Hirdetés
Új adapterek a Jaguar silózókhoz

Új adapterek a Jaguar silózókhoz

Betakarítás gépei - 2018.10.21

Az új Orbis 600 SD és Orbis 750 silókukorica-adapterek nagy és kis tárcsákkal dolgoznak az optimális anyagáram, a kiemelkedő hatékonyság és a biztos működés érdekében. Az újratervezett T-konzolokkal kialakított lengőkeretes felfüggesztés csökkenti a súlyt és növeli a kopásállóságot. Az új adapternyitási-csukási kinematikával az adapterek néhány másodpercen belül munkára vagy vonulásra készek.

Az új, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű Claas Orbis kukoricaadapterek kialakítása a kis és nagy tárcsák kombinációján alapul. A nagy tárcsák az adapter középső részén találhatók. Tökéletes anyagáramot biztosítanak, és a visszaforgatásnál egyértelmű működésbeli előnyeik vannak. Az adapterek elnyíló tagjain az Orbis 600 SD esetén két kis tárcsa, míg az Orbis 750 esetében egy nagy tárcsa (kívül), és egy kis tárcsa (belül) dolgozik. Így alakul ki mindkét modellnél az ismert V-formájú anyagáram a legjobb működési biztonsággal még változó kukoricaállományban is.

Az újratervezett szárterelő ujjak biztosítják a termény veszteségmentes felvételét. A sorválasztó csúcsokat fekvő kukoricában le lehet szerelni. Az új, sarló alakú éllel ellátott vágótárcsák a legjobb vágásminőséget biztosítják minden termény esetén.

claas orbis

Az új lengőkeret-kialakítás a termény központosított szállítását biztosítja a Jaguar előtömörítő hengereihez. A stabil részegység optimálisan veszi fel az adapter súlyát és erőhatásait. A betakarítási körülményeknek megfelelően kétféle pozícióban lehet beállítani a lengőkeretet. Ennek különösen nedves körülményeknél van meg az előnye, mivel az adapter vágási szögét akkor is tudja tartani, amikor a kerekek mélyebben besüllyednek a nedves talajba.

Az Auto Contour aktív keresztirányú talajkövetés az egyenetlenségeket küszöböli ki, és a teljes munkaszélességben pontos vágásmagasságot biztosít. Ez a rendszer az Orbis 750 adapterben szériafelszereltségként megtalálható, míg az Orbis 600 SD modellhez opcióként érhető el.

Az újratervezett, moduláris felépítésű T-konzolok tartják a hajtásláncot és a tárcsákat. Ez az új keretkonstrukcióval együtt alacsonyabb és egyenletesebb vágást tesz lehetővé, a szennyeződés megtapadása nélkül.

Az új adapterek csukási-nyitási kinematikája teljesen új fejlesztés. A cél az volt, hogy a csukáshoz, nyitáshoz szükséges időt csökkentsék, és ezzel az átállási időt minimalizálják. Az Orbis 600 SD modellnél az oldalegységek egyformán középre csukódnak, az Orbis 750 esetében pedig szimmetrikusan egymásra. Mindkét modell szállítási szélessége 3 méter.

claas orbis

A közúti engedélyeztetéshez mindkét modell elérhető integrált szállítórendszerrel is. Ennek kezelése a fülkéből történik. A szállítórendszer aktiválása után két kerék tartja a közúton az adapter súlyának legnagyobb részét, így betartható a Jaguar megengedett legnagyobb első tengelyterhelése.

Az új adapterek hajtásrendszere tökéletesen illeszkedik mind a Jaguar 900 silózókhoz (akár változtatható adapterhajtással), mind a Jaguar 800 modellekhez. Az adapterek teljes fordulatszáma két fokozatban kapcsolható. Ezen kívül a továbbítódobok fordulatszámát három különböző fokozatban lehet állítani az egyenletes terményáramért.

A hajtóművek kevés száma és a hatékony erőátvitel miatt alacsony az energiaigény, ugyanakkor a lehető legnagyobb a hatékonyság. Ráadásul az olajcsere-intervallumokat 2500 üzemórára vagy 5 évre tudták megnövelni, amely pozitív hatással van a karbantartási költségekre.

Minden Orbis szériafelszereltsége egy kommunikációs modul. Ez továbbítja az adatokat az adaptertől a silózóhoz, és elmenti a Jaguar beállításait. Így egy adaptercsere után sem vesznek el a beállítások, amivel időt lehet megtakarítani, és elkerülhetők a kezelői hibák is.
Forrás: AXIÁL Kft./Claas

Címkék: betakarítás, silózó, adapter, Jaguar
Kiemelt hírek