A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Terminator a gyommagvak ellen

Betakarítás gépei - 2019.10.03

Ma még viszonylag kevés figyelmet fordítanak az aratás során a kombájnból kiszóródó, és további fertőzést okozó gyommagvakra. Egy speciális őrlőberendezés most erre kínál megoldást.

Terminator a gyommagvak ellen


A kombájnból kijövő gyommagvak elpusztításával előzi meg a későbbi gyomosodást egy ötletes műszaki megoldás. Az Ausztráliában kifejlesztett termék európai forgalmazója a német Zürn Harvesting. Egyelőre nem minden betakarítógéphez elérhető, de a leggyakoribb John Deere, Case IH, New Holland, Claas és Massey Ferguson modellekkel kompatibilis.

A Seed Terminator nevű, a kombájn hátuljára szerelhető egység hozzájárul ahhoz, hogy a termelők kevesebb gyomirtó szer felhasználásával gazdálkodhassanak. Valójában egy speciális őrlőberendezésről van szó, amely összedarálja a kombájnból kijövő gyommagvakat, ezáltal megakadályozza a gyomnövények elszaporodását. Mivel napjainkban nagy problémát jelent a vegyszerek egyre szélesebb körű betiltása, illetve a számottevő herbicid-rezisztencia, minden efféle alternatív megoldásnak lehet létjogosultsága.

Az egység a kombájnon keresztülhaladó gyommagvakat roncsolja, így akadályozza meg a korlátlan szétszóródásukat, ami egy aratás során óhatatlanul bekövetkezik. A Seed Terminator lényegében két nagyteljesítményű kalapácsos darálóból áll, ezt integrálják a betakarítógép hátuljába, a működtetése pedig szíjhajtáson keresztül történik. A gyártó szerint a szerkezet teljesítményigénye nagyjából 80–100 lóerő.Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, kombájn, Seed Terminator, gyommagvak, gyomosodás