Hirdetés
Versatile RSM 161 gabonakombájn – Orosz gép magyar földön

Versatile RSM 161 gabonakombájn – Orosz gép magyar földön

Betakarítás gépei - 2016.04.06

Magyarországon első alkalommal Vámosszabadiban mutatták be a Versatile RSM 161 típusú gabonakombájnt a nagyközönségnek március első két napján. A forgalmazó Vektor Holding Kft. 
szerint az Oroszországban összeszerelt, amerikai Cummins motorral és a legkorszerűbb cséplőszerkezettel ellátott, nagy áteresztőképességgel rendelkező gép azoknak lehet vonzó 
megoldás, akiknek nem mindegy a beszerzési ár és az üzemeltetési-fenntartási költség.


A másfél milliárd forintos éves bevétellel rendelkező cég telephelyét két éve adták át a Győrrel szomszédos településen. Ez nemcsak bővíthető műhellyel, alkatrészraktárral, irodákkal és kiszolgálóhelyiségekkel van ellátva, de itt található a Versatile európai képviselete is – tudtuk meg Pohárnok Páltól, a Vektor Holding Kft. ügyvezetőjétől. A nagy múltú, kanadai Versatile 2007-ben került a Don partján székelő Rostselmash tulajdonába, több más észak-amerikai és kanadai mezőgépgyártó vállalattal együtt. A vállalatcsoport Észak-Amerikában, Kanadában és Európában Versatile márkanéven értékesít traktorokat és kombájnokat. A magyar piacon nem lesz könnyű gyökeret vernie, hiszen jelenleg is 250-féle arató-cséplő gép dolgozik a földjeinken. Ezek 91 százaléka a Claas, a John Deere vagy a New Holland valamelyik modellje, a többi márkának tehát a fennmaradó kilenc százalékon kell osztoznia. Mivel azonban jelenleg egy kombájnra körülbelül 290 hektár betakarítandó terület jut hazánkban, az is megállapítható, hogy bőven van tér a hazai állomány növekedésére.

A Vektor Holding Kft. arra törekszik, hogy a valóban csúcstechnikát képviselő, ám ár-érték arányban a versenytársaknál előnyösebb helyzetben lévő gépeivel nyerje el a gazdálkodók szimpátiáját. Magyarországon egy kombájn az év 11 hónapjában többnyire munka nélkül áll a szabad ég alatt (jó esetben színben), várva az újabb betakarítási szezont, így valóban nem mindegy, hogy a felhasználó akár 15-20 millió forinttal olcsóbban is hozzájuthat egy megfelelő felszereltségű géphez. A megnyerő dizájnú, modern ergonómiájú, korszerű elektronikával, Trimble GPS-vezérlési rendszerrel ellátott Versatile RSM 161 főegységei észak-amerikai és európai beszállítóktól származnak, míg Oroszországban „csupán” az összeszerelést végzik. A rendszerváltás előtti szovjet technológiát ismerő és attól idegenkedő érdeklődők tehát megnyugodhatnak, hiszen ízig-vérig „nyugati” minőségű termékhez juthatnak általa. További előnyt jelent a hazai felhasználók számára, hogy a vállalat európai, 12 ezer tételt számláló központi raktára Győrben található, így probléma esetén a maximum 24 órás reakcióidőt is vállalni tudják.

oroszgep
A hivatalos bemutató előtt egy nappal a sajtó képviselőinek Németh Zoltán Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei területi képviselő mutatta be a vörös-fehér festésű, minőségi anyagokból gyártott, 22 bejegyzett szabadalommal bíró betakarítógépet. A hathengeres, kilencliteres, 380 LE-s amerikai Cummins motor nemcsak alacsony üzemanyag-felhasználással, de 25 százalékos nyomatéktartalékkal is rendelkezik. A hatládás, ötlépcsős szalmarázó minimalizálja a szemveszteséget, míg a kétlépcsős OptiFlow tisztítóberendezés a mag, a pelyva és a szalma hatékony szétválasztásáért felel. A gép lelke a TETRA Processor cséplőmű, amely egy 800 mm átmérőjű, tíz verőléces cséplődobból, valamint egy 320 mm-es továbbítódobból és egy 750 mm-es leválasztódobból áll, s igen kíméletesen bánik a beérkező terménnyel. Az erősített, továbbító-gyorsító dobbal ellátott ferde felhordó négyláncos kivitelű, ennek köszönhetően egyenletes terményadagolást és hosszabb élettartamot biztosít, a teherbíró képessége pedig 4500 kg, ami által 1,3 méter magasra tudja megemelni a vágóasztalt. A hat, hét és kilenc méter munkaszélességű Power Stream vágóasztal bolygóműves kaszahajtással szerelt, ugyanarról a Schumacher kaszaszerkezetről van szó, amely a vezető márkákon is megtalálható. Az első híd és a hidrosztatikus hajtásrendszer ZF-gyártmány. A 10 500 literes magtartály 115 l/sec sebességgel üríthető le, az 1050 literes üzemanyagtartály pedig 14 órás folyamatos munkavégzést tesz lehetővé. „Az RSM 161 kombájn fenntartási költsége akár 20%-kal alacsonyabb lehet a már ismert más betakarítógépekénél, miközben végtermék-paraméterekben állja a versenyt a nevesebb versenytársakkal” – zárta a bemutatót Pohárnok Pál ügyvezető.

 
Szerző: AgrárUnió, Fotók:H.Szabó Sándor

Címkék:
Kiemelt hírek