8 függesztett ekék immár M és MV változatokban, mechanikus dőlésszögállítással és hidraulikus fordítóművel is elérhetők, 3–7 fejes kivitelben, többféle vázmagassággal és ekefejosztással. A rövid, robusztus, 120 mm-es fordítótengellyel szerelt fordítómű biztosítja az eszköz pontos és megbízható átfordítását. A Juwel 8 M dőlésének állítása egy ütközővel és egy zárt anyával végezhető el. A Juwel 8 M és MV típusok alapfelszereltségébe tartoznak a DuraMaxx ekefejek, amelyek teli vagy réselt kormánylemezzel, acél- vagy műanyag kivitelben, illetve hibrid változatban is rendelhetők. A kormánylemezszeletek és kormánylemezek különleges szerszámacélból, fúrt vagy préselt furatok nélkül készülnek, ami egyedülálló, 150%-os hasznos élettartamot biztosít a hagyományos ekefejekkel szemben. Mind a szerszám nélkül állítható előhántók, mind a mélységhatároló és kombinált Uni-kerekek elérhetőek a Juwel 8 M esetén is.

A Lemken Vega vontatott szántóföldi permetező a német cég első belső fejlesztésű permetezőgépe. 3000–4000–5000 literes tartállyal és 15–24 méteres SEH szórókerettel rendelhető. Alacsony a súlypontja, így széles kerekei és nagy szabad magassága ellenére kiváló a stabilitása még tele tartállyal is. Ezt úgy lehetett elérni, hogy az alumínium szórókeret függőlegesen csukódik a gép hátulján, és a tartály a vázzal integrált egységet képez. A Vega vonórúd alsó és felső bekötésű változatban választható. A valódi nyomkövetéshez opcióként hidraulikus vonórúd-csillapítás és vonórúdkormányzás rendelhető. A tényleges keringetőrendszer az alumínium szórókeret belsejében van elvezetve, és állandóan keringeti a permetlét, ezáltal kiküszöböli az inaktív csőszakaszokat, és lehetővé teszi, hogy a beállított permetezési nyomás azonnal rendelkezésre álljon a fúvókák bekapcsolásakor.
www.lemken.com

Bálázók, csomagolók, bálabontó- kiosztó gépek: McHale Hungária Kft.

nch7A szolnoki cég ír anyavállalata elsősorban a szálastakarmány-betakarításhoz szükséges munkagépek gyártására és forgalmazására specializálódott. Az AGROmashEXPO–AgrárGépshow kiállításon a hazai igényeket figyelembe véve kerülnek bemutatásra gépeik. A legnagyobb érdeklődés továbbra is a V660 típusú változó kamrás bálázókat övezi. Ezek felszereltségében van néhány újdonság a korábbi típushoz képest, tovább növelve a gép kihasználhatóságát, megkönnyítve az üzemeltetést. A V660 bálázók mellett a 991LBER típusú, automata működésű körbála-csomagolók szintén népszerűek a hazai felhasználók körében. A gépekhez csatlakoztatható távirányító segítségével egyetlen kezelő tudja vezérelni a bálacsomagolást, miközben rakodja a zöld (csomagolandó) bálákat, illetve kazalba helyezi a már becsomagoltakat, leegyszerűsítve és felgyorsítva ezzel a bálacsomagolás teljes műveletét. Az állattartó gazdálkodók számára érdekes lehet a C460 típusú bálabontó-kiosztó gép. Ez alkalmas almozásra, a szalmabálák bontására és kifújására, illetve a takarmányozáshoz szükséges széna vagy akár nedves szenázsbálák aprítására, kiosztására. Az említett gépeken felül láthatóak lesznek a kiállításon a bálák mozgatásához használható bálamegfogók, bálamozgatók, amelyekkel a csomagolt bálák is sérülésmentesen rakodhatók. Szintén a bálák manipulálását segítik a bálaszeletelő gépek. Ezekkel félbe vagy akár több részre vághatók a bálák, megkönnyítve a kiosztást vagy – a takarmánykeverőbe helyezve – lerövidítve a keverési időt.
www.mchale.net/hungarian

Erdészeti gépek rekultiváláshoz, gyümölcsösök újratelepítéséhez: Megazet Kft.

mega8A veszprémi központtal 1994-ben alakult vállalkozás kezdetben a Fortschritt, a Zetor és az MTZ traktorok alkatrészeinek forgalmazója volt, új gépeket pedig 1996 óta kínál. A cég által forgalmazott univerzális AHWI szárzúzók a vegetációs felületek hatékony, gazdaságos és ökológiailag kiegyensúlyozott letakarítására nyújtanak megbízható megoldást. Kiválóan alkalmasak álló cserjék vagy fekvő vágási maradványok eltávolításához, nyomvonalak, tűzsávok kialakításához, különféle ültetvények újratelepítéséhez, rekultiválásához. Az AHWI zúzó-maró (mulcser) a legnehezebb talajokon is tökéletes ágyat készít az újratelepítéshez. Rekultiváláshoz, magágykészítéshez vagy akár építési területek előkészítéséhez, különféle anyagok talajba juttatásához is használható. A gép egy menetben aprítja fel a gyökér- és famaradványokat, lazítja fel a talajt és dolgozza be az organikus maradványokat.

A Megazet Kft. által forgalmazott SF jelű marókkal a tuskók – géptípustól függően – akár 120 cm mélységig ledarálhatók, elkerülve ezzel a tuskók földből való kihúzását. Az AHWI-Prinoth azonban nemcsak mulcserokat gyárt, hanem azok önjáró hordozóit is. Az RT300, RT400 és RAPTOR 800 lánctalpas önjáró gépeket nehéz terepek takarítására, cső- és villamos vezetékek nyomvonalainak kialakítására, rendben tartására, professzionális ültetvények és erdőterületek rekultiválására fejlesztették ki. Szélsőséges időjárási körülmények és terepviszonyok között is megbízhatóan teljesítenek. A cég kínálatából kiemelendő még a H600 biomassza-aprító, amely akár 240–400 lóerős traktorral vagy az RT 400-zal is üzemeltethető.
www.megazet.hu

Nedvességmérők és beltartalmi gyorselemzők: Metron Kft.

met9Az újvidéki gyökerekkel rendelkező cég elsősorban laboratóriumi és méréstechnikai műszerek forgalmazásával, kalibrálásával és karbantartásával foglalkozik, valamint kémialaboratóriumi szolgáltatással áll partnerei rendelkezésére mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre vonatkozóan. A DICKEY-john márka hazai képviselőjeként újdonságként kínálja a GAC 2500-as nedvességmérőt, amely a legmodernebb elemzési technológiát (149 MHz) használja az NTEP tanúsítású eredmények eléréséhez. Fő előnye a pontos mérési eredményekhez szükséges gabonakalibrációk számának csökkentése. Az érintőképernyős kezelői felület segítségével gyorsan és egyszerűen használható.

Az Instalab® 700 infravörös beltartalmi gyorselemző vizsgálati ideje mindössze 10 másodperc. Nedvesség-, fehérje-, olaj-zsír, keményítő-, rost-, sikér-, cukor, etanol- és nikotintartalom stb. mérésére egyaránt alkalmas. A minőségi kialakítás a lehető legmegbízhatóbb NIR-eredményeket biztosítja. Az Instalab® 700 szabadalmaztatott, forgatható mintatartóval rendelkezik, amely gyakorlatilag megszünteti a nem homogén minták okozta problémákat. Az eszköz a korábbi Instalab® 600 sorozat analitikai frissítése, vagyis annak meglévő kalibrációi az Instalab® 700 egységre is áthelyezhetők. Az új gyorselemző egyszerűen kezelhető színes érintőképernyővel rendelkezik, amelynek használata nem igényel betanítást. A hőelektromos úton hűtött fénydetektor révén a hőmérséklet-ingadozások is megszüntethetők.
www.metron.hu

Köldökcsöves hígtrágya- kijuttatás, flexibilis tömlők: Pap-Agro Kft.

papa10A nagykőrösi Pap-Agro Kft. 2002-ben kezdte meg működését. Fő tevékenységük a mezőgazdasági munkagépek és erőgépek, berendezések, alkatrészek kis- és nagykereskedelme. A vállalkozás teljes körű képviselettel rendelkezik a Lemken, az MTZ, a Chery és a Same traktorok, a Zaffrani szárítók, a Dönder zsákemelők, a Farmtech és a Fliegl pótkocsik, a Fella és a Quivogne típusú mezőgazdasági munkagépek forgalmazására. Kizárólagos képviseletük van az ER.MO és Hudik munkagépekre.

A cég a január végi AGROmashEXPO-n többek között a Doda köldökcsöves hígtrágya-kijuttató rendszer előnyeire hívja fel a figyelmet. Nagyszabású bemutató körútjukon a gazdák közül többen saját telephelyükön, valós üzemi körülmények között már meggyőződhettek a rendszer hatékonyságáról. A kipróbált gépcsoport 600 méter Mandals flexibilis tömlőből, ötkéses Doda injektorból, Doda AFI TLT-meghajtású szivattyúból és a tömlők hordozására, valamint gyors le- és felcsévélésére alkalmas függesztett Doda hordozódobból állt. A kiállításon a cég standját felkereső látogatók hasznos információkhoz juthatnak a Doda köldökcsöves hígtrágya-kijuttatás hatékonyságáról, a tesztüzemen szerzett tapasztalatokról, továbbá a Mandals flexibilis tömlők széles körű mezőgazdasági alkalmazhatóságáról. Az expón a Pap-Agro Kft. bemutatja a rendszer legújabb elemét, a munka hatékonyságát növelő csőrendezőt is. Ennek segítségével a köldökcsöves hígtrágya-kijuttatás során a flexibilis tömlő, köldökcső a művelt területen arrébb vontatható, ezáltal csökkentve annak terhelését.
www.pap-agro.eu

Teleszkópos rakodók állattartó telepekre: Verbis Kft.

verb11A fővárosi cég közel két évtizede van jelen a magyar gép- és alkatrészpiacon. A Verbis Kft. az olasz DIECI magyarországi márkaképviseleteként teljes rakodógép-palettát kínál az állattartó telepek számára, trágyakezelés, bálarakodás, takarmányrakodás, magtári anyagmozgatás céljára. Felhasználási területüket szélesítik az olyan rendelhető opciók, mint a pótkocsivonófej, a hátsó elektromos és hidraulikus csatlakozók, a TLT-hajtás és a hárompont-felfüggesztés. Az istállókon belüli takarmányozási és trágyázási feladatokra fejlesztette ki a DIECI a Mini Agrit, amely 190 cm-es magasságával és 180 cm-es szélességével könnyen közlekedik az épületekben, miközben 6 m-es emelőmagasságával bálakazlak rakodására is alkalmas. Az Agri Farmer és az Agri Star gépcsaládok a Mini Agrihoz hasonlóan szintén Ti4-es, 74, illetve 85 kW teljesítményű KUBOTA motorral lettek szerelve. Az Agri Farmer gépcsalád további újdonsága, hogy a hidrosztatikus hajtómű mellett már mindegyik családtag Vario rendszerű hajtáslánccal is rendelhető. Ennél állandó TLT-fordulatszám mellett elektrohidraulikusan változtatható a haladási sebesség, tehát a járószerkezet-hajtás függetleníthető a TLT-től, továbbá az emelés sebességét függetlenítették a motor fordulatszámától, ami 20% üzemanyag-megtakarítást eredményez. Az Agri Plus gépcsalád 210 l/perc térfogatárama egyedülálló a piacon. Az Agri Pivot család pedig már 6 tagúra bővült: ezek a derékcsuklós-teleszkópos gépek egyesítik a derékcsuklós rakodók kis helyszükségletét, jó terepjáró képességét a teleszkópos rakodók emelési magasságával, így kiválóan használhatóak például magtári rakodáskor. A Dieci derékcsuklós, központi teleszkópos homlokrakodói és a széles adapterskálával felszerelhető teleszkópos rakodói kiválóan megfelelnek a multifunkcionalitás követelményének.
www.verbis.hu

 

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom