TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Massey Ferguson IDEAL-szezonbemutató

Massey Ferguson IDEAL-szezonbemutató

Betakarítás gépei - 2020.03.01

1400 hektár aratási eredményei az összes fontosabb kultúrnövényben A Massey Ferguson fekete kombájnjai teljesítették első szezonjukat Magyarországon. A gazdára talált gépek közül most a legtöbbet dolgozó MF IDEAL 8T eredményeit vesszük górcső alá. Kedvcsinálónak annyit: 13,6 liter/hektár volt az 538 LE-s kombájn fogyasztása 5,2 hektár/óra átlagteljesítmény mellett.

A cikkben szereplő gép Baranya megyében dolgozik, és 9,2 m-es SuperFlow behordószalagos vágóasztallal rendelkezik. SuperFlow a neve a nagy átmérőjű behordócsigával szerelt, nagy teljesítmé­nyű PowerFlow asztaloknak.

A gabonaadapter-kínálat 7,7 m-től egészen 12,2 m-ig terjed, mindegyik a Massey Ferguson sajátosságának számító behordószalagos rendszerrel, amely garantálja a mindig állandó terménytovábbítást. 
A 9,2 méter hazánkban ideális munkaszélesség, mert a teljesítménye elég nagy, hogy kihasználja a kombájnban rejlő ka­pacitást, de a kisebb táblákban való munkavégzés is lehetséges vele.

A cséplésről és leválasztásról a piacon elérhető leghosszabb rotor/rotorok gondoskodnak. A legkisebb MF IDEAL 7 ugyanis egy rotorral, a két nagyobb modell (MF IDEAL 8 és MF IDEAL 9) pedig két rotorral rendelkezik. A rotorhossz azért számít, mert így a termény cséplésére és leválasztására fizikailag több idő és felület áll rendelkezésre. Így a munkavégzés tökéletes. A bemutatóban szereplő kombájn 8-as típus kétrotoros technológiával, amely a piacon kiemelkedő, 
2 m hosszúságú rostafelülettel rendelkezik. Labortesztek kimutatták, hogy hatékonyabb a tisztítási folyamat, ha hosszabb a rostafelület (tehát nem a felület szélessége az első számú paraméter, hanem a hossza).

mftabl1

Az IDEAL kombájnok magtartálya piacvezető: 17 100 literes. A nagy teljesítmény nem elég, amennyiben nem lehetséges elég gyorsan a magot a szállítójárművekbe juttatni. Ehhez pedig a másodpercenkénti 210 l/mp ürítési sebesség elengedhetetlen, ami, ha jobban belegondolunk, egy olajoshordónyi mennyiséget jelent egy szekundum alatt.

A bemutatóban szereplő kombájn he­vederes járószerkezettel van felszerelve. A tulajdonos Gazdakör Kft. elmondása szerint rendkívül megérte a heveder felára, ugyanis volt olyan hely, ahol sokkal könnyebb kombájnok elakadtak, míg 
az MF IDEAL 8T gond nélkül tudott továbbhaladni. A járószerkezet ráadásul alacsony talajtaposást eredményez, ami egy üresen 23 tonna fölötti járműnél fontos szempont. A maximális vonulási sebesség 40 km/h. A motor ereje (538 lóerő, MAN erőforrás) tökéletesen illeszkedik a teljesítményhez. Az 1400 hektáros szezon alatt, amelyben többféle gabona, napraforgó és kukorica is betakarításra került, az átlagfogyasztás 13,6 liter (!) volt hektáronként. Ez nemcsak az aratás közbeni fogyasztást jelenti, hanem a vonulással és minden egyéb tevékenységgel együtt számított átlagfogyasztást! Ez egy ekkora területteljesítményű géptől valószínűleg rekord is lehetne.

mftabl2

A fülkéről nem érdemes több szót ejteni, mint hogy maximális luxust és kényelmet nyújt. Óriási, hangszigetelt üvegfelületek, hatékony klíma, prémiumülés és RTK-pontosságú automata kormányzás teszi a hosszú munkanapot tökéletessé.

Címkék: kombájn, Massey Ferguson, IDEAL, SuperFlow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE Zrt. megoldásai az állattenyésztés területének ...

Május 2-4. között került megrendezésre a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a Hód-Mezőgazda Zrt. ...