TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Modern szolgáltató központ Orosházán – Új telephely Vásárhelyen – „Pontgyűjtés” az AXIÁL-nál

Modern szolgáltató központ Orosházán – Új telephely Vásárhelyen – „Pontgyűjtés” az AXIÁL-nál

Egyéb - 2017.01.09

Az AXIÁL Kft. telephelyfejlesztési programjának megfelelően következetesen építi ki szervizhálózatát szerte az országban. Eddig 19 AXIÁL Pont létesült; 2016. november 23-án Hódmezővásárhelyen avatták fel a tizenkilencediket, míg az 1998-ban megépült orosházi bázis idén új szervizépülettel és mosóval bővült, ennek átadására szintén novemberben került sor.

A telephely-fejlesztési program újabb állomásai: Tatabányán idén decemberben felújított telephelyet avattak, Kerecsenden pedig új bázist adnak át 2017 januárjában. A telephelyeken új és használt mezőgazdasági-, építőipari-, anyagmozgatógép-forgalmazás mellett alkatrészek, szerviz, gépbérlet és pénzügyi szolgáltatások is elérhetők.

Az AXIÁL története 1991-ben kezdődött, amikor 100 000 forint törzstőkével megalapították a bt.-t, amely 1992-re családi vállalkozássá vált. A teljes egészében magyar tulajdonú cég az évek során folyamatosan bővítette tevékenységi körét. 2000-ben a CLAAS német gépgyártó vállalat kizárólagos importőri és hazai forgalmazói jogot biztosított vállalkozásuknak. Az AXIÁL mára a piac meghatározó szereplőjévé vált – termékeivel, szolgáltatásaival a magyar agrárium egyik zászlóshajójaként tartják számon.

Cél a színvonalas kiszolgálás

Orosházán újonnan kialakított, 690 m² alapterületű szervizépület, benne 500 négyzetméteres daruzott műhelycsarnok, továbbá a szervizműhely mellett új gépmosó és modernizált alkatrészüzlet várja a vásárlókat a telephelyen, amelynek ünnepélyes átadására 2016. november 9-én került sor. Az eseményen részt vett Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, aki köszöntőjében úgy fogalmazott, fontos és becsülendő ez a beruházás Orosházának is. Arved von Bieberstein, a CLAAS közép-európai régióvezetője előadásában a mezőgazdaságban végbemenő gyors változásokról beszélt.
Harsányi Zsolt, az AXIÁL tulajdonos-ügyvezetője azt fejtette ki, hová tart a mezőgazdasági gépek gyártása, mi változott a legjobban. El lehet gondolkozni azon, hogy ez a nagymértékű fejlődés, amelyet olyannyira áthat a digitalizáció, áldás-e vagy átok, de egy biztos: az emberek használják a technológiát, a mezőgazdaságnak is lépést kell tartani ezzel. Az új orosházi telephelyet bemutatva Harsányi Zsolt elmondta: a bázis feladata 25-30 kilométeres sávban Békés és Csongrád megyei partnereik színvonalas kiszolgálása, hiszen az értékesítést követő háttérszolgáltatások egyre fontosabb szerepet töltenek be.

Háttérszolgáltatások helyben

Hódmezővásárhelyen az új telephely első létesítményének – egy 500 négyzetméter alapterületű áruraktár és 82 m²-es alkatrész-értékesítő bolt, eladótér – átadására november 23-án, a vásárhelyi bázis avatóünnepségén került sor. Ezzel hivatalosan is 19 ponton állnak partnereik rendelkezésére; az országos hálózat kiépítésével nem csupán üzletek, hanem szolgáltató központok létrehozása a célja a vállalatnak.

Együttműködés keretében az AXIÁL 2007-től értékesíti Magyarországon a Horsch mezőgazdasági gépeit. Az átadóünnepségen Cornelia Horsch, a Horsch GmbH értékesítési és marketingvezetője mutatta be a meghívottaknak a német családi céget.

A jövő gépei már elérhetőek, és ezeké a jövő – ezt erősítette meg nagy érdeklődéssel kísért előadásában Harsányi Zsolt, az AXIÁL tulajdonos-ügyvezetője. A szakember hangsúlyozta: nyitottnak kell lenni a technológiai újdonságokra, mert a mezőgazdaság 4.0-ás fejlődése – összekötni mindent mindennel; gépeket, kezelőket, területeket, üzleti partnereket – ma már realitás. A jövő a megbízható elektronikáé, a robottechnikáé tehát – de a kormány mögötti 50 centimétert mindig ki kell tölteni, vagyis nélkülözhetetlen a jó szakember. Vannak közös ügyek, melyekben mindenkinek szerepet, felelősséget kell vállalnia, ilyen a szakemberhiány megoldása. Ebben nyújt segítséget a Megfosz Legyél Te is mezőgépész! programjának 11 pontja.
A vásárhelyi telephelyen a Hód-Mező-gazda Zrt.-től bérelt régi növénytermesztési géptároló teljes átalakításával jött létre az új alkatrészraktár, eladótér. 
A szervizt egyelőre mobil formában, illetve a Hód-Mezőgazda Zrt. műhelyében oldják meg, de az elkövetkezendő évek feladatai között szerepel, hogy itt is új műhelyt hozzanak létre, akárcsak Orosházán – mondta el a tulajdonos-ügyvezető.

Gyakorlati tapasztalatok

A rendezvényen több olyan gazdával is beszélgettünk, akik már régóta kapcsolatban állnak a céggel, és szolgáltatásait, termékeit igénybe veszik. Ők mondták el véleményüket, tapasztalataikat.

Tóth Zsolt gazdálkodó Gádorosról (Békés megye) érkezett az ünnepségre, és régi ismerősként köszöntötte partnereit az AXIÁL-nál.

Hétvégén sem hagyták 
 cserben

– Mióta van kapcsolata az AXIÁL-lal? – kérdeztük a gazdálkodótól.

tzsTóth Zsolt 
gazdálkodó

 

– Legalább tizennyolc-húsz éve ismerem a céget, és gyakran megfordulok itt gép- és alkatrészvásárlás vagy éppen szervizügyben. Nagyon jó a kapcsolatom a kft. munkatársaival, készségesek, mindenben segítenek, korrektek. Legutóbb ők jöttek hozzám, egész pontosan a kukoricaföldre, ugyanis meghibásodott a kombájnunk. Ez egy szombati napon történt, kicsit tartottam is attól, hogy hétvégén nem dolgoznak, de tévedtem, röviddel a telefonhívásom után ott voltak a kombájn mellett, és egy jó óra alatt megjavították a gépet, azóta működik.

– Mekkora területen gazdálkodik, és milyen gépei vannak?

– A saját és bérelt területtel együtt háromszázötven hektárt művelünk, döntően kalászosokat, takarmánynövényeket termesztünk. Ehhez megfelelő gépekkel, több traktorral, köztük két John Deere-rel, az egyik száznegyven, a másik kétszáznegyven lóerős, és van egy harmincéves MTZ-nk is. A kombájn CLAAS Lexion, és további gépeink is vannak.

– Tervezi újabb gép vásárlását?

– Most egy százkilencven lóerő körüli traktor vételéről gondolkodunk, ha nem is újat, megbízható használtat szeretnénk, mert száz hektárral bővült a területünk. Keressük a legjobb ár-érték arányút.

A két fiú követi az édesapját

Varga Ferenc Apátfalván (Csongrád megye) él, 1994 óta mezőgazdasági gépi szolgáltató.

vfVarga Ferenc és fiai

 

„Egy bérelt géppel kezdtem, később lett saját gépem is – mondta. – Az AXIÁL-lal 1999-ben kerültem kapcsolatba, amikor is egy MONOSEM MS aprómagvető gépet vásároltam tőlük. Azóta több új és használt gépet is beszereztem már. Az alkatrészek nyolcvan-nyolcvanöt százalékát is tőlük vásárolom. Nyáron arattunk egy gazda földjén, amikor délután öt óra tájban eltört az egyik kombájn könyöktengelye. Hívtam a boltot, illetve a szerelőt, néhány perc múlva jelezték, hogy a bajai portán van a nevemre letéve az alkatrész. Nyolc órára visszaértem, fél kilenckor újra arattunk a géppel.”
Varga Ferenc két fiával érkezett a hódmezővásárhelyi rendezvényre. A munkához való szoktatás jegyében az apa vett a fiainak egy traktort, amellyel az ifjak a talajmunkákat végzik. Édesapjuk felveszi a rendelést, kiadja a munkát a fiataloknak, akiket már ismernek a gazdák.

Varga László: „Utolsó éves vagyok a makói Galamb József mezőgazdasági iskolában, ahol egykor édesapám is végzett. Gépszerelő technikus leszek, és a családi gazdaságban fogok dolgozni.”

Varga Tamás: „Én is a Galamb József mezőgazdasági iskolában tanulok, részt veszek az otthoni munkákban, elsősorban a szerelésekben segítek édesapámnak. Ha kell, szántok és aratok is.”

Az előrendelés előnyös

Horváth József László Sándorfalvá-ról (Csongrád megye) érkezett. Összesen száz hektáron (ebből húsz gyep) gazdálkodik fiával együtt, aki mezőgazdaságigép-szerelő.

hjHorváth László József 
gazdálkodó

 

„Tizenöt éve vásároltam az első gépet az AXIÁL-tól, azóta minden problémával hozzájuk fordulok. Nemrég alkatrészgondom volt, délelőtt telefonáltam Orosházára, délután ott volt a megrendelt áru. Igénybe veszem az általuk kínált éves előrendelési lehetőséget, és biztos vagyok abban, hogy januárban leszállítják a kért terméket. Ez árban is jobban jön ki, és biztonságot ad, mert baj esetén csak leveszem otthon a polcról az alkatrészt, és rendben van. Előny, hogy nemcsak az AXIÁL által forgalmazott gépekhez, hanem szinte valamennyihez be tudom szerezni náluk az alkatrészeket. Percről percre együtt gondolkodnak az ügyféllel, ezt a szerviz esetében is megtapasztaltam. Ha a mezőgazdaságban valaki nem áll oda teljes szívvel, akkor az elbukott.”






Szerző: S–T, Fotó: Szabó Ákos

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent ugyanis az ágazat Közös Agrárpolitika ...