A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Szalmabálázáshoz használjon
 McHale bálázót!

Betakarítás gépei - 2019.08.09

A szalmabálázás kapcsán újra főszerepet kapnak a bálázók. A bálázás során a cél a minél több anyag bepréselése egy-egy bálába, hiszen így kevesebb bálában kell beszállítani ugyanazt a tömeget, amely a táblán felbálázható. Erre kínál megoldást a McHale V6-os változó kamrás sorozata.

Szalmabálázáshoz használjon
 McHale bálázót!


Ezeknél a gépeknél a bálák formázását végtelenített hevederek végzik. Mivel ezek a gépek a változó kamrás bálázók elvén működnek, a tömörítés már a bálamag kezdetekor megtörténik, állandó préselést, vagyis folyamatos tömörítést megvalósítva ezáltal a bála teljes keresztmetszetében. A bálaméret 65 és 165 cm között bármekkora méretre beállítható attól függően, hogy mekkora méret az ideális a szállításhoz. A 2 méter munkaszélességű rendfelszedővel még a nagy teljesítményű kombájnok után hagyott, széles rendek is könnyedén felszedhetőek.

A nagyobb munkasebességet szolgálja a rendfelszedő után található to­­váb­bí­tórotor, amely a felszedett anyagot juttatja a bálakamrába. A McHale gépeknél a továbbítórotor csak az anyag továbbítását látja el, a bála forgatását a bálakamra elülső részén található 3 db pálcás fémhenger végzi, így száraz, „törekes” szalma esetén is biztosított a bálaforgatás. A bálák formázását és tömörítését 3 db dupla szövetbetétes, gyémántmintás, végtelenített heveder végzi. Miután a bála elkészült, egy automatikusan induló hálókötöző köti be a bálát.

A V6-os gépek vezérlése a traktorkabinba helyezhető, grafikus kijelzőjű kezelődobozról történik. Ezen a kezelőegységen állítható be a kívánt bálaátmérő, annak tömörsége, illetve a hálómennyiség. A gép alkalmas arra is, hogy például nedvesebb takarmány esetén a bála közepét alacsonyabb tömörséggel bálázza, ennek mérete és nyomása szintén ezen a kezelődobozon állítható be. A McHale V6-os gépek alapkivitelei is számos olyan felszereltséggel vannak ellátva, amelyek részben a bálázás műveletét segítik, részben a hosszú távú működést biztosítják. Ilyen például az eltömődésgátló rendszer, melynek segítségével az esetleges eldugulások háríthatók el könnyedén. 
A szerkezet lényege a rotor alatt található, hidraulikusan leengedhető fenéklemez. A lemez lenyitásakor megnövekszik a to­váb­bí­tócsatorna átömlési keresztmetszete, utat engedve a dugulást okozó anyagnak a bálakamra felé. Ezenfelül szintén alapfelszereltség még minden V6-os bálázón például az automatikus lánc­olaj­zás, kenhető csapágyak, széles hajlásszögű, túlterhelés ellen védett kardántengely, erősített lánchajtás stb.
Általánosságban minden McHale gépre jellemző, hogy a gépek fejlesztése, megalkotása során fontos szempont a gépek egyszerű kezelhetősége, nagy teljesítménye és a minimális karbantartásigény. A gépek prémiumkategóriát képviselnek, a magas minőségű kivitelezés magas minőségű alkatrészek alkalmazásával párosul, ami hosszú használatot tesz lehetővé. Ez a használt gépek értékében is megmutatkozik, igazolva, hogy „egy McHale gép vásárlása befektetés a jövőbe”.

Ha további részletek is érdeklik, keressen bennünket elérhetőségeink egyikén!


Címkék: bálázó, McHale