Hirdetés
OptiCorn Premium 
kukoricabetakarító adaptercsalád

OptiCorn Premium 
kukoricabetakarító adaptercsalád

Egyéb - 2016.11.08

Az Optigép Kft. évtizedekre visszanyúló tapasztalatokkal rendelkezik a napraforgó- 
és kukoricabetakarító adapterek fejlesztésében és gyártásában. Termékpalettáján ezeknek az adaptercsoportoknak széles választéka megtalálható fix és összecsukható vázú, szárzúzós és anélküli, a különböző országokban alkalmazott sortávolságú 
és sorszámú gépek formájában.

Az OptiCorn Premium kukoricabetakarító adaptercsalád fejlesztésénél az alábbi fő célokat tűztük ki, amihez az alapvető tapasztalatokat a szériákban gyártott OptiCorn típusú adapterek szolgálták:
  – kiemelkedően magas minőség,
  – karbantartás-mentesség,
  – maximális üzembiztonság,
  – jelentős tömegcsökkentés.

A célok megvalósulásával a kukoricabetakarító adapterek piacán olyan gépekkel tudunk megjelenni, amelyek megfelelnek 
a magas elvárású felhasználók igényeinek is, biztosítva számukra a hatékony, gazdaságos munkavégzést.

A célok megvalósítása két fő szálon indult:
  – megfelelően kiválasztott anyagok felhasználása,
  – együttműködés prémiumkategóriájú hajtáselemgyártóval.

Felhasznált anyagok

Az OptiCorn Premium adapterek alapvető jellemzője, hogy az összes részegységük (váz, összehordó csiga, törőegység) alumínium- és korrózióálló acélanyagok felhasználásával készül. Ezen anyagok kombinálásával, adott helyen előnyös tulajdonságaik kihasználásával nagyon könnyű gép építhető. A könnyű gép kevésbé terheli a kombájn ferde felhordóját, és a tengelynyomásokra is kedvezően hat, főként a hátsó kormányzott kerekeknél. Csökken a talajtaposási kár és az őszi, csapadékos időszakban történő betakarításkor a felázott talajon való elakadás veszélye is, illetve betakaríthatóvá válnak olyan területek, ahol ez nehezebb gépekkel nem lehetséges. A kisebb tömeg a tüzelőanyag-felhasználás csökkenésében is megmutatkozik.
A rozsdásodásra egyáltalán nem hajlamos anyagok miatt a gépek tökéletesen időtállóak, hosszú idő után is esztétikus maradnak. Ez egyedülálló tulajdonság a kukoricaadaptereknél.

A gépekbe beépített (később részletezett) hajtóművek háza is alumíniumból készül, ami szintén jelentős tömegcsökkentő tényező.
A gépek oldalsó burkolati elemei, illetve a sorok között elhelyezett sorválasztók és burkolatok rotációs öntéssel készült műanyag elemek. Ezek alkalmazása is nagymértékben csökkenti a gép össztömegét, illetve esztétikusak maradnak hosszú időn keresztül.

Hajtásrendszer

A betakarítógépeken sokszor alkalmazott lánchajtások helyett a német GKN Walterscheid GmbH prémiumkategóriájú hajtóműgyárával együtt tervezett és általuk gyártott alumíniumházú hajtóművek garantálják a maximális üzembiztonságot.

A ferde felhordóról a gépet a szokásos módon kardántengellyel hajtjuk meg. Ezután a gép oldalán két darab szöghajtómű található, amelyekben az áttételek a felhasználó által meghatározott kombájn szerint vannak meghatározva úgy, hogy a második szöghajtómű kimenő fordulatszáma már minden gép esetén azonos. A szöghajtóművek a gépvázhoz viszonyítva állíthatóak annak érdekében, hogy a ferde felhordóról lehajtó kardántengely törési szöge minél kisebb lehessen. Ezekkel a beállítási lehetőségekkel a gép bármilyen típusú kombájnon alkalmazható, és lehetőséget ad arra, hogy minden lehetséges vevő számára elérhető legyen.

opti

A második szöghajtómű egy háromfokozatú váltóhajtóművet hajt, amellyel a felhasználói szokások, illetve a betakarítandó anyag minőségének függvényében a gép forgóelemeinek fordulatszáma a gyári értékhez képest 5%-kal csökkenthető és növelhető. A váltóhajtóműből a törőegységek hajtóműveihez a hajtás kardántengelyeken, illetve nagy teherbírású, speciális szögkiegyenlítő tengelykapcsolókon át jut el. Minden törőegység behajtócsonkján egy, szintén a Walterscheid GmbH által gyártott biztonsági tengelykapcsoló van elhelyezve, amely az elemeket védi a túlterheléstől. A törőegységeket meghajtó tengelysorról kapja hajtását a gyűjtőcsiga, szintén egy homlokkerekes hajtóművön és beépített biztonsági tengelykapcsolón keresztül.
A gép ilyen módon felépített hajtásrendszere, amelyben természetesen minden hajtómű zárt olajkenéssel, illetve minden további hajtáselem speciális tömítésekkel rendelkezik a szennyeződések kizárása érdekében, a betakarítási szezon közbeni karbantartástól teljesen mentes. A megfelelő helyekre beépített túlterhelésgátlók a teljes hajtásrendszer védelmét ellátják.

Az adapterek egyéb tulajdonságai

Törőegység:

A szárzúzó a kukoricaszárat körülbelül hat centiméteres darabokra aprítja, megfelelő tarlót hagyva a szántáshoz. A törőegységben lévő szárzúzó soronként kikapcsolható, ami a zúzókés sérülésekor vagy bérbetakarításnál a szárzúzást nem igénylő területtulajdonos esetében előnyös. A törőhengerek és szárzúzók kései keményfém felrakással ellátottak a hosszú élettartam érdekében. A kanalas lánc krómbevonatú, ami több betakarítási szezonon keresztül véd a korróziótól. A törőhenger hosszabb 
a más gyártóknál használtaknál, ami nagyobb haladási sebességet, ezzel nagyobb területteljesítményt enged a betakarításkor. 
A törőhengerek első megtámasztásánál nem tűgörgős, hanem két mély hornyú, tömített golyóscsapágy van beépítve, ami teljesen karbantartásmentes megoldás. A törőlécek közötti rés állítható a betakarítandó állomány minőségétől függően. Az állítást végző rudazatot egy elektromos tolómotor mozgatja, amely egyszerűen, a kombájnhoz könnyen csatlakoztatható, megbízható megoldás.

Gyűjtőcsiga:

A hajtóművel meghajtott gyűjtőcsiga biztonsági kapcsolóval védett. A csiga közepén elhelyezett, az anyagot a ferde felhordóba továbbító bedobóujjakra lapátok is felszerelhetők gyengébb állomány esetén a kicsi kukoricacsövek beetetésére.

Váz:

A gépváz univerzális kialakítású, bármely típusú kombájnra adaptálható a megfelelő felszerelőkészlet (és a fentebb leírt fordulatszám-beállítás) segítségével. Szükség esetén a váz és a kombájn ferde felhordójának egymáshoz viszonyított állása billentéssel változtatható, és ezzel az adapter megfelelő munkapozíciója beállítható. Ez egy nagyon fontos tényező a kis veszteségű és hatékony betakarítás szempontjából.

További jellemzők:

A gépek alaptartozéka a szártaposó, amely a szárzúzó után hátrahagyott, nagyon merev szárcsonk előredöntésével a kombájn gumiabroncsait védi a gyors elhasználódástól. A szintén alaptartozék oldalmagasító száraz kukoricaállomány esetében a kukoricacsövek oldalra történő kipattanását akadályozza meg.

A külön rendelhető talajkövető a munkasebesség és a szárzúzás minőségének növelését teszi lehetővé. A gépekhez nyújtott szolgáltatások közül az állandó raktárkészletről biztosított pótalkatrész-ellátás is tovább növeli a hatékonyságot.
Az OptiCorn Premium adaptercsalád jelenleg elérhető tagjai: fix vázzal 4, 6, 8 és 12 soros, 70 és 76,2 cm osztással.

Címkék:
Kiemelt hírek